Ο Φόβος του Ελεύθερου Λόγου στην Αμερική
Ο Τραμπ έχει αποδείξει πως βρίσκει πολλούς και διάφορους τρόπους για να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, αν κι όχι πάντα για τους σωστούς λόγους… Αυτή τη φορά το κατάφερε μέσω του TikTok.
Είναι ενδιαφέρον το ότι ο Τραμπ, ο οποίος χρωστάει μεγάλο μέρος της εκλογικής του νίκης στα social media, είναι αυτός που τώρα προσπαθεί να τα περιορίσει, σαν να φοβάται ότι η ίδια δύναμη που τον ανέβασε στην εξουσία, μπορεί και να τον καταστρέψει.
Το TikTok, μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, βρέθηκε, κι αυτό, στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Με επίκεντρο υποτιθέμενους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, την αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος και τη σχέση του με την Κίνα, το TikTok αποτέλεσε αντικείμενο μιας έντονης πολιτικής διαμάχης, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα για την ελευθερία του λόγου και τον έλεγχο της πληροφορίας.
Κι αν όλα αυτά φαίνονται να βγάζουν κάποιο νόημα, πίσω από τις επίσημες δικαιολογίες, κρύβονται φόβοι για τη δύναμη των social media και την επίδρασή τους στη δημόσια σφαίρα. Αυτή η λογοκρισία δεν είναι κάτι νέο.
Από τη ναζιστική Γερμανία μέχρι τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, η πληροφορία ήταν πάντα το πρώτο θύμα κάθε αυταρχικού καθεστώτος, ενδεχομένως και τυχαίο γεγονός.
Σήμερα όμως, το πεδίο μάχης να μην είναι οι εφημερίδες ή τα βιβλία, αλλά οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το νέο πεδίο διαμάχης να είναι TikTok, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η ψηφιακή εποχή προσφέρει πραγματική ελευθερία ή απλώς νέες μορφές ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου.
Η Δύναμη και η Φίμωση των Social Media
Τα social media έχουν γίνει κάτι παραπάνω από ένα μέσο επικοινωνίας, καθώς πλέον επηρεάζουν εκλογές, όπως αυτές του 2016 στις ΗΠΑ, όπου το Facebook αποτέλεσε πεδίο διασποράς ψευδών ειδήσεων, διαμορφώνουν κοινή γνώμη και δημιουργούν νέες μορφές ακτιβισμού, όπως το κίνημα Black Lives Matter που στηρίχθηκε από το Twitter και το Instagram για να εξαπλωθεί παγκοσμίως και, φυσικά, μαθαίνουν νέες πρωτοποριακές μεθόδους ίασης για όλους, όπως την περίοδο του Covid-19.
Το TikTok, με τη νεανική του βάση, είναι ένας ανεξέλεγκτος φορέας ιδεών, κάτι που το καθιστά απειλή για οποιονδήποτε θέλει να ελέγχει τη ροή της πληροφορίας και με την απαγόρευση του ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος για τη φίμωση κάθε πλατφόρμας που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εξουσίας.
Οι πολίτες χάνουν ένα εργαλείο έκφρασης και ενημέρωσης, ενώ η πολυφωνία περιορίζεται δραματικά.
Είναι ειρωνικό πώς ο Ντόναλντ Τραμπ, που ανέβηκε στην εξουσία μέσω Twitter, πλέον Χ, φαίνεται τώρα να φοβάται τη δύναμη των social media ανησυχώντας ότι τα social media θα γίνουν το μέσο αποδόμησης του προφίλ του, φοβούμενος πως οι νέοι χρήστες του TikTok δεν ανήκουν στην εκλογική του βάση.
Επιπλέον, η απαγόρευση του TikTok πέραν του ότι πλήττει την ελευθερία του λόγου, όμως ρεαλιστικά πλήττει και την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και τη δημιουργικότητα σε ένα αρκετά μεγάλο κοινό..
Οι επιπτώσεις της φίμωσης γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς στους χρήστες που έχασαν μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις ιδέες τους, τις δουλειές τους και τα ταλέντα τους. Αν και παρόμοιες καταστάσεις είχαμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν…
Μπλοκαρισμένες IP: Ένα Ρωσικό Χόμπι
Κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρές απαγορεύσεις σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram και ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: να περιοριστεί η πρόσβαση σε πληροφορίες που αντιβαίνουν στη κρατική προπαγάνδα.
Ο Πούτιν θεώρησε ότι τα social media ήταν «όπλα» στα χέρια της Δύσης, ικανά να αποδημήσουν το εθνικό αφήγημα. Βέβαια, αυτό που δεν υπολόγισε ήταν ότι το VPN έγινε ο καλύτερος φίλος του ρωσικού λαού.
Και πώς όχι άλλωστε, αφού η Ρωσία δεν είναι ξένη στη λογοκρισία, έχοντας εδώ και χρόνια, μπλοκαρισμένες IP, περιορισμένες ιστοσελίδες και ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο γύρω από το διαδίκτυο να συνθέτουν την πραγματικότητα.
Το TikTok ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα μιας πολιτικής ελέγχου, με τους χρήστες να έχουν χάσει την πρόσβαση σε διεθνείς πλατφόρμες που τους επέτρεπαν να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν εκτός Ρωσίας και οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη καταστέλλεται συστηματικά.
Η κρατική ρητορική παρουσιάζει αυτές τις κινήσεις ως απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται θεωρίες συνομωσίας που υποστηρίζουν ότι κάθε ξένη πλατφόρμα είναι «εργαλείο κατασκοπείας» και φυσικά, όποιος αντιδρά, αντιμετωπίζει πρόστιμα, φυλακίσεις ή και «μυστηριώδεις εξαφανίσεις».
Ο Γκέμπελς κάπου χαμογελάει χαιρέκακα αν υπάρχει ζωή μετά…
Ίσως να μην είμαστε και τόσο ελεύθεροι τελικά…
Ίσως όλο αυτό να είναι απλώς η αρχή και η ελευθερία στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο εύθραυστη, ενώ τα social media, αντί για όπλα ελευθερίας, γίνονται πεδία μάχης.
Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι όταν μια κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει την πρόσβασή στην πληροφορία ή πρόκειται για μια ψευδαίσθηση δημοκρατίας, που η ελευθερία του λόγου περιορίζεται όταν γίνεται «επικίνδυνη» για την εξουσία και ο φόβος των κυρώσεων οδηγεί στην εφαρμογή μιας εθελοντική λογοκρισίας στα προφίλ των social;
Οι επιπτώσεις της φίμωσης αυτής γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς στους χρήστες που έχασαν μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις ιδέες τους, τις δουλειές τους και τα ταλέντα τους.
Από την άλλη, οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν: από «κινέζικα spyware» μέχρι «εργαλεία κατασκοπείας», η παραπληροφόρηση καλλιεργεί τον φόβο και τη δυσπιστία και αυτές οι θεωρίες δεν αγνοούν ότι παρόμοια δεδομένα συλλέγονται από δυτικές πλατφόρμες.
Το TikTok παραμένει το εξιλαστήριο θύμα ενώ το πραγματικό ερώτημα είναι: πόση ελευθερία λόγου είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για την ” ασφάλεια“;
Ή, μήπως, πίσω από κάθε «προληπτική» κίνηση της εξουσίας κρύβεται ο φόβος για την αλήθεια που δεν μπορεί να ελέγξει;
Ειδήσεις σήμερα:
Το συγκινητικό «αντίο» του Νταλάρα στην Γκρέυ: «Για μένα και την οικογένειά μου ήταν πάντα παρούσα»
Καρυστιανού: «Σας έκαψαν ζωντανούς» – Η συγκλονιστική ανάρτηση που δικαιώνεται με τραγικό τρόπο
Έφυγε από τη ζωή ο γιος της Μαίρης Βιδάλη
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Θοδωρής Μιμηγιάννης