Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα δικαιώματα των “αόρατων παιδιών” και το μεγαλείο της αναδοχής

Η Ελένη Γεώργαρου, νομικός και Πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών και η Ουρανία Μπούρνακα, ανάδοχη μητέρα μίλησαν στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” για την αναδοχή παιδιών και τα παιδιά που φιλοξενούνται στα ιδρύματα, τα  παιδιά που συχνά ξεχνούμε, τα “αόρατα παιδιά”.

Παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, παιδιά που εγκαταλείφθηκαν, παιδιά που κρίθηκε πως πρέπει να απομακρυνθούν από τη φυσική τους οικογένεια, παιδιά όλων των ηλικιών (από βρέφη έως και 18 ετών) που μένουν σε ιδρύματα, παιδιά που παραμελούνται και είναι “αόρατα” για την υπόλοιπη κοινωνία. Για τα παιδιά αυτά υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον και κυρίως δεν υπάρχει “συνηγορία” όπως τόνισε η κ. Γεώργαρου, αναφερόμενη στην παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα. ¨”Στη χώρα μας πανελλαδικά υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται σε ιδρύματα περίπου 1500- 2000 παιδιά (σημ: ο αριθμός δεν είναι τεκμηριωμένος) και κανείς δε γνωρίζει επαρκώς τις συνθήκες διαβίωσης τους, πως ζουν και πως μεγαλώνουν στην καθημερινότητα τους” επισήμανε η Πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών.

Οι δύο γυναίκες μίλησαν για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά από αγάπη και στήριξη σε μια ιδιαίτερα ουσιαστική και ειλικρινή κουβέντα, ενώ αναφέρθηκαν στη διαδικασία της αναδοχής και τις δράσεις ενημέρωσης που διοργανώνει το δίκτυο στη Θεσσαλονίκη, μετά την Καλαμάτα και τα Ιωάννινα. Το τριήμερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί, δια ζώσης την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και στις 1 και 2 Μαρτίου από τις 09:30 έως τις 15:00, στη βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου 10 Α. To εργαστήριο απευθύνεται σε 40 πτυχιούχους εργαζομένους ή μη, Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Νομικής και άλλων ειδικοτήτων αναγκαίων στην παροχή κοινωνικής φροντίδας σε ανήλικους.

Παράλληλα διοργανώνουν και ημερίδα ενημέρωσης με τίτλο «Ιδρύματα παιδικής προστασίας και δικαίωμα των ανηλίκων στην υγιή ανάπτυξη. Η οικογενειακή φροντίδα μέσω της αναδοχής και οι προϋποθέσεις της ως πρωτεύουσα εκδοχή της κοινωνικής φροντίδας των παιδιών». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3/3/2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΦΑΑΘ (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης), Αγίας Σοφίας 38. Θα υπάρχει και δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

Από την πλευρά της η Ουρανία Μπούρνακα μίλησε για την μικρή Νικόλ, που αγκάλιασαν στην οικογένεια τους ως ανάδοχοι γονείς στην τρυφερή ηλικία των 22 μηνών και το γεγονός αυτό τους άλλαξε τη ζωή. Από τη στιγμή που η ίδια έγινε η ανάδοχη μητέρα της μικρής δεν ένιωσε ούτε φόβο για τις συναντήσεις με τη φυσική της μητέρα, ούτε δίστασε να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία σε γνωστούς και φίλους που ενδιαφέρονταν να γίνουν ανάδοχοι. “Τα παιδιά θέλουν το χρόνο τους, χρειάζονται διαθεσιμότητα, αποδοχή και ενσυναίσθηση, θέλουν να είσαι εκεί” δήλωσε η κ. Μπούρνακα, ενώ αναφερόμενη στην πρώτη τους συνάντηση με το παιδί θυμήθηκε τη συγκίνηση και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωσαν.

“Η αλήθεια είναι ότι όταν αποφασίζεις πως θα γίνεις γονέας ενός παιδιού από ίδρυμα, ξέρεις πως θα αναλάβεις τη φροντίδα ενός δύσκολου παιδιού, ενός παιδιού που έχει ζήσει δύσκολες καταστάσεις” τόνισε η κ. Γεώργαρου λέγοντας πως ο νόμος προβλέπει τα παιδιά από ακατάλληλες οικογένειες να μην καταλήγουν στα ιδρύματα, αλλά να πηγαίνουν σε ανάδοχους γονείς. “Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν το έχουμε καταφέρει αυτό” κατέληξε η ίδια υπογραμμίζοντας πως η αναδοχή χρειάζεται προετοιμασία γιατι αφορά την παιδική προστασία.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕύα Κουσιοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Θεσσαλονίκη: Δικογραφίες σε βάρος 13 ατόμων για 15 κλοπές σε φαρμακεία

admin

Θεσσαλονίκη: Έξαρση των «πορτοφολάδων» που δρουν κυρίως σε αστικά λεωφορεία

admin

Πλατφόρμα συνύπαρξης με τον λύκο στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας

admin
Translate »
×