ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ερμακιά ζεσταίνουν τα νερά με κεριά την ημέρα των Θεοφανείων

Στους πρόποδες του Βερμίου στον οικισμό Ερμακιά, αναβιώνει ένα έθιμο, που θέλει τους κατοίκους να ζεσταίνουν τα νερά με κεριά κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Στην Ερμακιά, της Πτολεμαΐδος, ο αγιασμός των υδάτων, αποκτά μία άλλη διάσταση, καθιστώντας την θρησκευτική παράδοση κομμάτι της κοινωνικής ζωής και της ευζωίας των κατοίκων.

Όπως εξηγεί η Αγγελική Χρήστου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ερμακιάς, το έθιμο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της τουρκοκρατίας και είναι άγνωστο πως επικράτησε.

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την απόλυση της εκκλησίας οι πιστοί κατηφορίζουν  στο σιντριβάνι του χωριού, κρατώντας τα αναμμένα λευκά κεριά, όπου μετά τον αγιασμό των υδάτων, τα ρίχνουν στο νερό «για να ζεστάνουν τον μοναχογιό της Παναγίας. Ακολουθεί η κατάδυση του σταυρού και οι νέοι πέφτουν στο σιντριβάνι για να τον πιάσουν. Ο “τυχερός”, παίρνει την “ευλογία” και με τους υπόλοιπους επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού, λαμβάνοντας δώρα για το καλό.

Η παράδοση παλαιότερα επέτασσε μετά την μεγάλη νηστεία των Χριστουγέννων να βαφτίζονται τα νεογέννητα παιδιά στον χώρο αγιασμού των υδάτων. Αυτό γινόταν στην παλιά εκκλησία, όπου υπήρχε μια θερμή πηγή και δεν υπήρχε κίνδυνος να κρυολογήσουν τα βρέφη. Αυτό το τελετουργικό έπαψε πλέον να τελείται.

Φέτος, λόγω της πανδημίας και των πολλών κρουσμάτων στην περιοχή, με απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης και Εορδαίας, το έθιμο του καθαγιασμού των υδάτων περιορίζεται εντός των ναών. Επίσης, οι ιερείς δεν θα επισκεφτούν τις κατοικίες για την συνήθη παροχή αγιασμού. Εκείνο που παραμένει ως είχε είναι το μεσημεριανό τραπέζι, που για την ημέρα επιβάλλει κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *