ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντήρηση και αποκατάσταση της τοιχογραφίας στην Κνωσσό ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού – Κριτική από την αντιπολίτευση για έλλειψη συντήρησης

knossos

Στο θέμα της αποκόλλησης τοιχογραφίας στην Κνωσσό, αναφέρθηκε τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του., όσο και τα πολιτικά κόμματα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου χτες το βράδυ ολοκλήρωσε την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, του 1960, της τοιχογραφίας των Δελφινιών -το πρωτότυπο της οποίας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τα λεγόμενα “διαμερίσματα της βασίλισσας”, στην Κνωσσό.

Η τοιχογραφία αποκολλήθηκε, χθες, το απόγευμα εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών διεκόπη προσωρινά και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσσού έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης- ΕΣΠΑ 2021-2027».

Το ΠΑΣΟΚ

Στο θέμα αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάγια Γρηγοράκου, Βατσινά Ελένη, Φραγκίσκος Παρασύρης, Αικατερίνη Σπυριδάκη, Εμμανουήλ Χνάρης, με κατάθεση ερώτησης (διαβάστε το πλήρες κείμενο), όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Παρά το γεγονός ότι η Κνωσός αποτελεί έναν από τους πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και αποφέρει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση επιλέγει να μην επενδύει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξή της.

Είναι αποκαλυπτικό ότι ακόμη και πριν την κατάρρευση της τοιχογραφίας, είχε προηγηθεί το κλείσιμο του ανακτόρου λόγω ισχυρών ανέμων και του κινδύνου πτώσης δέντρων ή στοιχείων του ίδιου του μνημείου. Το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται να λειτουργεί με λογικές διαχείρισης φθοράς, αντί να προτάσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διασφάλισης και ανάταξης του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου της Κρήτης. Η Κνωσός αξίζει περισσότερα από πρόχειρα μέτρα και παθητική αδράνεια. Αξίζει τη φροντίδα και το σεβασμό που αντιστοιχεί στο μέγεθος και τη σημασία της».

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει: «Η κατάρρευση της τοιχογραφίας των δελφινιών από τον αέρα (!) στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσσού αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό που διασύρει τη χώρα μας και αναδεικνύει το έλλειμμα συντήρησης σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.

Οι πολιτικές των κ.κ. Μητσοτάκη Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού εξυπηρετούν 6 χρόνια τώρα κατά κανόνα το καρτέλ των κατασκευών και αδιαφορούν για τον πολιτισμό όταν αυτός δεν προσφέρεται ως πεδίο πλουτισμό για ημετέρους της ΝΔ».

Σχετικές ειδήσεις

Κνωσσός: Ο ισχυρός άνεμος έσπασε το αντίγραφο των δελφινιών – Εντολή Μενδώνη για άμεση αποκατάσταση

Yπουργείο Πολιτισμού: Έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης στην Κνωσσό

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr

You may also like

Comments are closed.