Ο Γ. Μπούγας στο ΕΡΤΝews: Οι αλλαγές που επιταχύνουν κατά 700 ημέρες την έκδοση δικαστικών αποφάσεων

Με τη δικογραφία που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Mεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή να βρίσκεται πλέον στη Βουλή, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας τονίζει ότι «όλες οι δικογραφίες που έχουν φτάσει στο Κοινοβούλιο με αυτόν τον τρόπο αποτελούν άμεση απάντηση στις θεωρίες περί απόκρυψης. «Εχει πρόσβαση κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να πάρει κάθε κόμμα τις αποφάσεις του. Ολα όσα λέγονταν και δηλητηρίασαν τον δημόσιο βίο αποδεικνύονται, επομένως, αβάσιμα», τόνισε ο κ. Μπούγας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Newsroom.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ίδια τη διάταξη του Συντάγματος γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Εκείνο που διαφοροποιεί τα πράγματα και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου είναι ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία είχε ήδη αποστείλει στη Βουλή ο ανακριτής και ο εισαγγελέας από τη Λάρισα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για την προκαταρκτική έκρινε ότι αυτά τα στοιχεία παρείχαν απλές ενδείξεις και με βάση αυτό πρότεινε με το πόρισμά της και η Βουλή αποδέχτηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης με παράλειψη για τον κ. Τριαντόπουλο και να πάρει το δρόμο της», ανέφερε.
«Είναι βέβαιο ότι για τον Χρήστο Σπίρτζη υπάρχει παραγραφή. Εαν αποδοθούν πλημμεληματικές κατηγορίες για τον κ. Σπίρτζη έχει παρέλθει, ούτως ή άλλως η πενταετία κατά συνέπεια ακόμη και με τον Ποινικών Κώδικα το αδίκημα θα ήταν παραγεγραμμένο. Σε περίπτωση κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα, για τον κ. Σπίρτζη, επειδή είχε την ιδιότητα του πολιτικού προσώπου εφαρμόζεται ειδική διάταξη του Συντάγματος πριν από την αναθεώρηση του 2019. Η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω της παραγραφής», είπε ο κ. Μπούγας και ερωτηθείς για τον K. Kαραμανλή είπε:
«Το σύνολο της διαδικασίας ελέγχου ποινικής ευθύνης υπουργών, είναι τυπική διαδικασία που προσδιορίζεται από το Σύνταγμα και πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Για να υπάρξει μοντέλο Τριαντόπουλου, αν και δε μού αρέσει ο όρος, προϋπόθεση είναι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί να αποφασίσει ότι υπάρχουν απλές ενδείξεις που να δικαιολογούν την πρότασή της προς την Ολομέλεια να κινήσει για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα την ποινική δίωξη. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί ο ελεγχόμενος, ( ο κ. Καραμανλής) να μην διεξαχθεί διεξοδική διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής».
Πρωτοβουλίες «υπό τον ομπρέλα του Δικαστικού Χάρτη»
Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποσπασματικά μέτρα. Είναι στρατηγικός ο σχεδιασμός με τον δικαστικό χάρτη να ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενοποίηση ώστε περισσότεροι δικαστές να δικάζουν στον πρώτο βαθμό και πρώην ειρηνοδίκες να εκδικάζουν το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Πρωτοβουλίες όπως ο νέος Ποινικός Κώδικας και η αλλαγή του κώδικα Ποινικής Δικονομίας με αναμόρφωση του πλαισίου διεξαγωγής της πολιτικής δίκης είναι θεσμικό εργαλείο «για την έκδοση αποφάσεων σε λιγότερο από 700 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος στη χώρα είναι 1492 ημέρες και ειδικά στο πρωτοδικείο Αθηνών ο χρόνος αναλώνεται μέχρι να συζητηθεί η απόφαση. Αυτόν τον Απρίλιο συζητώνται υποθέσεις από τον Δεκέμβριο του 2021, είπε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Πηγή: ΕΡΤΝews -Εκπομπή Newsroom
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr