Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας στην σπατάλη τροφίμων

Στην τρίτη θέση, μετά την Κύπρο και τη Δανία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στη χώρα μας πετιούνται κάθε χρόνο συνολικά 2 εκατομμύρια 47 χιλιάδες τόνοι τροφίμων. 191 κιλά τροφίμων υπολογίζεται ότι πετάει στην Ελλάδα ένα άτομο, τον χρόνο. Σε αυτή την αλυσίδα υπάρχουν πολλοί κρίκοι, από το αγρόκτημα μέχρι την κουζίνα μας, λένε οι ειδικοί.

Για πολλά χρόνια, η εξέταση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων εστίαζε κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπου συναντάται και πιο έντονα το φαινόμενο της πείνας και του υποσιτισμού. Όμως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες το φαινόμενο έχει αρχίσει και εξετάζεται και στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς αλλάζει σταδιακά η κοινή γνώμη σχετικά με την σπατάλη πόρων, γενικότερα.
Στην Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων επικεντρώνεται στους τελευταίους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αντιστοιχεί στα νοικοκυριά.

Το πρόβλημα πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολυδιάστατο και  αποδίδεται
στα μεγέθη συσκευασμένων μερίδων φαγητού, στα προβλήματα στις ετικέτες προϊόντων, στις συσκευασίες αλλά και στην αποθήκευση, στην ελλιπή ενημέρωση,
στις διατροφικές προτιμήσεις των Ελλήνων, καθώς και στον κακό σχεδιασμό των αγορών ενός νοικοκυριού.

Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, συλλέγονται τρόφιμα που δεν είναι πλέον εμπορεύσιμα και διανέμονται σε άτομα που τα χρειάζονται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού

Σχετικές αναρτήσεις

«Lost my marbles»-μια επίδειξη μόδας εμπνευσμένη από τα γλυπτά του Παρθενώνα

admin

Ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση χώρου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

admin

Θεσσαλονίκη: Οι τέσσερις SOS περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς το καλοκαίρι

admin