Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου
Σήμερα, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου είναι η Σύναξις των Εβδομήκοντα Αποστόλων, Αγίων Έξι Μαρτύρων.
Ωστόσο κανένα όνομα δεν γιορτάζει σήμερα.
Αυτός ο Όσιος υπέστη ανελέητα και φρικτά βασανιστήρια και τελικά πέθανε αφού τον μαχαίρωσαν οι βασανιστές του
Στη Σύναξη των Αγίων Εβδομήκοντα Αποστόλων περιλαμβάνονται ο Όσιος Θεόκτιστος ο Ηγούμενος Κουκουμίου.
Ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός. Ο Όσιος Ονούφριος ο Νεομάρτυρας. Η Οσία Απολλιναρία η Συγκλητική. Οι Όσιοι Ευάγριος και Σίος εκ Γεωργίας.
Προεόρτια των Θεοφανίων.
Ο Όσιος Ονούφριος γεννήθηκε στο χωριό Κάμπροβα του Μεγάλου Τυρνάβου το 1787 μ.Χ. Μεγαλώνοντας πήγε στο Άγιο Όρος στη Μονή Χιλιανδαρίου, όπου χειροτονήθηκε διάκονος με το όνομα Μανασσής. Δοκιμάστηκε για 4 μήνες από τον πνευματικό Νικηφόρο και κατόπιν έγινε μεγαλόσχημος μοναχός με το όνομα Ονούφριος. Έπειτα με την ευλογία του πνευματικού του και αφού πήρε σαν συνοδό του κάποιο Γρηγόριο Πελοποννήσιο, πήγε στη Χίο.
Εκεί αφού και πάλι προετοιμάστηκε κατάλληλα, φόρεσε ρούχα Αγαρηνών και πήγε στο κριτήριο, όπου μπροστά σε πολλούς αγάδες με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό και αναθεμάτισε τον μουσουλμανισμό. Και έριξε κάτω το πράσινο σαρίκι που φορούσε.
Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν ανελέητα και φρικτά. Τελικά πέθανε αφού τον μαχαίρωσαν οι βασανιστές του, στις 4 Ιανουαρίου 1818, ημέρα Παρασκευή και ώρα 3 μ.μ. Το Ιερό του λείψανο οι Τούρκοι το έριξαν στη θάλασσα.
Θεοφάνεια: Ήθη και έθιμα όλης της Ελλάδας
The post Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου appeared first on KalimeraEllada.gr.
Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com KalimeraEllada