ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Flood Shield: «Ασπίδα» προστασίας στις πλημμύρες του Αξιού

Ασπίδα προστασίας έναντι των πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να προκληθούν σε μια πιθανή υπερχείλιση του ποταμού Αξιού, ορθώνει το έργο Flood Shield. Πρόκειται για ένα αυτόματο δίκτυο επιτήρησης του ποταμού, το οποίο προειδοποιεί έγκαιρα την πολιτική προστασία, αν η στάθμη των υδάτων προσεγγίσει επικίνδυνα τα όρια που έχουν τεθεί.

Όπως φαίνεται στα πλάνα της ΕΡΤ, ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Στέλιος Ταμβακίδης δείχνει στο χάρτη την περιοχή εντός των ελληνικών συνόρων, που απειλείται να επηρεαστεί άμεσα σε περίπτωση που πλημμυρίσει ο ποταμός Αξιός. Οι ζημιές, στο πιθανό σενάριο, προβλέπεται να είναι ανυπολόγιστες, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλές υποδομές

Προκειμένου να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο, με πρωτοβουλία της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και σε συνεργασία με φορείς της Βόρειας Μακεδονίας έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο με «άγρυπνα μάτια», που παρακολουθούν τη ροή του Αξιού και λειτουργούν ως ασπίδα έναντι των πλημμυρικών φαινομένων.

Οι σταθμοί αυτοί έχουν τοποθετηθεί στην Ειδομένη, στην Αξιούπολη, το Πολύκαστρο, τη Χαλκηδόνα και τη Χαλάστρα και καταγράφουν στοιχεία για τη στάθμη του νερού, την ταχύτητα και τα κυβικά ανά δευτερόλεπτο.

Το τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης του ποταμού, από κοινού με τα μοντέλα που έχουν ετοιμαστεί στο πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης, σε περίπτωση επικίνδυνης ανόδου της στάθμης, δίνει στους έχοντες την ευθύνη ικανό χρόνο προετοιμασίας εκκένωσης των περιοχών που απειλούνται.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα των όσων συμβαίνουν στο ποτάμι.

Το σύστημα επιτήρησης των υδάτων του Αξιού αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού δικτύου, που περιλαμβάνει ανάλογους σταθμούς και στον Έβρο, τον Άρδα, τον Ερυθροπόταμο, το Νέστο και το Στρυμόνα.

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *