Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοφία Σακοράφα: «Δεν έχουμε στάδιο για κλειστό στίβο»

Αποκαλυπτική ήταν η Σοφία Σακοράφα, κατά την ομιλία της, στο 9ο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία.

“Αδύνατο είναι να διεξαχθεί στο ΣΕΦ το Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου” δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Η Σοφία Σακοράφα απαρίθμησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο ΣΕΓΑΣ, λόγω της έλλειψης χώρων άθλησης και πιστοποιημένων σταδίων διεξαγωγής αγώνων, αλλά και της μειωμένης ετήσιας τακτικής επιχορήγησης.

Αρχικά, η Σοφία Σακοράφα τόνισε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα καθαρά πολιτικό γεγονός, γιατί μεταφέρει και πρεσβεύει μηνύματα παγκόσμια αποδεκτά. Και το λέω αυτό με αφορμή τη χθεσινή επέτειο γιατί σαν χθες (16/10) το 1968, στο Μεξικό, αθλητές έγχρωμοι διεκδίκησαν το παγκόσμιο αίτημά τους για ισότητα και για να καταργηθούν οι φυλετικές διακρίσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη έμπρακτη έκφραση του παγκόσμιου αθλητικού ιδεώδους, του μεγαλύτερου φιλειρηνικού κινήματος στον κόσμο. Η άλλη πτυχή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πως αποτελούν την κορυφαία διοργάνωση όλων των αθλημάτων σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Αυτές οι δύο πτυχές είναι πρωτοφανείς και πρωτόφαντες σε κάθε διοργάνωση και επηρεάζουν καθοριστικά την ψυχοσύνθεση ακόμη και των πιο πολύπειρων αθλητικών συντακτών και ρεπόρτερ.

Περνώντας στον απολογισμό, τον σχεδιασμό και την ανάλυση της πορείας του ελληνικού στίβου προς τον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι, η Σοφία Σακοράφα, τόνισε πως δεν θ΄ αναλωθεί στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και πως επέλεξε να παραθέσει αριθμούς προς σύγκριση και εξαγωγή συμπερασμάτων: «Το 2019, ο ελληνικός στίβος, σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών είχε μία συγκομιδή 46 μεταλλίων (13 χρυσά, 16 ασημένια και 17 χάλκινα μετάλλια). Το 2020 είχε 13 (τρία χρυσά, εννέα ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο). Το 2021 είχε 41 μετάλλια (19 χρυσά, 14 ασημένια και οκτώ χάλκινα). Το 2022 είχε 94 μετάλλια (34 χρυσά, 31 ασημένια και 29 χάλκινα). Ο απολογισμός, λοιπόν έτσι όπως τον ακούσατε θα μπορούσε ν΄ ακουστεί θετικός και ελπιδοφόρος. Θα δούμε, όμως στη συνέχεια αν είναι έτσι. Και πως ό,τι πω δεν αφορά μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση γιατί είναι μία διαχρονική κατάσταση.

Η τακτική επιχορήγηση της Ομοσπονδίας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, ίσως ο πιο σοβαρός για τον όποιο σχεδιασμό μπορεί να κάνει η όποια Ομοσπονδία. Το 2019 είχαμε επιχορήγηση 3 εκατ. 200.000 ευρώ. Το 2020 είχαμε 2 εκατ. 778 χιλιάδες ευρώ. Το 2021 λάβαμε 2 εκατ. 715 χιλιάδες ευρώ και το 2022 είχαμε 2 εκατ. 323 χιλιάδες ευρώ με τα 94 μετάλλια που ανέφερα προηγουμένως. Να πάμε στις υποδομές! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στάδιο για να κάνουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου δεν υπάρχει κανένα στην Ελλάδα. Ούτε καν το ΣΕΦ. Μόλις προχθές πήραμε μία ωραία επιστολή από τη διοίκηση του ΣΕΦ ότι το Στάδιο είναι κατεστραμμένο και ότι θα πρέπει η Ομοσπονδία να φροντίσει να βελτιώσει την κατασκευή. Αν είναι δυνατόν… Στάδιο για τη διοργάνωση Πανελληνίου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου, πιστοποιημένο, υπάρχει μόνο ένα, αυτό των Σερρών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε καλή κατάσταση καλά ταρτάν, αλλά όχι πιστοποιημένα είναι στο Πανθεσσαλικό που πηγαίνουμε κάθε χρόνο για να κάνουμε κάποιους αγώνες και είναι και το Παγκρήτιο. Ενημερώθηκα πριν από λίγο και χάρηκα ότι σε λίγο τελειώνει το Στάδιο της Λάρισας που θα είναι πιστοποιημένο και θα έχει όλες τις προδιαγραφές. Ανακατασκευασμένο με καλό ταρτάν, αλλά όχι ακόμη πιστοποιημένο, είναι το Στάδιο των Τρικάλων. Τελείωσε πριν από πέντε μήνες… ακόμη δεν έχει πιστοποιηθεί. Δεν θα αναφέρω καν δυο τρία που ανακατασκευάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με τέτοιο τρόπο χωρίς προδιαγραφές. Όπως γνωρίζετε αυτές τις προδιαγραφές τις ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία και είναι απαραίτητες ώστε να μπορούν και οι επιδόσεις των αθλητών ν’ αναγνωρίζονται, αλλά ν’ αναγνωρίζεται και το ranking, μία διαδικασία, η οποία είναι απαραίτητη για τους αθλητές μας για την παγκόσμια βαθμολογία και την κατάταξή τους. Εξαιτίας αυτής της κακοκατασκευής από τον πρώτο χρόνο χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Η έγνοια μου εμένα αυτή τη στιγμή είναι ν’ αποκτήσει ο στίβος γήπεδα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούν τα παιδιά μας να γυμνάζονται. Τώρα ν’ απαιτούσα μέσα σε όλα αυτά να υπάρχει και ένα κλειστό προθερμαντήριο που δεν υπάρχει σε όλη την Αττική θα ήταν και προκλητικό και αστείο, αν δεν ήταν τόσο τραγικά απαράδεκτη η κατάσταση στο κλειστό προθερμαντήριο του ΟΑΚΑ όπου ας μην ξεχνάμε ότι γυμνάζονται οι κορυφαίοι πρωταθλητές μας, οι Ολυμπιονίκες μας, οι αθλητές μας με μετάλλια σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Επιτρέψτε μου μία προσωπική αναφορά, αλλά είναι κάτι που το είδα και πραγματικά συγκλονίστηκα.

