Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το ηχηρό μήνυμα ειρήνης της ΑΕΚ

 

Στις 7 Απριλίου η ΑΕΚ γιορτάζει και θυμάται πάντα ένα ιστορικό επίτευγμά της που ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια. Θυμάται ένα ταξίδι ειρήνης και συμπαράστασης σε έναν αδερφό λαό που δοκιμαζόταν.

Την άνοιξη του 1999, η ΑΕΚ ανακοίνωσε την διεξαγωγή φιλικού αγώνα με την Παρτίζαν στο Βελιγράδι την Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου, εν μέσω των ΝΑTΟϊκών βομβαρδισμών που είχαν ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου του 1999.

Με εμπνευστή του όλου εγχειρήματος τον Δημήτρη Μελισσανίδη και με τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιρικού τμήματος και ειδικά του αρχηγού της ομάδας, Ντέμη Νικολαΐδη, η ΑΕΚ πήρε μια απόφαση που γράφτηκε στην ιστορία, καθώς ήταν ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους. Το κονβόι με τα πέντε πούλμαν της ελληνικής αποστολής, στο οποίο συμμετείχαν και εξέχουσες προσωπικότητες εκτός ποδοσφαίρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος, θα μπορούσε φυσικά να κινδυνεύσει.

Ο τότε πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς υποδέχεται την αντιπροσωπεία της ΑΕΚ που απάρτιζαν οι κκ. Γενεράκης, Στάθης και Μελισσανίδης. (aekfc.gr)

Η αποστολή της “Ένωσης” ταξίδεψε την παραμονή του αγώνα για την Βουδαπέστη, όπου και διανυκτέρευσε, και το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ξεκίνησε οδικώς για το Βελιγράδι, μέσα σε διαρκή αποθέωση από τους Σέρβους. Η άφιξη στην πρωτεύουσα της χώρας ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές, με τους ντόπιους να προσφέρουν ψωμί και αλάτι, το οποίο συμβολίζει τη σερβική φιλοξενία. Μια σύντομη στάση στο Προεδρικό μέγαρο όπου οι “κιτρινόμαυροι” μετέφεραν το μήνυμα συμπαράστασης όλου του ελληνικού λαού και στην συνέχεια η άφιξη στο γήπεδο της Παρτίζαν, όπου η διοίκηση, οι συνοδοί και οι Έλληνες οπαδοί γνώρισαν νέα αποθέωση.

Οι δύο ομάδες μπήκαν μαζί στο γήπεδο κρατώντας ένα πανό που έγραφε το μήνυμα του αγώνα: «NATO stop the war, stop the bombing». Ο αγώνας δεν έληξε ποτέ. Ή μάλλον, έληξε πρόωρα, όταν οι οπαδοί και των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο στο 68ο λεπτό για να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν τους… ήρωές τους.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων εισβάλλουν αδερφωμένοι στον αγωνιστικό χώρο και διακόπτουν τον αγώνα στο 68’, αποθεώνοντας τους ποδοσφαιριστές. (aekfc.gr)

Μετά από αυτό, όμως, όλοι έπρεπε να τρέξουν. Οι Έλληνες για να εγκαταλείψουν το σερβικό έδαφος πριν σκοτεινιάσει και οι Σέρβοι να κρυφτούν στα καταφύγια για μια ακόμα νύχτα… βομβαρδισμών.

Οι συνθέσεις:

Παρτίζαν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι (42’ Καψής) Καλιτζάκης, Τσέκολι (46’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Μιλοβάνοβιτς, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.//

Οι ομάδες της Παρτίζαν και της ΑΕΚ λίγο πριν τον ιστορικό φιλικό στο Βελιγράδι. (aekfc.gr)

Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΛεωνίδας Κασνέτση

Σχετικές αναρτήσεις

Τα αδέλφια Σπανάκη και οι Κοκκαλάνης, Τσορτανίδης διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

admin

EURO 2024: Με 26 παίκτες οι αποστολές των Εθνικών ομάδων

admin

Αγγλικές “σειρήνες” για Ανσελμίνο

admin