Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προκλήσεις της Covid και στον πόλεμο της Ουκρανίας

“Ενωμένοι για τη διατήρηση της ειρήνης”. Αυτό είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μότο του φετινού εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.
Την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη.
Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών το 1950, Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, που θεωρείται η απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένας από τους στόχους της κοινότητας τότε ήταν η ειρήνη, ένα αγαθό που σήμερα 72 χρόνια μετά δεν είναι δεδομένο. Η σημασία της ειρήνης κυριάρχησε στις ομιλίες των σημαντικών ανδρών και γυναικών, που βρίσκονται πίσω από το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης.
Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3“.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη