Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πρίντεζης, Αραούχο, Πατουλίδου και Δήμας στις ειδικές βραβεύσεις του ΠΣΑΤ

 

Μία ημέρα πριν την εκδήλωση της «Γιορτής των Κορυφαίων» του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στο Μέγαρο Μουσικής, όταν και θα ανακοινωθούν οι Κορυφαίοι του ελληνικού αθλητισμού για το 2022, ο ΠΣΑΤ αποκάλυψε κάποιες από τις ειδικές βραβεύσεις που θα γίνουν, νωρίς το βράδυ της Τρίτης (20/12, 19:00, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ).

Ανάμεσα στους βραβευθέντες θα είναι ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι «κρέμασε τα παπούτσια του» ως αρχηγός της ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, μετά από μία… μαγική καριέρα. Ο ΠΣΑΤ θα απονείμει στον Πρίντεζη το «Έπαθλο Αθλητικής και Κοινωνικής Προσφοράς». Στον Αργεντινό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Σέρχιο Αραούχο, ο ΠΣΑΤ θα απονείμει το έπαθλο «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» για την κίνηση του να σχηματίσει με τα δάχτυλα του το γράμμα «Α» μετά το γκολ που πέτυχε εναντίον του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αφιερώνοντάς το στον δολοφονημένο 19χρονο φίλαθλο Άλκη Καμπανό.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από την κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες από Ελληνίδα αθλήτρια και η Βούλα Πατουλίδου θα τιμηθεί από τον ΠΣΑΤ, όπως και ο Πύρρος Δήμας, καθώς το 1992 στη Βαρκελώνη είχε κατακτήσει κι εκείνος το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιό του από τα τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια συνολικά στην καριέρα του στην άρση βαρών.

Ειδική βράβευση θα κάνει ο ΠΣΑΤ στην οικογένεια του αείμνηστου δις «ασημένιου» Ολυμπιονίκη του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη, ο οποίος άφησε φτωχότερο τον ελληνικό αθλητισμό στις 14 Οκτωβρίου 2022, λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 43 του, μετά από μάχη δύο ετών με μία σπάνια μορφή καρκίνου. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης χρησιμοποίησε τη φωνή του και την αναγνωρισιμότητα που του χάρισε ο αθλητισμός για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε θέματα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η τελευταία επιθυμία του, όπως την εξέφρασε στη συγκλονιστική επιστολή του, ήταν να βγουν σε δημοπρασία τα δύο Ολυμπιακά μετάλλιά του, η οποία ολοκληρώθηκε και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί σε δομές για τα παιδιά. Η σύζυγός του Αλέξανδρου Νικολαϊδη, Δώρα Τσαμπάζη, θα παραλάβει το βραβείο. 

Ανάμεσα σε πολλούς άλλους και άλλες, ο ΠΣΑΤ θα βραβεύσει τον Γιώργο Κουγιουμτσίδη για την κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, στην ελευθέρα πάλη, την ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ στο πρόσωπο της Μαρίας Γκούνη Παπαϊωάννου, καθώς και την αρχηγό της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Παναθηναϊκού και γενική γραμματέα του ΠΣΑΠΠ Χαρούλα Δημητρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΣΑΤ αναφέρεται: 

«Πλησιάζει η στιγμή που θα… ανοίξουν οι φάκελοι με τους Κορυφαίους του Ελληνικού Αθλητισμού για το 2022. Μία ημέρα, πριν από την εκδήλωση της 69ης Ετήσιας Γιορτής των Κορυφαίων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, στο Μέγαρο Μουσικής (Τρίτη, 20/12, 18:30, Αίθουσα «Banquet»), ο ΠΣΑΤ ανακοινώνει τις ειδικές βραβεύσεις για τις οποίες απεφάνθη ομοφώνως το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο ΠΣΑΤ αφήνει, πάντως και… κάποιες εκπλήξεις! Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Χορηγοί της Γιορτής είναι η εταιρεία αερομεταφορών Aegean  και η  εταιρία netway.

Αναλυτικά, τα έπαθλα και οι ειδικές βραβεύσεις:

ΕΠΑΘΛΟ ΑθΛΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ Γιώργος, παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας

Ολοκλήρωσε το καλοκαίρι του 2022 μια «μαγική» αθλητική καριέρα, αφήνοντας το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τόσο με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, όσο και με τη φανέλα του Ολυμπιακού επί 20 σεζόν ων ο μακροβιότερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία της ομάδας του Πειραιά. Ο Γιώργος Πρίντεζης κατέκτησε δύο “ back to back” τίτλους Euroleague (2012, 2013)  με τον Ολυμπιακό, με το διάσημο «πεταχτάρι» του που χάρισε το τρόπαιο στους «ερυθρόλευκους» στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη ΤΣΣΚΑ να συγκλονίζει το φίλαθλο κοινό. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε επίσης ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (2013), τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015, 2016, 2022), δύο Κύπελλα Ελλάδας ( 2011, 2022).  Διετέλεσε αρχηγός του Ολυμπιακού τη σεζόν 2021-22. Με την Εθνική ανδρών συμμετείχε σε 127 αγώνες, σημείωσε 1.127 πόντους, ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009.

