Ν. Παπαϊωάννου στο Πρώτο: Την ερχόμενη εβδομάδα η εισήγηση για τα ξένα πανεπιστήμια – Έως αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν όσα πάρουν άδεια (audio)

«Την επόμενη εβδομάδα το αργότερο, εκτιμώ ότι θα έχουμε την εισήγηση. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, ότι άσχετα με το τι λέγεται, άσχετα με το τι ακούγεται, αυτό που είναι να γίνει αυτή την περίοδο, γίνεται τόσο από την ΕΘΑΑΕ όσο και από τον ΕΟΠΠΕΠ και στη συνέχεια, η όποια νομική υπόσταση ακολουθείται αφού κάποιος πάρει την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. Άρα λοιπόν είμαστε σε μία διαδικασία αναμονής».
Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, σε σχέση με την εισήγηση που αναμένεται από τις δύο αρχές που αξιολογούν τους φακέλους δώδεκα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκειμένου να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν παραρτήματά τους στη χώρα μας.
«Το υπουργείο δεν γνωρίζει και δεν πρέπει να γνωρίζει. Στηριζόμαστε στις δύο αρχές, στην ΕΘΑΑΕ και στον ΕