Χαμάς – Με αυτόν τον τρόπο “ξεγέλασε” το Ισραήλ – “Ήμασταν ηλίθιοι”
“Κάναμε ένα τεράστιο σφάλμα, κι εγώ μαζί, νομίζοντας ότι μια τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να μεταβάλλει την ουσία της”,
Τάδε έφη ο Γιάκοβ Αμίντρορ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ και τώρα ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής της Ιερουσαλήμ.
“Φίλοι από όλο τον κόσμο μας πείθαν ότι η Χαμάς θα γινόταν πιο υπεύθυνη. Ήμασταν αφελείς που το δεχτήκαμε. Αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί. Θα αντιμετωπίσουμε τη Χαμάς με σταθερότητα”, τόνισε.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έντονη επίθεση της Χαμάς, καθώς είχαν λανθασμένη εικόνα για την οργάνωση, σύμφωνα με ειδικούς.
Το Ισραήλ βρέθηκε απροετοίμαστο όταν η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα, με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και απαγωγές.
“Είναι μια τεράστια αποτυχία των πληροφοριακών μας υπηρεσιών και των στρατιωτικών μας δυνάμεων στις νότιες περιοχές”, τόνισε ένας πρώην στρατηγός.
Παρά την ανεπάρκεια των υπηρεσιών πληροφοριών να αντιληφθούν ή να αποτρέψουν την επίθεση, η κυρίαρχη άποψη του Ισραήλ για τη Χαμάς ήταν εσφαλμένη, όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους.
“Η Χαμάς έχει δείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση”, είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται ως “τρομοκρατική” από διάφορες χώρες, ελέγχει τη Γάζα από το 2007. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, με το Ισραήλ να επιδιώκει την καταστροφή των υποδομών της Χαμάς.
“Ο Δρ. Μάικλ Μιλστάιν, Διευθυντής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τελ-Αβίβ, υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις αποκαλύπτουν μια σοβαρή παρανόηση σχετικά με τη φύση της Χαμάς.
“Η πεποίθηση ότι οικονομικά κίνητρα θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιδεολογική δέσμευση της Χαμάς είναι αφελής”, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά τη γνώμη του, η Χαμάς είναι μια οργάνωση με βαθιά ιδεολογικές ρίζες και δεν μπορεί να εξαγοραστεί ή να αλλάξει εύκολα.
Εν τω μεταξύ, η Χαμάς συνέχιζε να ενισχύεται και να προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο του πολέμου. Παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να προωθήσει την οικονομική συνεργασία, η Χαμάς παρέμεινε αμετακίνητη στις φιλοδοξίες της.
“Το μήνυμα ήταν σαφές, αλλά οι αρμόδιοι αγνόησαν τα σημάδια”, λέει ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι είχε προτείνει την εξόντωση της Χαμάς το 2009, αλλά οι πολιτικοί τον εμπόδισαν. Σήμερα, δεν βλέπει κανέναν περιορισμό στις ενέργειές του. “Θα αλλάξουμε την κατάσταση στη Γάζα”, δηλώνει, “Το παρελθόν δεν θα επαναληφθεί”.
Αυτό το ελληνικό χωριό βρίσκεται στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης σύμφωνα με την UNESCO!
Επίδομα 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ: Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι
Ποιοι είναι οι μισθοί δημάρχων και αντιδημάρχων σε όλη την Ελλάδα
The post Χαμάς – Με αυτόν τον τρόπο “ξεγέλασε” το Ισραήλ – “Ήμασταν ηλίθιοι” appeared first on KalimeraEllada.gr.
Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Kalimera_Ellada