Μακροζωία: Το αμινοξύ που κρύβει το μυστικό της νεότητας και της ευζωίας
Μια ερευνητική ομάδα με επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia ανακάλυψε ότι η ταυρίνη, ένα θειούχο αμινοξύ που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και βρίσκεται σε διάφορα ζωικά τρόφιμα, όπως τα χτένια, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το βόειο κρέας, ο τόνος, το χταπόδι και τα φύκια, μπορεί πιθανώς να αποτελεί το μυστικό για μια περισσότερο μακροβιότερη ζωή με συνδυασμένη υγεία.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η έλλειψη ταυρίνης σχετίζεται με τη γήρανση σε ζώα.
Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η προσθήκη συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης σε σκουλήκια, ποντίκια και πιθήκους, καθώς και να παρατείνει τη ζωή με υγεία σε μεσήλικα ποντίκια έως και κατά 12%.
“Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι η ταυρίνη μπορεί να είναι ένα είδος ελιξίριου ζωής που έχουμε μέσα μας και μας βοηθά να ζούμε περισσότερο και υγιέστερα”, σχολίασε ο Δρ. Vijay Yadav
Μακροζωία: Το αμινοξύ που κρύβει το μυστικό της νεότητας και της ευζωίας
Με βάση το έντονο ενδιαφέρον των ερευνητών και την αύξηση των μελετών τα τελευταία 20 χρόνια για τη μακροζωία και την ευζωία, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να ελεγχθεί κατά μέρος.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι διάφορα μόρια που μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος συνδέονται με τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν συμβάλλουν ενεργά σε αυτήν ή απλώς ακολουθούν την εξέλιξή της.
Αν ένα μόριο είναι υπεύθυνο για την εξέλιξη της γήρανσης, τότε η επαναφορά των επιπέδων του σε νεανικά επίπεδα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία της γήρανσης και να αυξήσει την προσδοκία καλής υγείας.
Η ταυρίνη έκανε την εμφάνισή της στον επιστημονικό χώρο μέσω της έρευνας του Δρ. Yadav για την οστεοπόρωση, η οποία αποκάλυψε τον ρόλο της ταυρίνης στην οστική οικοδόμηση. Την ίδια περίπου περίοδο, άλλοι ερευνητές ανακάλυπταν ότι τα επίπεδα ταυρίνης συσχετίζονταν με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την παχυσαρκία και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
“Συνειδητοποιήσαμε ότι, αν η ταυρίνη επηρεάζει όλες αυτές τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση, τότε η παρουσία της ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να επηρεάζει τη συνολική υγεία και τη διάρκεια ζωής”, σημείωσε ο Δρ. Yadav.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος σε ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους και διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της μειώνονται σημαντικά με την ηλικία. Συγκεκριμένα, στους ανθρώπους, τα επίπεδα ταυρίνης σε άτομα ηλικίας 60 ετών ήταν περίπου το ένα τρίτο των επιπέδων που εντοπίστηκαν σε πεντάχρονα παιδιά.
Σε ένα πείραμα με ποντίκια ηλικίας 14 μηνών, παρατηρήθηκε ότι η καθημερινή χορήγηση συμπληρώματος ταυρίνης οδήγησε σε αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής κατά 12% στα θηλυκά ποντίκια και κατά 10% στα αρσενικά, προσθέτοντας τρεις έως τέσσερις επιπλέον μήνες ζωής για τα ζώα, που αντιστοιχούν σε επτά ή οκτώ ανθρώπινα έτη.
Ωστόσο, για να επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι μόνες ενδείξεις προέρχονται από δύο επιπλέον μελέτες που πραγματοποίησε η ομάδα.
Στην πρώτη μελέτη, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ των επιπέδων ταυρίνης και 50 παραμέτρων υγείας σε 12.000 Ευρωπαίους ενήλικες άνω των 60 ετών. Παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης είχαν καλύτερη υγεία, λιγότερα περιστατικά διαβήτη τύπου 2, χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, μειωμένη υπέρταση και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Αν και αυτοί οι συσχετισμοί δεν αποδεικνύουν αιτιολογική συσχέτιση, είναι συμβατοί με την πιθανότητα ότι η έλλειψη ταυρίνης συμβάλλει στη γήρανση του ανθρώπου, σύμφωνα με τον Δρ. Yadav.
Στη δεύτερη μελέτη, εξετάστηκε αν οι επίπεδα ταυρίνης ανταποκρίνονται σε μια παρέμβαση γνωστή για τη βελτίωση της υγείας, τη σωματική άσκηση. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική αύξηση της ταυρίνης σε όλες τις ομάδες αθλητών και ανθρώπων με καθιστική ζωή μετά από μια έντονη προπόνηση ποδηλασίας. “Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η αύξηση της ταυρίνης μπορεί να συνεισφέρει στα οφέλη της άσκησης για την υγεία”, σχολίασε ο καθηγητής.
The post Μακροζωία: Το αμινοξύ που κρύβει το μυστικό της νεότητας και της ευζωίας appeared first on KalimeraEllada.gr.
Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com KalimeraEllada