MEDIA

Τι δεν πρέπει να αφήσω μέσα στο αυτοκίνητό μου σήμερα το βράδυ;

Το τσουχτερό κρύο δεν απειλεί μόνο το αυτοκίνητό μας, αλλά και κάποια αντικείμενα που αφήνουμε μέσα σε αυτό.

Πέρα από τις σφοδρές χιονοπτώσεις, οι ψυχρές μάζες πολικής προέλευσης που αφίχθησαν στη χώρα μας, έχουν φέρει και τσουχτερό κρύο, με τη θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα 6/2/2023, στην Αττική, να κυμαίνεται μεταξύ 1 έως και 5 βαθμούς Κελσίου.

 

Το ισχυρό κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες, μάλιστα, απαιτούν να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουμε χωρίς νερό στο σπίτι μας. Τα δίκτυα ύδρευσης, ωστόσο, δεν είναι τα μοναδικά που απειλούνται από την επέλαση των ψυχρών μαζών, δεδομένου ότι το κρύο απειλεί και το αυτοκίνητό μας. Και, μάλιστα, όχι μόνο αυτό καθαυτό, αλλά και κάποια αντικείμενα που ενδέχεται να αφήνουμε μέσα στο όχημά μας.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αφήνουν τα καθημερινά φάρμακά τους στο αυτοκίνητο, ως μία υπενθύμιση για να τα λαμβάνουν. Με το να αφήνει κανείς τα φάρμακά του στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια μιας ψυχρής νύκτας μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και να τα καταστήσει επικίνδυνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εναιωρήματα (διαλύματα ουσίας που αιωρούνται μέσα σε υγρά) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, οι ινσουλίνες κάτω από τους 2 βαθμούς για πολλή ώρα καταστρέφονται.

Γυαλιά οράσεως
Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσουν επίσης εχθρό τόσο για τα γυαλιά οράσεως που ενδέχεται να συνηθίζουμε να αφήνουμε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μας.

Το κρύο ενδέχεται να καταστήσει τους σκελετούς πιο ευάλωτους στο σπάσιμο, ενώ πρόβλημα είναι πιθανό να δημιουργηθεί και στους φακούς προκαλώντας τη διαστολή/συστολή τους.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι είτε να φυλάσσουμε τα γυαλιά μας σε μία θήκη, είτε να τα παίρνουμε μαζί μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας.

Εκτεθειμένα στο κρύο, και ειδικά σε θερμοκρασίες κάτω από τους 0 μηδέν βαθμούς δεν πρέπει να μένουν ούτε οι ηλεκτρονικές συσκευές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα, μιας και η μπαταρία τους υποβάλλεται σε μία «επίπονη δοκιμασία».

Η μπαταρία των ηλεκτρονικών συσκευών λειτουργεί μέσω αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων, και η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει ή σταματά εντελώς τη συγκεκριμένη χημική αντίδραση.

Επί παραδείγματι, το smartphone τροφοδοτείται από τη χρήση φορτισμένων σωματιδίων ιόντων λιθίου. Σε μια κρύα μέρα αυτά τα σωματίδια συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση καθώς κινούνται σε όλη την μπαταρία για να τροφοδοτήσουν με την ενέργεια που χρειάζεται το τηλέφωνο. Και καθώς αυτά τα φορτισμένα σωματίδια επιβραδύνονται ή κολλάνε, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πέφτει κατακόρυφα.

Λάπτοπ και κινητό τηλέφωνο στο αυτοκίνητο

Αερολύματα (aerosols)
Τα αερολύματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα με την έκθεσή τους σε υπερβολικό κρύο. Μια χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση των δοχείων υπό πίεση, με αποτέλεσμα να προκληθούν ρωγμές ή ακόμα και έκρηξη του δοχείου. Το ίδιο ισχύει και για τα σπρέι μαλλιών (βλ. λακ χτενίσματος).

Ανθρακούχα ποτά
Εφόσον ζούμε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει αρκετά κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου είναι αναγκαίο να αποφύγουμε να αφήσουμε στο αυτοκίνητο ανθρακούχα ποτά.

Ένα ανθρακούχο ποτό θα διογκωθεί όσο παγώνει, με αποτέλεσμα όταν προσπαθήσουμε να το ανοίξουμε να υφίσταται ο κίνδυνος αυτό να «σκάσει» προκαλώντας μας σοβαρό τραυματισμό.

The post Τι δεν πρέπει να αφήσω μέσα στο αυτοκίνητό μου σήμερα το βράδυ; appeared first on KalimeraEllada.gr.


Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com KalimeraEllada

Σχετικές αναρτήσεις

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτική βάση στο Ιράν

admin

Γιώργος Θεοφάνους: «Τίποτα δεν μπορείς να κατακτήσεις χωρίς δουλειά»

admin

Η Γη της Ελιάς: Το νέο ζευγάρι της πόλης είναι γεγονός

admin