ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τι λέει η αντιπολίτευση στο ΕΡΤnewsRadio 105,8

agrotes-magnisias-1

«Μιλάμε για μία πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα στοιχειώδη. Θα θυμίσω ότι είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τους αγρότες στο δρόμο μήνα Δεκέμβριο, γιατί ακριβώς η κυβέρνηση δεν τους έχει αφήσει άλλο περιθώριο. Και αντί να λάβουν τη βασική επιδότηση, όπως περίμεναν, αυτό το οποίο πήραν τελικά είναι ξύλο και χημικά» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πέτρος Παππάς στην εκπομπή «Σεμνά και Ταπεινά» με τον Δημήτρη Πετρόπουλο σχετικά με την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το πιεστικό πρόβλημα των αγροτών. «Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να πάρουν το 70% της βασικής επιδότησης και έλαβαν μόλις το 44%, ένας στους τρεις αγρότες δεν πήρε καθόλου βασική επιδότηση» σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι είναι «δίκαια τα αγροτικά αιτήματα τα οποία δεν είναι απλά στον αέρα, βγαίνουμε και κλείνουμε τους δρόμους».

«Ζητούν συγκεκριμένες επιδοτήσεις για το αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένες πολύ περισσότερο από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Ζητούν να μπορούν να παράξουν οι ίδιοι την ενέργειά τους με φωτοβολταϊκά, με ΑΠΕ, ζητούν έργα αρδευτικά στα οποία υστερούμε τρομακτικά σαν χώρα. Εδώ στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη που βρίσκομαι εγώ, όλη η πεδιάδα της Μακεδονίας δεν αρδεύεται επαρκώς, ενώ έχουμε νερά. Γιατί τι χρειάζεται, μικρά φράγματα, έργα στα οποία δεν προχωρά η κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Για να μην μιλήσω για την κτηνοτροφία, να μην μιλήσουμε για την ευλογιά, έχουμε χάσει το 10% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Εμβόλια δεν έχουμε καμία στρατηγική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μας τα προσφέρει. Κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 50.000 μπορούσε να εισπράξει η κυβέρνηση για κάθε κτηνοτρόφο, δεν έκανε καμία κίνηση και έχουμε τους ανθρώπους αυτούς να μην μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα στην ουσία» συμπλήρωσε.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων, ερωτηθείς ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ είπε «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία στρατηγική την οποία ζητούν πολλοί κτηνοτρόφοι και πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει γενικότερα. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι εκεί όπου τα ζητάνε οι κτηνοτρόφοι να γίνουν εμβόλια. (…)

Από τη στιγμή που υπάρχει ένα διαθέσιμο εργαλείο, από τη στιγμή που χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά πλέον για το τι πρέπει να κάνουμε (…). Σε κάποια θέματα η απάντηση δεν είναι πάντα απλή, ναι, όχι, το ζητούμενο είναι όμως να υπάρχει η δυνατότητα της απάντησης. Η Νέα Δημοκρατία, αυτό το οποίο κάνει και η τεράστια διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι το να μην δίνει καν το εργαλείο. Το να μην βάζει καν το εργαλείο στη συζήτηση. Αυτά τα εμβόλια υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Όταν πας σε έναν πόλεμο πρέπει να βάλεις τα όπλα σε όλα και να κάνεις έναν ειλικρινή διάλογο. Εδώ θάβονται ζώα χωρίς να υπάρχει επαρκής εποπτεία από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Δεν είναι στελεχωμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες».

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «στην παρούσα φάση πρέπει η ελάφρυνση να είναι στο 100%». Και τόνισε «Όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν, δεν έχουν επάρκεια κεφαλαίου, εκεί πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να τους επιτρέψεις να παράξουν την επόμενη χρονιά. Όταν το κόστος παραγωγής του σιταριού είναι μεγαλύτερο από το κέρδος που θα βγάλουν οι αγρότες την επόμενη χρονιά, τότε μιλάμε για μια πλήρη καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και εκεί χρειάζονται έκτακτα μέτρα σε αυτή την περίοδο, αυτή τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κινηθούν και στη συνέχεια να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και να δούμε πώς πρέπει να ελαφρυνθούν περισσότερο».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει εκτάκτως να ενισχυθούν οι αγρότες και στο κομμάτι του πετρελαίου και στο κομμάτι της δυνατότητας να παράξουν του χρόνου προϊόντα, γιατί αν δεν παράξουν προϊόντα θα έχουμε καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και συνολικά θα πω της οικονομίας, γιατί στηριζόμαστε στην πρωτογενή παραγωγή» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Παππάς.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Το ίδιο θέμα σχολίασε επίσης, στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα, ο Βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Βασίλης Μεταξάς.

Στη ραδιοφωνική του συνομιλία με τους δημοσιογράφους επισήμανε “Νομίζω ότι αυτό που λένε και οι ίδιοι οι αγρότες είναι πως για χρόνια αυτή η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, που την ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, που είναι στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που στόχο έχει το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών, έχει στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, έφτασε πλέον η κατάσταση, ο κόμπος στο χτένι και έχουμε όλες αυτές τις πολύ μεγάλες και πολύ μαζικές κινητοποιήσεις. Και όπως σωστά είπατε και εσείς, το βασικό ζήτημα δεν είναι οι πληρωμές. Το βασικό ζήτημα το οποίο θέτουν και οι ίδιοι οι αγρότες είναι το κόστος παραγωγής, το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη κατώτατων εγγυημένων τιμών για να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να μπορούν να πουλάνε την παραγωγή τους με αξιοπρέπεια, να έχουν ένα εισόδημα αξιοπρεπές για να μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους“.

Και πρόσθεσε “Και το λέω αυτό διότι έχω ακούσει από το πρωί διάφορους κυβερνητικούς και όχι μόνο. Διάφορα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη άλλων κομμάτων, οι οποίοι μιλάνε σήμερα για το νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα φέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος πάντων πόσο πολύ καθυστέρησε η χώρα (…) Το παραγωγικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το μοντέλο που ο βιοπαλαιστής αγρότης θα είναι κατεστραμμένος και έξω από την παραγωγή. Αυτό βλέπουν και οι ίδιοι οι αγρότες. Και ξέρετε, υπάρχουν πολλά εργαλεία, πολλοί μηχανισμοί και οι επιδοτήσεις παίζουν ένα τέτοιο ρόλο. Αυτά που είδαμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν η κορυφή του παγόβουνου (…)”.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή ERTNEWS
Author: Νικόλ Παπαδοπούλου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.