Εκτός… τα δύσκολα
Ανάμεσα στα σημεία του αμερικανικού σχεδίου που έμειναν εκτός συμφωνίας, όπως σημείωσε ο Σεργκέι Κισλίτσια, είναι το θέμα της παραχώρησης εδαφών και οι σχέσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, η παρουσία ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά και οι εγγυήσεις ασφαλείας με τις ΗΠΑ.
Οι Ουκρανοί επισήμαναν ότι δεν είχαν εντολή να λάβουν αποφάσεις για εδαφικά θέματα, ειδικά για παραχώρηση εδαφών όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα, θα απαιτούσε δημοψήφισμα. «Ελάχιστα πράγματα έχουν μείνει από την αρχική εκδοχή του προσχεδίου», είπε Κισλίτσια θέλοντας να δώσει μια θετική προοπτική στις διαπραγματεύσεις.
«Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό κοινό πλαίσιο και λίγα σημεία στα οποία μπορούμε να συμβιβαστούμε», πρόσθεσε. «Τα υπόλοιπα χρειάζονται αποφάσεις ηγεσίας». Στην πραγματικότητα δηλαδή οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα «ευκολότερα» και άφησαν τα πραγματικά δύσκολα σημεία για να συζητηθούν σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Κισλίτσια, η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε πρόθυμη να αποσύρει την πρόταση για πλαφόν 600.000 στρατιωτών στον ουκρανικό στρατό, ενώ η πρόταση για γενική αμνηστία ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου αναθεωρήθηκε ώστε να λαμβάνει υπόψη τα θύματα του πολέμου.
The post Εκτός… τα δύσκολα appeared first on KontraNews.
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Κατερίνα Λέκα





