Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα Ρουγκάτσια των βυζαντινών χρόνων αναβίωσαν στην Ημαθία

Ένα από τα αρχαιότερα έθιμα στον βορειοελλαδικό χώρο, τα Ρουγκάτσια, αναβιώνουν τις ημέρες αυτές στην Ημαθία και άλλες περιοχές. Ομάδες αντρών που φορούν φουστανέλες, χορεύουν στους δρόμους, επισκέπτονται τα σπίτια, δίνοντας ευχές στους κατοίκους και συγκεντρώνουν χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς.

Άντρες ντυμένοι με φουστανέλες και τσαρούχια, κρατώντας ξύλινα σπαθιά, περιδιαβαίνουν τους δρόμους της Βεργίνας, χορεύοντας με νταούλια και ζουρνάδες.

Επισκέπτονται τα σπίτια και, οι πιο μυημένοι, οι αποκαλούμενοι καπεταναραίοι, κάνουν το σημάδι του σταυρού στις εισόδους, δίνοντας ευχές για υγεία και καλή σοδειά τη χρονιά που έρχεται.

Οι κάτοικοι τους υποδέχονται με κεράσματα και ανταλλάσσουν ευχές.

Οι ρίζες του δρώμενου χάνονται στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, όταν μισθοφόροι που είχαν αναλάβει τη φύλαξη των περιοχών, μια φορά το χρόνο, περιόδευαν στα χωριά για να συγκεντρώσουν την αμοιβή τους. Όταν εξέλειπε αυτή η ανάγκη, οι Ρουγκατσιάρηδες άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς.

Το δρώμενο αρχίζει στην εκκλησία όπου οι Ρουγκατσιάρηδες χορεύουν, παίρνουν ευλογία και στην συνέχεια τη μεταφέρουν σε όλη την κοινότητα.

Το έθιμο αναβιώνει από πολιτιστικούς φορείς στο Ρουμλούκι, τον κάμπο της Ημαθίας, τις ημέρες των Χριστουγέννων.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΚΑΣΑΡΗΣ

 

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού

Σχετικές αναρτήσεις

Το ΑΠΘ στο… διάστημα – Η ομάδα ΒΕΑΜ στο διαστημικό κέντρο της Σουηδίας

admin

Η κλιματική κρίση απειλεί τις καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη – Νέα προβλήματα φέρνει η παρατεταμένη καλοκαιρία

admin

Επικίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες ο συνδυασμός αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών

admin
Translate »
×