Ναυάγιο Πύλος – Μαρτυρία για πάνω από 100 παιδιά στα αμπάρια του πλοίου
Πένθος και οργή σημαδεύουν την εικόνα από το ναυάγιο στην Πύλο, καθώς η αναζήτηση για θύματα συνεχίζεται.
Εκφράζονται φόβοι από τους αξιωματικούς του Λιμενικού ότι ενδέχεται να μην αποκαλυφθεί ποτέ ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο που βυθίστηκε, ακόμη και μετά από τη λήψη καταθέσεων από τους επιζώντες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκο Αλεξίου, περίπου 700 άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος, με την πληροφορία αυτή να προέρχεται από ακτιβίστρια που ειδοποίησε την ιταλική ακτοφυλακή πως το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία.
Η διαδικασία λήψης καταθέσεων θα συνεχιστεί για να διασταυρωθούν περισσότερα στοιχεία, δήλωσε ο κ. Αλεξίου στον ΣΚΑΪ.
Στο μεταξύ, σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες των διασωθέντων, οι οποίοι υποστήριξαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι περίπου 100 παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια του βυθισμένου πλοίου.
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, εκφράζει τη συγκίνησή του από την επαφή των διασωθέντων με τις οικογένειές τους στην Αίγυπτο (τους έδωσε το κινητό του για να καλέσουν) και μιλάει για την πιθανότητα ύπαρξης μεγάλου αριθμού παιδιών και γυναικών στο πλοίο.
Όπως δήλωσε ο κ Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.
«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».
«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.
Από την πλευρά τους εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είπε ότι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι σοκαρισμένοι και σε σύγχυση.
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.
«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης – διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Πύλος – Συγκλονιστικές εικόνες από το ναυάγιο. Υπερφορτωμένο το πλοίο
Έρχεται ασυνήθιστο κύμα κακοκαιρίας από αύριο -Σαν φθινόπωρο, με καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνούς
Μακροζωία: Το αμινοξύ που κρύβει το μυστικό της νεότητας και της ευζωίας
The post Ναυάγιο Πύλος – Μαρτυρία για πάνω από 100 παιδιά στα αμπάρια του πλοίου appeared first on KalimeraEllada.gr.
Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Kalimera_Ellada