ΥΓΕΙΑ

Σπάνια νοσήματα: Υποφέρει το 5% του πληθυσμού στην Ελλάδα – Εκστρατεία από την Ένωση Ασθενών

To δύσβατο τοπίο μέσα στο οποίο καλούνται να πορευτούν έως 600.000 οικογένειες στη χώρα μας, με ένα μέλος τους να διαγιγνώσκεται με κάποια από τις τουλάχιστον 350 σπάνιες ασθένειες που είναι καταγεγραμμένες, επιχειρεί να αλλάξει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος (ΕΣΑΕ)/ Rare Diseases Greece (RDG).
Η ΕΣΑΕ συσπειρώνει 28 συλλόγους και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που εκπροσωπούν ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις για να αναδείξει τη σοβαρότητα και την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των σοβαρών παθήσεων. Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Σωματείων με Σπάνιους Ασθενείς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων EURORDIS.
Κατά την πρώτη συνέντευξη των εκπροσώπων της, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα, που αποτελούν το 5% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Τα βασικά σημεία του περιλαμβάνουν την πρόληψη με γενετικούς, προγεννητικούς και νεογνικούς ελέγχους, την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, την ισότιμη πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική φροντίδα, την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, την προώθηση της έρευνας και των κλινικών μελετών. Η ΕΣΑΕ ζητά, επίσης, τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων Σπάνιων Ασθενειών στελεχωμένων με διεπιστημονικές ομάδες, πρωτόκολλα παρακολούθησης, μητρώο νοσημάτων και ασθενών, αποζημίωση εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και πρόσβαση σε κέντρα του εξωτερικού μέσω του ασφαλιστικού φορέα, όταν χρειάζεται.
«Οι ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες μπορεί να είναι λίγοι, αλλά όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες είναι πάρα πολλοί», είπε κατά τον χαιρετισμό της στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα. Και πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να στηρίξει τη βιοτεχνολογία και να ανοίξει «διάλογο με τους ασθενείς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους».
Η σύσταση της ΕΣΑΕ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας στους ασθενείς με σπάνια νοσήματα και στις οικογένειές τους μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή οργανωμένη δράση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΣΑΕ, κ. Δημήτρης Αθανασίου, «Σπάνιοι αλλά όχι λίγοι, οι ασθενείς που πάσχουν από σπάνια νοσήματα αριθμούν 30 εκατ. στην Ευρώπη και 300 εκατ. στον κόσμο. Οι σπάνιες ασθένειες υπολογίζονται σε 6.000 – 8.000, ενώ στην Ελλάδα οι κυρίαρχες σπάνιες παθήσεις κυμαίνονται από 350 έως 500 και επηρεάζουν από 350.000 έως 600.000 ελληνικές οικογένειες. Το 50% αφορά σε παιδιατρικά περιστατικά, και για το 95% των ασθενειών δεν υπάρχουν θεραπείες, με αποτέλεσμα το 35% των παιδιών να καταλήγουν μέχρι την ηλικία των 5 ετών» όπως επεσήμανε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, οι σπάνιες ασθένειες:
● Είναι χρόνιες, εκφυλιστικές, και συχνά απειλητικές για τη ζωή.
● Προκαλούν αναπηρίες, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
● Το 72% είναι γενετικής φύσης και θέτει σε κίνδυνο και άλλα μέλη της οικογένεια του πάσχοντα.
● Για το 95% των ασθενών δεν υπάρχει θεραπεία
● Έχουν ως αποτέλεσμα υψηλή θνησιμότητα, αυξημένη νοσηρότητα και αναπηρία, χαμηλή ποιότητα ζωής για τον ασθενή, αυξημένη ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση για την οικογένειά του
● Απαιτούν αυξημένες δημόσιες δαπάνες και χρήση πόρων για το Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για τη «Διαγνωστική Οδύσσεια» που βιώνουν οι ασθενείς μίλησε η Ταμίας της ΕΣΑΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Angelman, κυρία Χρύσα Ιωαννίδου. «Το 50% Σπάνιων Ασθενών είναι αδιάγνωστοι. Το 25% των Σπάνιων Ασθενών με τις οκτώ πιο συχνές Σπάνιες Παθήσεις περιμένουν από 5 έως 30 χρόνια για να λάβουν διάγνωση, με το 40% να λαμβάνει λανθασμένη διάγνωση. Ο Σπάνιος Ασθενής επισκέπτεται μέχρι και οκτώ ιατρούς και λαμβάνει κατά μέσο όρο δύο με τρεις λανθασμένες διαγνώσεις μέχρι να βγει η σωστή» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση θα προσφέρει στον ασθενή πρόσβαση σε κατάλληλες θεραπείες, εξειδικευμένους ιατρούς, οικογενειακό προγραμματισμό και καλύτερη διαχείριση του νοσήματος, ενώ θα έχει πρόσβαση σε επιδόματα, σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και ένταξη στην κοινωνία.
