ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ: O εβραϊκής καταγωγής ιστορικός τέχνης του ναζισμού

Κατά τη διάρκεια του τρίτου Ράιχ, ένας ιστορικός τέχνης, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ (15 Σεπτεμβρίου 1895 – 9 Νοεμβρίου 1956), αιτήθηκε στο «Υπουργείο Δημόσιας Διαφώτισης και Προπαγάνδας» ως ειδικός αντιπρόσωπος για τη λεγόμενη «εκστρατεία ανάκαμψης» του ναζιστικού κόμματος· μια εκστρατεία που σκοπό είχε, αφενός την εκκαθάριση της «εκφυλισμένης» τέχνης, σχεδόν όλης δηλαδή της σύγχρονης τέχνης που θεωρείτο επικίνδυνη και μιασμένη, και αφετέρου την ενδυνάμωση του κρατικού ταμείου μέσω των πωλήσεων των έργων σε άλλα κράτη και την συνεπακόλουθη εισροή συναλλάγματος.

Η αίτηση του Γκούρλιτ έγινε δεχτή και μέχρι το 1944 είχε κάνει χιλιάδες συμφωνίες για τους Ναζί και είχε λαφυραγωγήσει ή αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, χιλιάδες έργα τέχνης. Κάποια από τα έργα αυτά, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, τα κράτησε ο ίδιος και το 2012 πάνω από 1000 έργα τέχνης βρέθηκαν στο διαμέρισμά του γιου του, Κορνίλιους Γκούρλιτ. Στην τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας συλλογή βρέθηκαν έργα μεγάλων ζωγράφων συμπεριλαμβανομένων του Μάρκ ΣαγκάλΜαξ ΛίμπερμανΑνρί Ματίς και Πάμπλο Πικάσο.

Ένα σημαντικό αν και αντιφατικό κίνητρο για τον Γκούρλιτ να μπλεχτεί άμεσα στο Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα ήταν η εβραϊκή καταγωγή της γιαγιάς του. Η Μάικι Χόφμαν, βιογράφος του Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, προσπαθώντας να καταλάβει πως ένας εβραϊκής καταγωγής λάτρης της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, μας εξηγεί ότι, δουλεύοντας για τους Ναζί, εντέλει απολάμβανε «την προστατευτικότητα» της κυβέρνησης ενώ συνέχιζε να εργάζεται γύρω από τα έργα τέχνης που πάντα αγαπούσε.

Τα έργα της συλλογής Γκούρλιτ εκτήθενται στο Μουσείο Τεχνών της Βέρνης στη βόρεια Γερμανία ενώ κάποια από τα έργα έχουν επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΠέτρος Κολοτούρος

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *