ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Στυλιανίδης στο ΕΡΤnews Radio 105.8: Η ΝΔ έχει στόφα πιο ισχυρή από τα άλλα κόμματα – Υπάρχουν λάθος κυβερνητικές επιλογές που πείραξαν τον σκληρό πυρήνα των αντιλήψεων της παράταξης (audio)

stylianidis

«Είχαμε από όλα σχεδόν τα κόμματα εκπροσώπηση. Εγώ επεδίωξα να είναι και όλοι παρόντες, οι νυν και οι πρώην πρωθυπουργοί» επισήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnewsRadio105.8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, αναφερόμενος στη χθεσινή εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών όπου έγινε η παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου».

«Όντως, υπήρξαν κάποια κενά. Δηλαδή, μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Υπήρχε λοιπόν η προσδοκία μήπως έρθει κι αυτός. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιβεβαιώσει, αλλά την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε. 

Ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ήταν ο νυν πρωθυπουργός, ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, ήταν πάνω από 70 βουλευτές και υπουργοί και πάρα πολλοί ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου, αρκετοί εκπρόσωποι, άνθρωποι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, από την αγορά και κυρίως από τη νεολαία. Και ζητώ συγγνώμη από την εκπομπή σας σε άλλους τόσους που ήταν απ’ έξω και δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο Ωδείο Αθηνών, παρά την ευρύτητα της αίθουσας. Δυστυχώς άλλη μία αίθουσα ήταν στο δρόμο, αλλά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τέτοιου είδους ανταπόκριση από τον κόσμο» συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Όλοι είχαν προσκληθεί και είχαν τη δυνατότητα να παραβρεθούν. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιβεβαιώσει, παρότι ξέρω ότι περνάει μια πολύ δύσκολη οικογενειακή στιγμή και θα ήταν γι’ αυτόν η πρώτη δημόσια εμφάνιση, δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους όμως γιατί δεν ήρθε» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ κληθείς να εκφέρει την άποψή του για το κατά πόσο ο κ. Σαμαράς θέλησε να κόψει τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία, είπε «δεν μπορώ να το ερμηνεύσω κι ούτε δικαιούμαι να το ερμηνεύσω μόνος μου αυτό. Αυτό ο ίδιος θα το δείξει το επόμενο διάστημα με τις δικές του κινήσεις. Πάντως εμείς οφείλαμε να έχουμε μια πόρτα ανοιχτή, να σεβαστούμε όλους όσους έχουν υπηρετήσει αυτή την παράταξη και τον τόπο και να τους καλέσουμε να έχουν λόγο σε αυτή τη συζήτηση που ξεκινάμε».

Ως προς το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε τα εξής:

«Τέτοιου είδους καταστάσεις και χειρότερες και καλύτερες έχουμε ζήσει πολλές φορές οι παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί. Θέλει ψυχραιμία κάθε φορά. Η Νέα Δημοκρατία είναι μία ανθεκτική πολιτική δύναμη. Έχει αποδείξει ότι έχει στόφα πιο ισχυρή από τα άλλα κόμματα και γι’ αυτό ακριβώς αποτελεί και την εγγύηση σταθερότητας ακόμα και σήμερα που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της.

Έχει ενδιαφέρον η εσωτερική συζήτηση να ευοδωθεί, διότι υπάρχουν και επιλογές από την κυβέρνηση που έχουν γίνει λάθος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Λάθος, εννοώ βαθύ λάθος που πείραξε ακόμα και τον σκληρό πυρήνα των αντιλήψεων αυτής της παράταξης και το πλήρωσε βέβαια. Η δικιά μας ελπίδα και η δική μας προσπάθεια είναι αυτού του είδους τα λάθη να διορθωθούν, να μειωθούν, να αναδειχθεί ένα καλύτερο πρόσωπο, να είμαστε όπως ήμασταν πάντοτε η παράταξη με το ηθικό πλεονέκτημα, απομονώνοντας φαινόμενα περίεργα και να δείξουμε ότι πραγματικά μπορούμε να εγγυηθούμε την επόμενη μέρα αυτά τα οποία αγωνιά να έχει ο ελληνικός λαός και η πατρίδα.

Να πω ότι είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα συγκυρία να καταλάβουμε ότι δεν είναι η εποχή όπως ήταν παλιά. Η αυτοδυναμία βεβαίως είναι κεντρική μας επιδίωξη, αλλά σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λόγω του κλίματος της εποχής, πρέπει να αρχίσουμε να εγκαθιδρύουμε μια κουλτούρα συνεργασίας, η οποία για να είναι σοβαρή προϋποθέτει προγραμματικές συγκλίσεις. Οι προγραμματικές συγκλίσεις όμως προϋποθέτουν και ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο από τα κόμματα, που δυστυχώς δεν το βρίσκεις εύκολα σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Οι πιο πολλοί πολιτικοί νιώθουν ότι είναι καλοί όταν υμνούν τον εκάστοτε αρχηγό τους και βρίζουν τον αντίπαλό τους. Και δεν κρίνονται πολλές φορές για τις απόψεις τους, για την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων, για την αφοσίωση τους στον στόχο και την εργατικότητα με την οποία επιδιώκουν. Δηλαδή, φοβούμαι ότι σε μερικές περιπτώσεις η επικοινωνία έχει σκεπάσει την ουσία της πολιτικής που είναι το ζητούμενο στις κρίσιμες ώρες που περνάμε».

Ως προς τις επικρίσεις ακόμα εσωκομματικά προς τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει σταθεροποιήσει τον προσανατολισμό προς το κέντρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά «εγώ δεν λειτουργώ έτσι σχηματικά και πιστεύω αναμφισβήτητα ότι θα πρέπει ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα που θέλει να δεσπόζει, να σέβεται στο εσωτερικό τις άλλες απόψεις, είτε είναι πιο συντηρητικές είτε είναι πιο φιλελεύθερες».

«Εντοπίζω αυτή την μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό, την είπα σχηματικά σε μια πρόσφατη συνέντευξή μου, ότι παλιά τα μεγάλα κόμματα ήταν σαν τις οικογενειακές πολυκατοικίες, διαμορφώνονταν διαφορετικές οικογένειες, αλλά ζούσαν όλοι μαζί νιώθοντας ότι έχουν κάτι κοινό. Σήμερα μοιάζουν σαν τα ξενοδοχεία, τα αφιλόξενα ξενοδοχεία που είναι έτοιμα να δεχθούν κόσμο περαστικό, τον φιλοξενούν, ο κόσμος περνάει και φεύγει, αλλά οι εργαζόμενοι μέσα, είναι σταθερά εκεί και δουλεύουν για την επιχείρηση είτε τα πράγματα πάνε καλά είτε δεν πάνε καλά» προσέθεσε.

Σχετικά με την κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως «έχει μέχρι τώρα αποδείξει, δυστυχώς, με τις απανωτές πολυδιασπάσεις της η Κεντροαριστερά, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που είχε τη δυνατότητα να ανακτήσει χώρο, ότι δεν έχει διαμορφώσει μια πειστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Και αυτό οφείλεται βεβαίως σε αντιλήψεις, νοοτροπίες, αλλά οφείλεται και σε πρόσωπα. 

Νομίζω ότι η κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα οφείλεται στο ότι εντοπίζει αυτό το κενό και προσπαθεί να το καταλάβει αναπτύσσοντας μια νέου τύπου προσωπική πρωτοβουλία. Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο Τσίπρας ο αμόλυντος και άσπιλος που εμφανίστηκε τότε να καβαλάει ένα ρεύμα αντίδρασης της εποχής κτλ. Τώρα θα κριθεί με πολύ σκληρούς όρους και θα αντιπαρατεθεί με την άλλη παράταξη γιατί έχει και αυτός παρελθόν και βεβαίως έχει και μια δυσκολία, την ισορροπία με τους συντρόφους του, είτε αυτούς που τον εγκατέλειψαν, είτε αυτούς που τους εγκατέλειψε αυτός.

Πάντως γενικά μπορώ να σας πω ότι η μη ύπαρξη άλλου πόλου και εμάς δεν μας διευκολύνει να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί αν νιώθαμε την απειλή μιας άλλης παράταξης ισχυρής, σίγουρα θα ήμασταν πιο προσεκτικοί και δεν θα χαλαρώναμε κάποια μεσοδιαστήματα στην προσπάθεια που ξεκίνησε μετά το 2019».

Σε σχέση με τον Κώστα Καραμανλή και αναφορικά με την κριτική που ασκεί σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα ερωτηθείς κατά πόσο εκτιμά ότι έχει πάρει κάποιες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, είπε το εξής:

«Ο Κώστας Καραμανλής δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λειτουργεί ως κομματάρχης. Έχει ηγηθεί σε αυτή την παράταξη 13 χρόνια, έχει ζυμωθεί μαζί της πολύ περισσότερα και έχει κυβερνήσει και τη χώρα για πάνω από 5 χρόνια, έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμες εμπειρίες. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, οι τοποθετήσεις του δεν έχουν ούτε κομματικό και πολύ δε περισσότερο εσωκομματικό χρώμα. Είναι εθνικές οι ανησυχίες του και θα έλεγα και κοινωνικές οι ευαισθησίες του. Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι οι παρεμβάσεις του είναι χρήσιμες και σε μία κυβέρνηση Νεοδημοκρατική και όχι μόνο, αυτού του είδους οι φωνές μπορούν να προσθέσουν, ακόμα και αν διαφωνείς σε ορισμένα θέματα μαζί τους.

