MEDIA

Σκορδαλιά: Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για να μην «βαρύνει» η μυρωδιά της

Μία από τις κορυφαίες ελληνικές συνταγές είναι η σκορδαλιά που άλλοτε γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί κι άλλοτε με βραστή πατάτα.

Σε πολλές χώρες του κόσμου συναντούμε συνταγές με σκόρδο, παρόμοιες με την ελληνική συνταγή για σκορδαλιά.

Για παράδειγμα στην Ισπανία και στην Γαλλία σίγουρα έχετε δοκιμάσει aioli και όσοι έχετε επισκεφτεί τις αραβικές χώρες και την Τουρκία σίγουρα έχετε δοκιμάσει την σάλτσα tarator. Της μεν Γαλλίας και Ισπανίας μοιάζει περισσότερο σε σάλτσα μαγιονέζας και το tarator είναι σάλτσα με σκόρδο, λεμόνι και λάδι.

Την πλούσια γεύση και νοστιμιά όμως που έχει η ελληνική σκορδαλιά νομίζω δεν την έχουν οι υπόλοιπες χώρες. Φύγετε από τα στερεότυπα και μην περιμένετε να απολαύσετε την σκορδαλιά μόνο την 25η Μαρτίου με τον μπακαλιάρο. Παίξτε με τα υλικά της σκορδαλιάς, πειραματιστείτε και εμπλουτίστε την με καρύδια, με αβοκάντο, με παντζάρια. Δώστε της πιο αραιή μορφή σαν σάλτσα για μια φρέσκια σαλάτα ή κάντε την πιο ελαφριά σε σκόρδο και σερβίρετε την σαν ντιπ. Η νοστιμιά της είναι ανυπέρβλητη.

Παραλλαγές σκορδαλιάς
Συνοδέψτε τα θαλασσινά σας ή απολαύστε την με ψητά λαχανικά. Θα σας εκπλήξει η ευελιξία συνδυασμών των υλικών με την σκορδαλιά. Στην ουσία η ελληνική σκορδαλιά έχει σαν βάση την βραστή πατάτα ή το μπαγιάτικο ψωμί.

Γίνεται με λάδι, σκόρδο, λεμόνι και ξύδι και από ‘κει και πέρα παίξτε. Λέω παίξτε και το εννοώ. Πειραματιστείτε με αρωματικό λάδι και διάφορα βότανα. Η σκορδαλιά ταιριάζει πολύ με σχοινόπρασο και με άνηθο. Επίσης οι ξηροί καρποί δίνουν βάθος στη γεύση και γλύκα στην επίγευση.

Όμως και τα λαχανικά κάνουν ωραίες παραλλαγές στην κλασική συνταγή σκορδαλιάς. Για παράδειγμα, το ώριμο αβοκάντο μέσα στη σκορδαλιά δίνει απίστευτη υφή, βελούδινη και μια πιο ήπια γεύση σκόρδου. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε βρασμένο ή ψημένο παντζάρι για φρεσκάδα και γλυκιά γεύση.

Μυστικά για τη σκορδαλιά
Αν θέλετε κρεμώδη υφή στην σκορδαλιά με πατάτα πρέπει να πολτοποιήσετε όλα τα υλικά και να τα προσθέσετε στον πουρέ πατάτας. Αν προτιμάτε υφή σαν μους θα πολτοποιήσετε όλα τα υλικά μαζί με την πατάτα στο μπλέντερ.

Αν φτιάξετε σκορδαλιά με ψωμί τότε οπωσδήποτε βάλτε μέσα και καρύδια ή αμύγδαλα καθαρισμένα. Θα γλυκάνουν την σκορδαλιά σας και η γεύση θα απογειωθεί. Μόνο που θα πρέπει να προσθέσετε και λίγο νερό στην πολτοποίηση της σκορδαλιάς με καρύδια ή αμύγδαλα, γιατί οι ξηροί καρποί τραβούν την υγρασία του μείγματος και στεγνώνει η σκορδαλιά. Οπότε για πιο κρεμώδη υφή, προσθέτουμε λίγη επιπλέον υγρασία.

Ένα μεγάλο μυστικό για να μην βαρύνει η μυρωδιά του σκόρδου στη σκορδαλιά είναι να αφήσετε το ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο σκόρδο μέσα σε λίγο ξύδι ή λεμόνι για λίγα λεπτά.

Δηλαδή ραντίστε το σκόρδο με το λεμόνι και το ξύδι της συνταγής κι αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά. Θα δείτε την διαφορά, καθώς με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά δυναμώνει σε ένταση και σπιρτάδα. Με το κόλπο αυτό, θα έχετε γεύση σκόρδου, αρώματα σκόρδου, αλλά όχι βαριά μυρωδιά όταν την γεύεστε ή όταν ανοίγετε το μπολ στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

The post Σκορδαλιά: Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για να μην «βαρύνει» η μυρωδιά της appeared first on KalimeraEllada.gr.


Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com KalimeraEllada

Σχετικές αναρτήσεις

Το προξενιό της Ιουλίας: Κυριακούλα και Στάσα σε σύγκρουση

admin

Η Γη της Ελιάς: «Έγινα αυστηρή μαζί σου γιατί…»

admin

Η Γη της Ελιάς: Η Μαρίνα στηρίζει τον Μάνο μέχρι τέλους

admin