ΥΓΕΙΑ

Φάρμακο: Πόλεμος ΣΦΕΕ – φαρμακαποθηκάριων για τις ελλείψεις

Την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών και δη των πολυεθνικών προκάλεσαν οι αναφορές των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν καταθέσει οι τελευταίοι στο Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων.

Με ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων φαίνεται να αγνοεί τα εξής»:

1) Ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων.

2) Ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ελλείψεις στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου

3) Σε πολλά από τα αναφερθέντα προϊόντα, έχουμε δεχθεί σημαντικές επιστροφές το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών.

4) Οι πολυεθνικές και οι τοπικές φαρμακευτικές εταιρίες ανελλιπώς (ακόμη και σε περιόδους εορτών) καλύπτουν τη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα και επιπλέον καθημερινά δηλώνουν τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ.

5) Ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας και να ορίσει αν υφίσταται υποεφοδιασμός. Επιπλέον οι εταιρίες ενημερώνουν τον ΕΟΦ όταν προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, για οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων παραγωγής ή υπερβολικής αύξησης της ζήτησης.

6) Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκάριων δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει στοιχεία για τις πωλήσεις των μελών του σε συνεχή βάση όπως η φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η Πολιτεία δεν υποστήριξε τη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου δεν μπορεί η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων να αναφέρεται σε υπο εφοδιασμό, με αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών.

7) Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αφήνουν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους (από 50% έως 300%) σε αυτούς που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές και αυτοί είναι οι χονδρέμποροι και όχι οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Πιο ήπια ήταν η ανακοίνωση του το Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece.

Η PIF λοιπόν από την πλευρά της σημειώνει: «Σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιοι να εκτοξεύουν ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών κατονομάζοντάς τις χωρίς αποδείξεις. Το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αποτελεί διεθνή πρόκληση. H καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπούμενη από το PhARMA InnovationForum (PIF) Greece, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και συμμετέχει στο θεσμικό διάλογο προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις. Καλούμε όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα: 674 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι πολίτες για την εκτέλεση ιατρικών συνταγών το 2022

Ελλείψεις φαρμάκων: Αργή η πορεία ομαλοποίησης της αγοράς


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Γιώργος Σακκάς

Σχετικές αναρτήσεις

«Πράσινο φως» σε CVC και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

admin

Εισαγωγή παιδιών στα νοσοκομεία με εντολή εισαγγελέα – Ένα πρόβλημα που παραμένει χωρίς λύση

admin

Clawback: Το «βαρίδι» του νέου ΔΣ του ΣΦΕΕ

admin