Μιλώντας για την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης και φροντίδας εντός του ΕΣΥ, η Αντιπρόεδρος Α’ της ΕΣΑΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή», κυρία Εύη Ορφανού είπε ότι «πολύ συχνά ο ίδιος ο ασθενής αναγκάζεται να διδάξει τον γιατρό του και όχι το αντίστροφο. Πρόκειται για έναν συνεχόμενο φαύλο κύκλο με προβληματική παρακολούθηση και θεραπεία ακόμη και αν υπάρχει μία ήδη τεκμηριωμένη διάγνωση. Οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν υψηλό κόστος, συνήθως είναι γενετικές και δεν καλύπτονται ή καλύπτονται εν μέρει από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν οικονομικά τον ασθενή και την οικογένειά του. Πολύ συχνά, μάλιστα, οι ασθενείς αναγκάζονται με δικά τους μέσα και έξοδα να αναζητούν μόνοι τους μέσω του Διαδικτύου εξειδικευμένο ιατρό ακόμη στο εξωτερικό».
Φέρνοντας ως παράδειγμα τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη ομάδα των σπανίων νοσημάτων – περίπου 1.600, η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα «Κρίκος Ζωής», Μέλος του ΔΣ της ΕΣΑΕ, κυρία Περσεφόνη Αυγουστίδου-Σαββοπούλου επεσήμανε ότι «αν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση, κάποια από αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ακόμη και με απλά μέσα π.χ. μία βιταμίνη ή ειδική δίαιτα. Είναι ελάχιστοι οι γιατροί που ασχολούνται με τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα. Ιδιαίτερα πάσχει η Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα η κατάσταση είναι καλύτερη. Γι’ αυτό και ενώσαμε τη φωνή μας στην ΕΣΑΕ, γιατί έχουμε κοινά προβλήματα» τόνισε.
Την ανάγκη να βρεθούν θεραπείες, όπως και στην περίπτωση της Κυστικής Ίνωσης, τόνισε η κυρία Άννα Σπίνου, Μέλος του ΔΣ της ΕΣΑΕ και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης». Η Κυστική Ίνωση είναι από τις πιο συχνές σπάνιες νόσους, με πάνω από 720 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, θανατηφόρος με προσδόκιμο επιβίωσης για τον ασθενή τα 25 με 30 έτη. Η ίδια ξεκίνησε μια πειραματική θεραπεία μέσω προγράμματος πρώιμης πρόσβασης πριν από την έγκριση κυκλοφορίας, που κατάφερε να «παγώσει» τη νόσο και χάρη σε αυτήν σώθηκε η ζωή της όπως και όλων των επιλέξιμων ασθενών με Κυστική Ίνωση. «Στόχος μας δεν είναι μόνο να συμβάλλουμε ώστε να προωθηθεί η έρευνα, τα ερευνητικά προγράμματα και οι κλινικές δοκιμές στις σπάνιες παθήσεις, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι οι σπάνιοι ασθενείς θα έχουν ισότιμη πρόσβαση το συντομότερο δυνατό στις καινοτόμες θεραπείες που θα τους σώσουν τη ζωή» είπε.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι για το 95% των σπάνιων ασθενών δεν υπάρχει ακόμη η θεραπεία είναι ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια να επενδύσουν στην έρευνα και στις κλινικές μελέτες και να χρηματοδοτηθούν αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό τους, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καρατζιά, Αντιπρόεδρο Β’ της ΕΣΑΕ και Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου για την Αταξία του Φρίντριχ.
«Μέσα από την προσπάθεια αυτή, ο Έλληνας ασθενής θα αποκτήσει ελπίδα όχι μόνο γιατί θα έχει στη διάθεσή του ένα πιθανώς αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά και σε ερευνητικά σχήματα και κλινικές μελέτες που τον αφορούν. Παράλληλα, θα είναι ευεργετικές οι επιπτώσεις και στην οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Καρατζιάς που επεσήμανε και την ανάγκη η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα για τις Σπάνιες Παθήσεις.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον

admin

Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα με βήχα και δύσπνοια – Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

admin

Άδωνις Γεωργιάδης – Βρυξέλλες: Κοινή δράση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

admin