Image default
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τους χειμερινούς μήνες για να είμαστε υγιείς;

Το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού μας βάρους οφείλεται στην ύπαρξη του νερού. Όταν το σώμα «χάνει υγρά», από οποιαδήποτε οδό, χάνει κατά την ίδια χρονική στιγμή και ηλεκτρολύτες.

Της: Έπη Τρίμη

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας με μια απλή καθημερινή  δραστηριότητα, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1 ml νερού για κάθε προσλαμβανόμενη θερμίδα ενέργειας.

Συνεπώς, για τον μέσο ενήλικα άνδρα και γυναίκα, οι ημερήσιες ανάγκες είναι 2800 και 2000 ml αντίστοιχα.

Ποια είναι η ορθή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε

Η ποσότητα νερού που καταναλώνετε ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι παράγοντες όπως το επίπεδο δραστηριότητας, το βάρος, το φύλο και η ηλικία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν αποφασίζεται η ημερήσια πρόσληψη νερού. Ακολουθήστε τις παρακάτω γενικές οδηγίες, για να αποφύγετε την αφυδάτωση κατά τους Χειμερινούς μήνες:

• Αν είστε κυρίως καθισμένοι, πίνετε 8-10 ποτήρια την ημέρα

• Αν ασκηθείτε, πίνετε μεταξύ 10-14 ποτήρια ανά ημέρα

• Εάν είστε στην περίοδο θηλασμού, πίνετε 7-10 ποτήρια την ημέρα

Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του Χειμώνα;

Καθώς η θερμοκρασία τους χειμερινούς μήνες είναι χαμηλή μπορούμε να πίνουμε ζεστά ροφήματα αντί μόνο νερό της βρύσης όπως πράσινο τσάι, χαμομήλι, τσουκνίδα και φυσικά ζεστή σοκολάτα ή καφέ. Ωστόσο, δεν πρέπει να βάζουμε ζάχαρη καθώς παχαίνει ενώ ο καφές είναι διουρητικός.

Μια άλλη πηγή υγρών είναι οι ευεργετικές σούπες τις οποίες μπορούμε τον χειμώνα να απολαύσουμε σε διάφορες παραλλαγές και φυσικά οι χυμοί φρούτων ή το νερό με λεμόνι. Καλύτερα να αποφύγουμε τα αναψυκτικά για ενυδάτωση και να προτιμήσουμε τα προαναφερθέντα χωρίς όμως γλυκαντικά.

Υπολογισμός αναγκών νερού υγιούς ενήλικα με «Διατροφικές συστάσεις»

Το Ίδρυμα Ιατρικής (ΙΟΜ) – ο συμβουλευτικός οργανισμός των ΗΠΑ σε θέματα υγείας και Ιατρικής – συνιστά να καταναλώνουν οι άντρες κάτι λιγότερο από 3 λίτρα (περίπου 13 φλιτζάνια τσαγιού) υγρών την ημέρα και οι γυναίκες 2,2 λίτρα (περίπου 9 φλιτζάνια τσαγιού).

Ανεξαρτήτως αυτών των συστάσεων, όμως, θα ξέρετε ότι πίνετε αρκετά υγρά εάν σπανίως νιώθετε δίψα και εάν ενώ το χρώμα των ούρων σας είναι διαφανές ή υποκίτρινο.

Σε τι ωφελεί το νερό τον οργανισμό μας;

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ο διαλύτης της ζωής.

1. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος.

2. Το νερό προστατεύει τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

3. Το νερό είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο της οσμωτικής πίεσης του σώματος και τη διατήρηση κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών.

4. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του αίματος, που με τη σειρά του είναι ο σημαντικότερος μεταφορέας οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών και άλλων ουσιών στα κύτταρα για τις λειτουργίες τους.

5. Τέλος, το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αισθήσεων. Για να λειτουργήσουν οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, οι τροφές και οι ουσίες πρέπει να είναι διαλυμένες σε νερό.

πηγή : enimerotiko.gr

The post Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τους χειμερινούς μήνες για να είμαστε υγιείς; appeared first on Fumara.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: fumara

Σχετικές αναρτήσεις

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα

admin

Η επιστήμη μίλησε: Το μπαχαρικό που «καίει» το λίπος της κοιλιάς

admin

Οι 11 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι σας

admin