MEDIA

Ο μικροσκοπικός και απρόβλεπτος εχθρός του βασιλιά των ζώων!

Ακόμη και οι βασιλιάδες του ζωικού βασιλείου δεν είναι ανίκητοι.

Τα λιοντάρια έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν έναν αναπάντεχο εχθρό, παρότι μικρόσκοπο σε μέγεθος, μικρότερο από ένα ρύζι, που τους έχει αναγκάσει να αλλάξουν τις κυνηγετικές στρατηγικές τους και τη διατροφή τους.

Αυτός ο εχθρός δεν είναι άλλος από τα μυρμήγκια.

Τα μεγαλοκέφαλα μυρμήγκια (Pheidole megacephala) σκοτώνουν τα ντόπια μυρμήγκια της ακακίας, τα οποία προστατεύουν τα δέντρα από τους ελέφαντες και άλλα φυτοφάγα ζώα στην Κένυα, μια χώρα που φημίζεται για τον πληθυσμό της σε λιοντάρια.

Καθώς τα μυρμήγκια της ακακίας λιγοστεύουν, οι ελέφαντες μπορούν να προσεγγίζουν και να τρώνε περισσότερα από αυτά τα δέντρα με τα ακανθώδη φύλλα. Ωστόσο, οι λιγότερες ακακίες, που παρέχουν κάλυψη στα λιοντάρια και τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τα θηράματά τους προτού επιτεθούν, έχουν αλλάξει την κυρίαρχη τακτική των σαρκοβόρων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science στις 25 Ιανουαρίου αναδεικνύει το γεγονός ότι τα λιοντάρια είναι πιο απίθανο να σκοτώσουν ζέβρες σε περιοχές χωρίς κάλυψη. Από το 2003 έως το 2020, σύμφωνα με την έρευνα, σκότωσαν 25% λιγότερες ζέβρες.

Όταν υπάρχουν εισβολείς σε ένα οικοσύστημα, αυτά μπορούν να επηρεάσουν με παράξενους και απροβλέπτους τρόπους, που συχνά είναι σοβαροί, άλλα είδη που μοιάζουν ανεξάρτητα. Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Γκοχίν, καθηγητή ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Γουαιόμινγκ και συν-επικεφαλής της έρευνας, αυτή η δυναμική είναι πολύπλοκη και απρόβλεπτη.

Ωστόσο, αν και τα λιοντάρια τρώνε λιγότερες ζέβρες, οι επιστήμονες δεν προβλέπουν μείωση του πληθυσμού των σαρκοβόρων αιλουροειδών, καθώς έχουν ανακαλύψει νέα πηγή τροφής: τα αφρικανικά βουβάλια. Αντίθετα με τις ζέβρες που τρέχουν να αποφύγουν τους κυνηγούς τους, τα βουβάλια αντιστέκονται, καθιστώντας την κάλυψη λιγότερο σημαντική για το κυνήγι. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους τους, ένα ή δύο λιοντάρια δεν αρκούν για να τα σκοτώσουν, ενώ απαιτούνται 5-10 λιοντάρια για ένα βουβάλι.

Καθώς τα μυρμήγκια με τα μεγάλα κεφάλια εξαπλώνονται στην περιοχή, οι ερευνητές φοβούνται περαιτέρω προβλήματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Κορίνα Ριγίνος, μια από τους ερευνητές της μελέτης, οι απειλούμενοι με εξαφάνιση μαύροι ρινόκεροι που τρέφονται με τα φύλλα της ακακίας, ενδέχεται να χάσουν την πηγή τροφής τους.

Η εισβολή αυτών των συγκεκριμένων μυρμηγκιών αλλάζει το ισορροπία και απαιτεί χρόνο για να εξελιχθούν όλες αυτές οι δυναμικές. Έχουμε ήδη δει ορισμένες μεγάλες αλλαγές, αλλά το μέλλον παραμένει αβέβαιο, σύμφωνα με την ίδια.

Πότε “πέφτει” η Τσικνοπέμπτη φέτος – Όλες οι αργίες του 2024

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι όλα τα ονόματα των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας

Πρωινό – Η κορυφαία υπερτροφή για μείωση χοληστερίνης-πίεσης και σταθεροποίηση του σακχάρου

The post Ο μικροσκοπικός και απρόβλεπτος εχθρός του βασιλιά των ζώων! appeared first on KalimeraEllada.gr.


Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Kalimera_Ellada

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

More in:MEDIA

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *