ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Ποιοι απειλούνται περισσότερο από φλεγμονή και χρόνιες νόσους – Ανήκετε σε αυτούς;

Πολύ πιο σκληρή με τους άνδρες φαίνεται ότι είναι η παχυσαρκία καθώς σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου York Tara Haas από το Τμήμα Κινησιολογίας και Επιστημών Υγείας, οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, δηλαδή σχετιζόμενες με την παχυσαρκία νόσους.

Ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν αρσενικά πειραματόζωα για τη μελέτη των επιπτώσεων της παχυσαρκίας στην υγεία επισημαίνει η καθηγήτρια Haas και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τα θηλυκά τρωκτικά ήταν ανθεκτικά στην εκδήλωση των ιδίων νόσων. Αυτή ακριβώς τη διαφορά των δυο φύλων θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω η Δρ Haas και η ομάδα της.

Σε προηγούμενη μελέτη της Δρ Haas και της ομάδας της είχαν παρατηρήσει ότι όταν τα θηλυκά ποντίκια γίνονται  παχύσαρκα αναπτύσσουν πολλά νέα αιμοφόρα αγγεία για να εφοδιάσουν τον διογκούμενο λιπώδη ιστό με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, κάτι που παρατηρείται σε πολύ μικρότερο βαθμό στα αρσενικά ποντίκια.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης έρευνάς τους που δημοσιεύθηκε στο iScience οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις διαφορές των κυττάρων του ενδοθηλίου που απαρτίζουν τα δομικά υλικά αυτών των αιμοφόρων αγγείων στον λιπώδη ιστό.

Τι παρατήρησαν οι ειδικοί; Με τη βοήθεια ειδικού software που εντόπιζε τα γονίδια που σχετίζονται με την αγγειογένεση οι ερευνητές ανακάλυψαν αυξημενη δραστηριότητα των διαδικασιών που σχετίζονται με την αγγειογένεση στα θηλυκά ποντίκια, ενώ αντιθέτως στα αρσενικά σημειώθηκε αύξηση των φλεγμονωδών διαδικασιών.

Με απλά λόγια τα ενδοθηλιακά κύτταρα των θηλυκών τρωκτικών επεδείκνυαν αξιοθαύμαστη αντοχή στην φλεγμονή, παρά το στρες της μακροχρόνιας έκθεσης σε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.  Από την άλλη πλευρά στα αρσενικά επιθηλιακά κύτταρα οι φλεγμονώδεις διαδικασίες ήταν έντονες καθιστώντας τα εξαιρετικά δυσλειτουργικά.

Πρόκειται για ευρήματα που βοηθούν στη βαθύτερη κατανόηση των λόγων που η παχυσαρκία εκδηλώνεται διαφορετικά στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η διαφοροποιημένη συμπεριφορά των επιθηλιακών κυττάρων των δυο φύλων εξακολούθησε να παρατηρείται ακόμη και όταν αυτά μεταφέρθηκαν σε τριβλίο εργαστηρίου «ανεπηρέαστα» από τις ορμόνες του φύλου ή άλλους παράγοντες.

Αυξημένη φλεγμονώδης δραστηριότητα παρατηρήθηκε και στα κύτταρα που προέρχονταν απο γηρασμένα ποντίκια συγκριτικά με εκείνα των θηλυκών.

Για την Δρ Haas τα ευρήματα αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα δύο φύλα δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στα ίδια ερεθίσματα, αλλά ούτε και στην ίδια θεραπεία, ενώ το ζήτημα σύμφωνα με την καθηγήτρια έχει ευρύτερες προεκτάσεις που αφορούν την υγιή γήρανση.

Το επόμενο βήμα των ειδικών είναι η επανάληψη των πειραμάτων σε ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα.

 

Διαβάστε επίσης

Παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις στο Σύστημα Υγείας, την οικονομία και την κοινωνία

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι παρεμβάσεις που ρυθμίζουν το βάρος – Ο ρόλος της διαλειμματικής νηστείας

Παιδική Παχυσαρκία: Νέο πρόγραμμα βοηθά τους παιδιάτρους να διαχειριστούν το πρόβλημα

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Νίκη Ψάλτη

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΟΥ: Δεν υπήρξε συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών στον Οργανισμό

admin

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους

admin

Ημέρα σταδιοδρομίας για τα παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου Hellenic Healthcare

admin
Translate »
×