ΥΓΕΙΑ

Το μουσικό όργανο που ενισχύει τη μνήμη – Αλλά κάνει θόρυβο!

Τα προβλήματα στη μνήμη των ηλικιωμένων ατόμων υπόσχονται να λύσουν μερικά μαθήματα ντραμς. Σε νεότερη μελέτη, που εξέτασε την επίδραση των μαθημάτων του κρουστού οργάνου στη μνήμη, οι μεσήλικες συμμετέχοντες παρατήρησαν μεγάλες βελτιώσεις στη μνήμη τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι παρακολούθησαν μαθήματα ντραμς για δύο μήνες μέσω μια εφαρμογής, που απαιτούσε τον συντονισμό του ρυθμού με το άγγιγμα της οθόνης, μπορούσαν να αναγνωρίζουν καλύτερα τα πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναγνωρίσουν εάν το πρόσωπο που εμφανιζόταν στην οθόνη ήταν ίδιο ή διαφορετικό από αυτό που είχαν δει τρία δευτερόλεπτα πριν.

Αντίστοιχα, οι σαρώσεις του εγκεφάλου τους απέδειξαν ότι η διαδικασία της μάθησης και διατήρησης ενός ρυθμού ενίσχυσε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στον δεξιό ανώτερο βρεγματικό λοβό.

Αν και διαπιστώθηκε μια μικρή βελτίωση, μόλις κατά 4%, στην ανάκληση των προσώπων, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, με τη συνέχιση των μαθημάτων και μεγαλύτερες περιόδους μουσικής εκπαίδευσης.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 18 ηλικιωμένα άτομα, ηλικίας 60 έως 79 ετών που εκπαιδεύτηκαν ψηφιακά στα ντραμς, βλέποντας σε μια οθόνη μια ακολουθία από χτύπους των τυμπάνων. Στη συνέχεια, έπρεπε να επαναλάβουν την ακολουθία αυτή πατώντας την οθόνη για όλη τη διάρκεια ενός τραγουδιού.

Το διαδραστικό μάθημα διαρκούσε 20 λεπτά και επαναλαμβανόταν 5 μέρες τη βδομάδα, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, ακόμα 19 ηλικιωμένοι πέρασαν τον ίδιο χρόνο απλά συμπληρώνοντας αναζητήσεις λέξεων. Σε αυτή την ομάδα δεν παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στη μνήμη.

Τελικά, οι βιρτουόζοι θυμόντουσαν καλύτερα τα πρόσωπα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε επίσης

O διασκεδαστικός τρόπος που δυναμώνει σώμα και μνήμη

Πέντε τρόποι για κοφτερό μυαλό και δυνατή μνήμη

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία Κοτοπούλη

Σχετικές αναρτήσεις

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Οδηγούν σε αυτοκτονικό ιδεασμό; Ο ΕΜΑ απαντά

admin

Άλλαξε πρόσωπο η πολύπαθη προνοιακή μονάδα Λεχαινών – Φιλοξενεί 24 άτομα

admin

Διοικητές Νοσοκομείων: Μετά τα γραπτά έρχεται η προφορική συνέντευξη – Πώς θα επιλεγεί η τελική τριάδα για κάθε θέση

admin
Translate »
×