Πιστεύω ότι έχει αποδείξει ο Κώστας Καραμανλής ότι ήταν παρών στα μεγάλα όχι της Ελλάδος, αυτά που την κράτησαν όρθια και την επέτρεψαν να κάνει πολυδιάστατη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και τα πλήρωσε και προσωπικά. Άρα νομίζω ότι έχει κάθε δικαίωμα να μιλά εκεί που ανησυχεί ή να μιλάει εκεί που θεωρεί ότι η φωνή του μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να προσανατολιστεί σε σωστούς στόχους».

Ως προς την κριτική που ασκεί κατά καιρούς ο πρώην πρωθυπουργός την οποία κάποιοι εκλαμβάνουν ως απόσταση, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε «εξαρτάται κάθε ενέργεια πώς την βλέπει κανείς. Δηλαδή, το να εκφράσει ένας πρωθυπουργός την ανησυχία του, παραδείγματος χάριν, για κάτι που συμβαίνει στην εξωτερική πολιτική, δεν σημαίνει ότι αποκηρύσσει την παράταξή του, ούτε ότι θέλει το κακό της. Ίσα ίσα προσπαθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια που έχει αυτός να πει ορισμένα πράγματα να ακουστούν και να υιοθετηθούν, που θεωρεί ότι βοηθούν και τον τόπο και την παράταξη από την οποία προήλθε. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που κάνει ο Κώστας Καραμανλής είναι απολύτως καλοπροαίρετο και θα έλεγα ότι είναι και χρέος του να το κάνει, όπως είναι και χρέος της σημερινής ηγεσίας και όλων μας να τα ακούμε αυτά που έχουν βιώσει ως εμπειρίες οι παλαιότεροι. Γιατί ξέρετε, η εμπειρία είναι μια συμπυκνωμένη γνώση. Δεν χρειάζεται να ξαναπάθουμε ηλεκτροπληξία για να μάθουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα χτυπάει. Έπαθαν ηλεκτροπληξία οι προηγούμενοι. Όταν μας το λένε λοιπόν, καλό είναι να προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε σε κανένα ακάλυπτο καλώδιο».

Σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου του στην ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε καταρχήν ότι ναι μεν ο ίδιος είχε τον συντονισμό, την επιμέλεια και την ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά πίσω από αυτό το εγχείρημα δούλεψαν 42 ειδικοί επιστήμονες από 18 πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης και της Αμερικής, οι περισσότεροι Έλληνες, διαφορετικών ειδικοτήτων και παράλληλα προλόγισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο τίτλος δε, του βιβλίου είναι ακριβώς ο τίτλος της σύμβασης-πλαίσιο που υπέγραψε το Συμβούλιο της Ευρώπης και ήδη έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και είναι στην ουρά περίπου 46 κράτη για να το υπογράψουν.

«Η πρόταση που καταθέσαμε για την εξέλιξη αυτή προς τον Πρωθυπουργό και προς την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα είναι πρώτα απ’ όλα, να κυρώσει η Ελλάδα πρώτη αυτή τη σύμβαση και δεύτερον, να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει ως οδηγός στα θέματα συνείδησης της τεχνητής νοημοσύνης, εντάσσοντας ένα άρθρο στο Σύνταγμά της, το 5Β, στο οποίο θα προστατεύει τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης πρώτη από όλα τα κράτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης.