ΕΠΑΘΛΟ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» 

ΑΡΑΟΥΧΟ Σέρχιο, ποδοσφαιριστής ΑΕΚ
Στον Αργεντινό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ ΑΡΑΟΥΧΟ Σέρχιο για την κίνηση του να σχηματίσει με τα δάχτυλα του το γράμμα «Α» μετά το γκολ που πέτυχε εναντίον του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αφιερώνοντάς το στον δολοφονημένο 19χρονο φίλαθλο Άλκη Καμπανό.

ΕΠΑΘΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Στις αδελφές ΠΛΕΥΡΙΤΟΥ (Μαργαρίτα, Ελευθερία, Βασιλική), οι οποίες γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι συμπαίκτριες στην ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Η Μαργαρίτα διατελεί αρχηγός της Εθνικής ομάδας κι είναι εκπρόσωπος στην Επιτροπή Αθλητών στη FINA, η Ελευθερία αναδείχθηκε φέτος MVP στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σπλιτ, ενώ και η Βάσω είναι διεθνής.

ΕΠΑΘΛΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΩΝ  ΤΑΛΕΝΤΩΝ
Στην αθλήτρια της πυγμαχίας, ΚΟΥΖΙΛΟΥ Παναγιώτα η οποία φέτος σε ηλικία 16 ετών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων. Μετρά θέσεις στο βάθρο σε διεθνείς διοργανώσεις μικρών ηλικιών ενώ αναδείχθηκε και δύο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας κορασίδων στα 57 κιλά.

Στην αθλήτρια του μοντέρνου πεντάθλου, ΝΑΣΚΑΡΗ Αριάδνη, για τις διακρίσεις της μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser Run γυναικών, τη 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Biathle γυναικών, την 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων μικτή σκυτάλη τετράθλου (με τον Δημήτρη Δραζίνο) και την 6η θέση στο Παγκόσμιο εφήβων/νεανίδων στην μικτή σκυτάλη τετράθλου (με τον Φίλιππο Σεχίδη).

ΕΠΑΘΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Βραβεύεται ο Σύλλογος ΑΘΛΗ.Σ.Υ για την  επιτυχημένη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Κρήτης στο Αρκαλοχώρι. Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης, με τα πασίγνωστα βίντεο των εκατομμυρίων views, αναδεικνύει την Κρητική φιλοξενία, τον Κρητικό πολιτισμό, την Κρητική γαστρονομία, μέσα από μια άψογη καθ’ όλα διοργάνωση, που στηρίζεται στον ακούραστο εθελοντισμό απλών ανθρώπων.  Αδιαμφισβήτητα, αποτελεί ένα από τα πιο  προβεβλημένα αθλητικά δρομικά events της χώρας μας, αλλά και μια γιορτή που ήδη μετρά έξι χρόνια ζωής.

Τιμητικές Διακρίσεις:

ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ Βούλα, «χρυσή» Ολυμπιονίκης

Μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Βραβεύεται για τη συμπλήρωση 30 ετών από την κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες από Ελληνίδα αθλήτρια. Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου 1992, στη Βαρκελώνη κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 μέτρα εμπόδια με επίδοση 12.64. Η δήλωση της «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!» έμεινε στην ιστορία. Ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στίβου σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες (1988, 1992, 1996, 2000, 2004). Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΑΣ Πύρρος, τρις «χρυσός» Ολυμπιονίκης και ένα χάλκινο μετάλλιο

Βραβεύεται για τη συμπλήρωση 30 ετών από την κατάκτηση του πρώτου χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου εκ των τριών χρυσών που κατέκτησε συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996 και Σίδνεϊ 2000). Στις 31 Ιουλίου, ο Πύρρος Δήμας ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 83 κιλών. Είναι ο μοναδικός έως σήμερα ‘Ελληνας αρσιβαρίστας με τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια κι ένα χάλκινο (Αθήνα 2004). Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF), Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Οικογένεια ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ Αλέξανδρου
Ο αείμνηστος δις «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρος Νικολαϊδης άφησε φτωχότερο τον ελληνικό αθλητισμό στις 14 Οκτωβρίου 2022, λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 43 του, μετά από μάχη δύο ετών με μία σπάνια μορφή καρκίνου.  Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης χρησιμοποίησε τη φωνή του και την αναγνωρισιμότητα που του χάρισε ο αθλητισμός για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε θέματα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η τελευταία επιθυμία του, όπως την εξέφρασε στη συγκλονιστική επιστολή του, ήταν να βγουν σε δημοπρασία τα δύο Ολυμπιακά μετάλλιά του και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά. Τη διαδικασία της δημοπρασίας η οποία ολοκληρώνεται σύντομα έχει αναλάβει η πολυαγαπημένη σύζυγος του και μητέρα των δύο παιδιών του, Δώρα Τσαμπάζη.

ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ Μιχάλης
Ο επιστήθιος φίλος του Αλέξανδρου Νικολαϊδη και «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο στο Σίδνεϊ το 2000 βραβεύεται για τη μεγάλη του προσφορά στον αθλητισμό, αλλά και τη συμπαράστασή του προς εκείνον. Συγκίνησε μεταφέροντας τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο ύστατο αντίο υπό την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ Άρτεμις, χορογράφος των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.
Από το 2008 είναι η επίσημη χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Τιμάται για τον άρτιο καλλιτεχνικό σχεδιασμό των τελετών που παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και μέσα από τις οποίες μεταλαμπαδεύονται οι Ολυμπιακές αξίες και το μήνυμα της ειρήνης. Έχει επίσης αναλάβει την τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου και πολλών άλλων αθλητικών εκδηλώσεων. Είναι ιδρύτρια του χοροθεάτρου ART με το οποίο σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΈΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ…

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΣΙΔΗΣ Γιώργος
Σχεδόν… αθόρυβα, αυτή είναι η μοίρα των μη προβεβλημένων αθλημάτων, η χώρα μας κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, στην ελευθέρα πάλη. Γιατί μέχρι τώρα, οι επιτυχίες στο άθλημα, ήταν κυρίως από την ελληνορωμαϊκή πάλη. Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης έγραψε ιστορία! Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου 2022, στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στην κατηγορία των 79 κιλών. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου 2022, ο 20χρονος παλαιστής αναδείχτηκε «χρυσός» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23, στα 79 κιλά, στη Βουλγαρία. Μέσα στο 2022, ο αθλητής του Θέμη Ιακωβίδη αναδείχτηκε επίσης 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 και 8ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών, πάντα στα 79 κιλά.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ στο πρόσωπο της ΓΚΟΥΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Μαρίας
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χαρούλα

Ο ΠΣΑΤ στρέφει… τις κάμερες στο ποδόσφαιρο γυναικών, η δημοτικότητα του οποίου στον διεθνή χώρο είναι τεράστια. Στην Ελλάδα γίνονται πλέον σταθερά βήματα ανάπτυξής του. Η ομάδα του ΠΑΟΚ είναι η πολυνίκης στις κατακτήσεις του Πρωταθλήματος Ελλάδας, μετρώντας οκτώ διαδοχικούς τίτλους και 17 στο σύνολο, καθώς και 6 Κύπελλα Ελλάδας. Βραβεύουμε την ομάδα του ΠΑΟΚ στο πρόσωπο της 18χρονης κεντρικής αμυντικού ΓΚΟΥΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Μαρίας, η οποία μεταπήδησε από την Ολυμπιάδα Υμηττού στον «Δικέφαλο» το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης, ο ΠΣΑΤ βραβεύει την καταξιωμένη διεθνή μέσο του Παναθηναϊκού ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χαρούλα, η οποία δίνει αγώνες για το ποδόσφαιρο γυναικών όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και ως γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ). Ο ΠΣΑΠΠ ενέταξε τις ποδοσφαιρίστριες στη δύναμή του αλλάζοντας το καταστατικό του στις 31 Μαΐου 2021, ενώ δύο γυναίκες μετέχουν στο Δ.Σ. του από 12 Μαΐου 2022.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ειρήνη και ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ Χριστόφορος, μεταλλιούχοι στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων

Έστειλαν μήνυμα θέλησης και δύναμης με το παράδειγμά τους. Συνδυάζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους με τον πρωταθλητισμό κατακτώντας κορυφές. Η Ειρήνη Μιχαηλίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα και το ασημένιο στα 200 μέτρα. Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων «Άτλαντας» Χριστόφορος Πολυδώρου τερμάτισε τρίτος στα 400 μέτρα. Οι ως άνω διακρίσεις σημειώθηκαν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων στην Οξφόρδη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γιάννης
Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους «υγιείς» φιλάθλους, που με την κόσμια συμπεριφορά τους στην κερκίδα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ο Γιάννης Αναστασίου, φίλαθλος του Ολυμπιακού και πατέρας τριών παιδιών παραδίδει μαθήματα ήθους και χαίρει εκτίμησης και από τον φίλαθλο κόσμο των αντίπαλων ομάδων».//


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΑίθουσα Σύνταξης

Σχετικές αναρτήσεις

Πρόεδρος Καμερούν για Εμπίντ: «Δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα μας»

admin

Πρόκριση της Φιορεντίνα με το βλέμμα στην Τούμπα

admin

Μπάνκι: «Θα παλέψουμε για να ανοίξουμε τις πόρτες των playoffs»

admin