Ψηφίζεται σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών – Οι απώλειες στη ΝΔ
Η κρίσιμη στιγμή για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που εξισώνει το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας, καθώς και για τα ομόφυλα ζευγάρια, έφτασε, με τη διαδικασία να φτάνει στο κορύφωμά της με την ονομαστική ψηφοφορία σήμερα βράδυ.
Το νομοσχέδιο, φυσικά, θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας μια εμβληματική, πολυποίκιλη μεταρρύθμιση.
Οι προετοιμασίες για την ψηφοφορία έχουν επιφέρει έντονες εσωκομματικές διαδικασίες στη Νέα Δημοκρατία, με σημαντικούς παράγοντες του κυβερνητικού στελέχους όπως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκης Θανάσης Νέζης να παίζουν καίριο ρόλο. Πολλές επαφές έχουν επίσης πραγματοποιηθεί με βουλευτές από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και τον γραμματέα της γαλάζιας Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη.
Κατά την αναμενόμενη ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του στην ισότητα των πολιτών, με κύριο γνώμονα την προστασία των παιδιών των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Αναμένεται επίσης να επισημάνει τον σεβασμό του σε όλες τις απόψεις, ιδιαίτερα σε ένα θέμα που αφορά τη συνείδηση, αποφεύγοντας την κομματική πειθαρχία για τους κομματικούς βουλευτές. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι υπουργοί φέρουν επιπρόσθετη ευθύνη. Ο μόνος που αποτελεί εξαίρεση είναι ο Μάκης Βορίδης, που έχει δηλώσει αποχή, εκφράζοντας τις ενστάσεις του. Επίσης, αναμένεται να τονίσει ότι η ρύθμιση αυτή προσθέτει δικαιώματα χωρίς να αφαιρεί από άλλους, αποτελώντας ένα βήμα προόδου.
Όσον αφορά τα νούμερα, εκτιμάται ότι τα ψηφοφορία θα κινηθεί γύρω στα 105 έως 110 “ναι”. Η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε ενημερωτικές εκστρατείες και πειθαρχία προς τους ανασφάλεις βουλευτές. Ομως, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον, με προβληματισμούς για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ αναμένεται να το αντιτάξει, αλλά όχι απαραίτητα ενάντια, στον Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες προς το «όχι» προσανατολίζονται οι εξής βουλευτές της ΝΔ, πέραν του κ. Σαμαρά: Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Άννα Καραμανλή (Νότιος Τομέας Β’ Αθηνών), Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαϊας), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Κώστας Γκιουλέκας (Α’ Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Καράογλου (Β’ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας), Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερίας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Μπάμπης Αθανασίου (Λέσβου), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης). Ο κ. Χαρακόπουλος θα βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής εκτός Ελλάδος και θα ψηφίσει επιστολικά, ενώ μένει να φανεί αν κάποιοι εκ των προαναφερθέντων εν τέλει δεν θα εμφανιστούν για να ψηφίσουν. Κάποιοι εκ των διαφωνούντων, πάντως, έλαβαν ήδη τον λόγο χθες και άλλοι θα ακολουθήσουν σήμερα.
Στη δεξαμενή της αποχής εντοπίζονται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πέραν του Μάκη Βορίδη, τρεις υφυπουργοί προσανατολίζονται προς τα εκεί, η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Κελέτσης. Σημειωτέον, ότι για την κυρία Κεφάλα επικρατεί βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο συγκατατίθεται από το υπουργείο της. Και η περίπτωση του κ. Μπούγα είναι περίπλοκη, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν και τον μη βουλευτή-υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να έχει επιφυλάξεις.
Από τους βουλευτές της ΝΔ, την οδό της αποχής αναμένεται να επιλέξουν οι: Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος (Α’ Αθηνών), Νότης Μηταράκης (Χίου), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδος), Δημήτρης Κούβελας (Α’ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Γιάννης Οικονόμου (Φθιώτιδας), Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος (Ανατολικής Αττικής), Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς), Γιάννης Καλλιάνος (Νοτίου Τομέα), Διονύσης Ακτύπης (Ζακύνθου), Θανάσης Καββαδάς (Λευκάδας), Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Τραγάκης, Μιχάλης Λιβανός (Β’ Πειραιώς), Σπύρος Κουλκουδίνας (Πιερίας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Τάσος Δημοσχάκης (Έβρου), Χριστόδουλος Στεφανάδης (Σάμου), Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσων), Μάρκος Καφούρος (Κυκλάδων), Σταύρος Παπασωτηρίου (Φλώρινας), Γιάννης Γιάτσιος (Γρεβενών), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης), Θανάσης Μπούρας (Δυτικής Αττικής).
Υπάρχει και μια πιο περιορισμένη ομάδα βουλευτών που ταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης και αναμένεται να αποφασίσουν τελευταία στιγμή πώς θα κινηθούν. Ο λόγος για τους: Λάκη Βασιλειάδη (Πέλλας), Θανάση Λιούτα (Τρικάλων), Δημήτρη Καλογερόπουλο (Δυτικού Τομέα), Νίκο Βλαχάκο (Α’ Πειραιώς) και Γιώργο Στύλιο (Άρτας).
Μεταξύ των άνω των 100 «ναι» που θα καταγραφούν σήμερα θα είναι και ψήφοι βουλευτών που είχαν ισχυρές επιφυλάξεις και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μετεστράφησαν. Τελευταία προσθήκη σε αυτή την ομάδα ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος που ανακοίνωσε χθες ότι υπερψηφίζει χωρίς αστερίσκους.
Αυτή τη ρότα μοιάζουν να ακολουθούν και δύο υφυπουργοί, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και βουλευτές όπως η Σέβη Βολουδάκη (Χανίων), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (Νοτίου Τομέα), Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Έβρου), Γιώργος Γιάννης (Χαλκιδικής), Τζίνα Οικονόμου (Ευρυτανίας), Μακάριος Λαζαρίδης και Αγγελική Δεληκάρη (Καβάλας) κ.α.
Εισαγγελέας για Μάτι: Με το «112» θα είχαν σωθεί ζωές
Τι είναι η δίαιτα 30-30-30 που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους!
93χρονος στον Άλιμο έκρυβε χειροβομβίδες, πιστόλια και σφαίρες στο σπίτι του!
The post Ψηφίζεται σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών – Οι απώλειες στη ΝΔ appeared first on KalimeraEllada.gr.
Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Kalimera_Ellada