Image default
MEDIA

Χίος – Εξώδικο έστειλαν οι κάτοικοι για τους κινδύνους από τον Πασχαλινό ρουκετοπόλεμο

Εξώδικο έστειλαν οι κάτοικοι στους Βροντάδες Χίου για τον κίνδυνο από τον πασχαλινό ρουκετοπόλεμο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρουκετοπόλεμο που λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών στους Βροντάδες της Χίου, κρούουν οι κάτοικοι του χωριού, που με εξώδικη διαμαρτυρία προς τον δήμο και τις αστυνομικές αρχές του νησιού ζητούν να σταματήσει το «έθιμο», από το οποίο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες….

«Και φέτος, όπως και επί σειρά ετών, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τις αρμόδιες δημοτικές και αστυνομικές αρχές, θα εξαναγκαστούμε, όπως όλα δείχνουν, να υποστούμε τις σοβαρές συνέπειες ενός ακραία επικίνδυνου για τις ζωές και τις περιουσίες μας, όσο και παράνομου, “εθίμου”.

Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό των εκκλησιών.

Την ίδια στιγμή, όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας», αναφέρουν οι κάτοικοι.

«Κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες μας από τις ρουκέτες» Όπως καταγγέλλουν στο εξώδικο, οι ρουκέτες που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες στον ρουκετοπόλεμο -και οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανήλικοι- παρασκευάζονται από υλικό γόμωσης που αποτελείται από νίτρο (νιτρική αμμωνία), θειάφι και κάρβουνο.

Το υλικό στη συνέχεια τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια φτιαγμένα από χαρτόνι, ώστε να πάρει τη μορφή φύσιγγας. Κατόπιν ταπώνεται η άνω πλευρά της χάρτινης φύσιγγας, ενώ στην κάτω πλευρά τοποθετείται το φιτίλι.

Η ρουκέτα έχει συνολικό μήκος σχεδόν 1 μέτρο. Παράλληλα, το χαρτόνι διαθέτει ειδική κόλλα που καθιστά τη ρουκέτα πολύ σκληρή και άκαμπτη. Στη συνέχεια οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ειδικές βάσεις που αποκαλούνται «ρουκετοσύρτες».

Η εκτόξευση, δε, των ρουκετών γίνεται με την ταυτόχρονη ανάφλεξη όλων των φιτιλιών των ρουκετών μέσω ενός αυτοσχέδιου πυρσού. «Οι ρουκέτες που εκτοξεύονται κατευθύνονται κυριολεκτικά σε ευθεία βολή προς τα σπίτια όσων από εμάς κατοικούμε στον Άγιο Μάρκο, ενώ από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Άγιο Μάρκο βάλλονται οι οικίες όσων κατοικούμε πίσω από την Ερυθιανή.

Κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, σε δημόσιο χώρο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από τον δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές», τονίζουν οι κάτοικοι και επισημαίνουν ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται όπως η κάλυψη των σπιτιών τους με σύρματα, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Συγκάλυψη απ’ όλους τους εμπλεκομένους καταγγέλλει ο δικηγόρος των κατοίκων Ο δικηγόρος των κατοίκων, Nικόλαος Κωστακόπουλος, κάνει λόγο για «πρωτοφανή συγκάλυψη απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.

Πρόσφατα, με αφορμή τη Μύκονο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι δεν νοείται να υπάρχουν στην Ελλάδα νησιά που είναι υπεράνω του νόμου. Αναμένουμε εμπράκτως από την Πολιτεία να μας αποδείξει ότι αυτό δεν ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές μέχρι σήμερα. Όλοι οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Ουδείς θα μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ήξερε»….

The post Χίος – Εξώδικο έστειλαν οι κάτοικοι για τους κινδύνους από τον Πασχαλινό ρουκετοπόλεμο appeared first on KalimeraEllada.gr.


Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Kalimera_Ellada

Σχετικές αναρτήσεις

Πρεμιέρα για τις φορολογικές δηλώσεις – Αυτόματη υποβολή για 1,3 εκατ. φορολογουμένους

admin

Η Γη της Ελιάς: Πρώτα το παίζει δυνατή, μετά ξεσπά σε κλάματα

admin

Η Γη της Ελιάς: Πάει στην Καλαμάτα και ψωνίζει δώρα για όλες

admin