«Προσπαθήσαμε το θέμα να μην το κλείσουμε ούτε μικροκομματικά ούτε εσωκομματικά, γιατί πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να οικοδομήσουμε μία καινούργια ατζέντα που αφορά και το μέλλον της νέας γενιάς της πατρίδας μας, αλλά και τον ρόλο της ίδιας της Ελλάδος την επόμενη μέρα. Και αυτή είναι η ατζέντα, κακά τα ψέματα, αύριο, μεθαύριο και από τώρα που μιλάμε, τα πιο πολλά ζητήματα που ανακύπτουν και που πρέπει να επιλυθούν και να απαντηθούν είναι πώς θα επηρεάσει η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης το κάθε δικαίωμα και κάθε λειτουργία της δημοκρατίας και της ζωής μας» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του τόμου, τη συζήτηση που ανοίγει και τις προεκτάσεις του στην πραγματικότητα και στο μέλλον της, ο κ. Στυλιανίδης, επισήμανε ότι μπήκαμε σε μια εποχή που δυστυχώς η τεχνολογία μας ξεπερνά και η κεντρική ιδέα της χθεσινής συζήτησης είναι ότι δεν αρκεί μόνο η έλλογος σκέψη, την οποία η τεχνολογία έχει προάγει πάρα πολύ, αλλά και η συνείδηση, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το μυστήριο της δημιουργίας και όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη συνείδηση να φιλτράρει την ηθική εφαρμογή όλων αυτών των νέων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, κινδυνεύει να ανατραπεί μια ισορροπία σε βάρος του ανθρώπινου γένους.

Σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, η Ελλάδα είναι σε καλό βηματισμό, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και παρακολουθεί τα θέματα και από τις συμφωνίες τις οποίες υπογράφει και νομίζω ότι έχει τη διάθεση να υιοθετήσει και τις δύο προτάσεις που κάνουμε και για το Σύνταγμα, αλλά και για την υπογραφή και την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία σας λέω γιατί έχει υπεραξία μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου από τον AI Act, τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι συνταιριάζει  την αμερικανική με την ευρωπαϊκή αντίληψη, επιτρέποντας μεν το regulation τη νομοθέτηση, δηλαδή τη ρύθμιση στον κατάλληλο βαθμό για να προστατευθεί η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων από τη μια, από την άλλη όμως χωρίς να το εφαρμόζει τόσο αυστηρά και τόσο λεπτομερώς, ώστε να ανατρέπει την έρευνα της Δύσης, η οποία κινδυνεύει να χάσει το στοίχημα από την Κίνα. Και αντιλαμβάνεστε ότι αν επικρατήσει ένα σύστημα τέτοιο διεθνώς, δεν θα έχει εσωτερικούς αυτό διαρθρωτικούς μηχανισμούς, όπως έχει η δημοκρατία των ελέγχων και των ισορροπιών και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας στο κατά πόσο και ποια ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο άμεσο μέλλον, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε την «κατάλυση του βουλητικού του ανθρώπου». «Δηλαδή, είτε η υπερπληροφόρηση είτε το fake news, δηλαδή τα μεγάλα ψέματα που όμως φαίνονται πειστικά ως αλήθειες και οδηγούν τον πολίτη σε λάθος συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να παίρνει λάθος αποφάσεις. Αυτό μπορώ να σας το πω στον χώρο της πολιτικής, υπάρχουν παραδείγματα πολλά. Δηλαδή να μην πέσει η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο στα χέρια κακών που έχουν στόχο μόνο τη συγκέντρωση δύναμης και την επιβολή εξουσίας. Εκεί τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Μπορούμε να το πούμε όμως και σε θέματα βιοτεχνολογίας. Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε ένα τσιπάκι από τον Έλον Μασκ που τοποθετούμενος σε συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου, έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τη μνήμη στα άτομα που έχουν άνοια. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι η ανθρώπινη φύση που έχει ζήσει καλές και κακές στιγμές, δεν είναι βέβαιο ότι σε μεγάλη ηλικία θα έχει την ίδια αντοχή να ζήσει με δυσάρεστες αναμνήσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να τις αποβάλλει για να κρατάει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μία συνέπεια τέτοιου είδους. Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει όμως και τη δυνατότητα ενός κέντρου να χειραγωγεί το βουλητικό του εγκεφάλου του ανθρώπου αν χρησιμοποιήσει αυτή την εφαρμογή.

Μπορώ να σας το πω με την εικονική πραγματικότητα, όταν συμπλέκεται με την πραγματική πραγματικότητα. Το βλέπετε στην εγκληματικότητα των νέων παιδιών που πλέον χειραγωγούνται περισσότερο από το κινητό τους τηλέφωνο από ό,τι από το γονιό ή τον δάσκαλο. Παίζουν λοιπόν πολεμικά παιχνίδια στην οθόνη τους και όταν βγαίνουν έξω και δέρνονται ή σκοτώνονται, νομίζουν ότι συνεχίζουν το παιχνίδι γιατί δεν έχουν συνειδητοποιήσει από πουθενά ότι το έγκλημα είναι κάτι κακό, διότι αμφισβητεί τον πυρήνα της αξίας του ανθρώπου».

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή ERTNEWS
Author: Δανάη Γραφάκου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.