Έχω ολοκληρώσει την καριέρα μου ως αθλήτρια εδώ και 40 χρόνια και θα σας πω πως επισκέφτηκα το κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου και είδα το δίχτυ που χρησιμοποιούσα για να κάνω ρίψεις ακοντίου να υπάρχει κρεμασμένο ακόμη. Για τις ρίψεις σε όλη την Αττική υπάρχει ένα και μοναδικό γήπεδο στον Άγιο Κοσμά και για όσο θα υπάρχει αυτό. Ξέρετε όλοι ότι αυτό θα μας λείψει μέχρι να μπουν οι μπουλντόζες. Μας λένε από τη Lamda Development ότι θα γίνει το νέο, αλλά με το… πως πάνε οι κατασκευές στην Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να έχει γίνει μέχρι τους μεθεπόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δε ανακατασκευή του ΟΑΚΑ, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο… το τονίζω αυτό γιατί γι’ αυτό κατασκευάστηκε και γι’ αυτό πλήρωσε ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, η οποία κατά τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς είναι πιθανό να ολοκληρωθεί παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 καταργεί και δεν προβλέπει κανένα γήπεδο ρίψεων γιατί κατά τα λεχθέντα θυσιάζεται υπέρ χώρων αναψυχής.

Να σημειώσω ότι οι πρωταθλητές μας στη σφύρα, παραδείγματος χάρης ο Χρήστος Φραντζεσκάκης και άλλοι γυμνάζονται στα Χανιά σε ένα χωράφι που διαμορφώθηκε σε συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, του σωματείου του, του ιδιοκτήτη της μπουλντόζας που εργάστηκε χωρίς να πάρει χρήματα και του ιδιοκτήτη του κτήματος που τους το παραχώρησε. Η δε κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Ελίνα Τζένκο, που για εμένα είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα και μπορεί να φέρει τεράστιες επιτυχίες και μπορεί να κάνει κι ένα παγκόσμιο ρεκόρ γιατί είναι πάρα πολύ μικρή σε ηλικία γυμνάζεται σε ένα λίγο καλύτερα διαμορφωμένο χωράφι. Αυτά, λοιπόν είναι τα δεδομένα σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών, χωρίς ν’ αναφέρω την τραγική έλλειψη εξοπλισμού, με αποτέλεσμα τον ελάχιστο εξοπλισμό που διαθέτει ο ΣΕΓΑΣ να τον μεταφέρουμε με φορτηγά από στάδιο σε στάδιο, με ό,τι σημαίνει αυτό σε φθορές, απώλειες και χρήμα. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν καλείται η μεγαλύτερη και αρχαιότερη αθλητική Ομοσπονδία της Ελλάδας, ο ΣΕΓΑΣ να σχεδιάσει τον προγραμματισμό της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ προσπαθήσαμε να εξισορροπήσουμε αυτήν την κατάσταση,» κατέληξε η Σοφία Σακοράφα.

 

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις γυναίκες φύλακες – άγγελοι των ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη

admin

Θεσσαλονίκη: Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ- Χρ. Σταϊκούρας: «Καθοριστική η συμβολή του για την ανοικοδόμηση της χώρας»

admin

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων για τις αυξήσεις

admin