Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού: Σε ποιους δρόμους και περιοχές θα είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες

Υποχρεωτικές είναι πλέον οι αντιολισθητικές αλυσίδες για να μην «φάτε» πρόστιμο. Η πρώτη προειδοποίηση για 8 μεγάλους δρόμους στην Αττική.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν αλυσίδες χιονιού στα οχήματά τους.

Η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν ετοιμότητα από τους οδηγούς. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται και το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και θα ακολουθήσει -όπως πάντα- η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία.

Δηλαδή, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

ADVERTISEMENT
Παρότι, εδώ και μέρες, οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για ραγδαία αλλαγή του καιρού με χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική, σήμερα ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε και τους πρώτους δρόμους που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα . Η επιφυλακή έχει σημάνει μετά και τα περσινά, με την κακοκαιρία Ελπίδα που ξάφνιασε τους πάντες και τελικά οι οδηγοί κατέληξαν εγκλωβισμένοι για ατελείωτες ώρες μέσα στα οχήματά τους στην Αττική Οδό, ενώ άλλοι τα παράτησαν στη μέση των κεντρικών αξόνων του λεκανοπεδίου γιατί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Καλλιάνος, στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook συστήνει προσοχή στις μετακινήσεις στους εξής οκτώ κεντρικούς άξονες:

Κατεχάκη
Περιφερειακή Υμηττού
Αττική οδός
Μεσογείων
Μαραθώνος
Κηφισίας
Πεντέλης
Εθνικής Οδός (πιθανόν μετά το ύψος της Λυκόβρυσης)

Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού: Πόσο είναι το πρόστιμο
Όπως ορίζεται στο ΦΕΚ:

Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ

Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ
Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές
Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες δεν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για αντιμετωπίσει κανείς το χιόνι και τον πάγο στο οδόστρωμα, καθώς υπάρχουν στο εμπόριο πλήθος εναλλακτικών επιλογών.

Η επέλαση του χιονιά σε περιοχές, όπως η Αττική, επαναφέρει την υποχρεωτικότητα της παρουσίας αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα που πρόκειται να κινηθούν σε περιοχές όπου παρουσιάζονται έντονες χιονοπτώσεις.

Φυσικά οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή αν προτιμάτε οι αλυσίδες χιονιού δεν είναι η μοναδική και ούτε η βέλτιστη λύση που μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Για την ακρίβεια οι αλυσίδες αποτελούν το έσχατο μέτρο αντιμετώπισης της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, επιβάλλοντας σημαντικούς περιορισμούς ως προς την κίνηση των οχημάτων που έχουν καταφύγει σε αυτή τη λύση.

Αλυσίδες χιονιού

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο, χωρίς μάλιστα να ταλαιπωρηθούμε και χωρίς να μεταβάλλουμε σημαντικά τον ρυθμό κίνησής μας είναι τα χειμερινά ελαστικά.

Ελαστικά τα οποία διαθέτουν διαφορετική χάραξη πέλματος και διαφορετική γόμα με σκοπό να προσαρμοστούν στις χαμηλές θερμοκρασίες και σε ολισθηρές επιφάνειες, όπως το χιόνι και τον πάγο.

Τα μειονεκτήματα των χειμερινών ελαστικών είναι το υψηλό κόστος απόκτησής τους και το γεγονός ότι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 5 βαθμών Κέλσιου, παρουσιάζουν σταδιακή πτώση της απόδοσής του και έντονη φθορά.

Αλυσίδες χιονιού

Μία ακόμα λύση ώστε να αποφύγει κανείς το πρόστιμο στην περίπτωση που απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι γνωστές «χιονοκουβέρτες». Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συνθετική επιφάνεια, η οποία καλύπτει το ολόκληρο το πέλμα του ελαστικού, αυξάνοντας την πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χιονοκουβέρτας σε σχέση με τις αλυσίδες είναι η ευκολία της τοποθέτησής της και ο περιορισμένος θόρυβος κατά την κίνηση του αυτοκινήτου, ωστόσο, το γεγονός ότι το υλικό κατασκευής της είναι συνθετικό ύφασμα, την καθιστά πιο ευάλωτη.

Αλυσίδες χιονιού
Με μια σύντομη έρευνα αγοράς θα ανακαλύψει κανείς ότι υπάρχουν κι άλλα προϊόντα τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των αντιολισθητικών αλυσίδων και διαθέτουν πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, κάνοντας τη χρήση τους πιο εύκολη και ενδεχομένως πιο αποτελεσματική τη δύσκολη στιγμή.

Οι αντιολισθητικές δέστρες, οι αλυσίδες τύπου αράχνης, ακόμα και το συνθετικό δίχτυ θα εξασφαλίσει στο αυτοκίνητό σας την απαραίτητη πρόσφυση για να κινηθεί με ασφάλεια στο χιόνι και τον πάγο.

The post Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού: Σε ποιους δρόμους και περιοχές θα είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες appeared first on KalimeraEllada.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: KalimeraEllada

Σχετικές αναρτήσεις

Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη από την Ελλάδα;- Νέα πρόγνωση

admin

Πρόταση δυσπιστίας-Ν. Παπαθανάσης: Η αντιπολίτευση καταφεύγει σε άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης

admin

Πρόταση δυσπιστίας-Κ. Πιερρακάκης: Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία και επιλέγουν να την εξάγουν

admin
Translate »
×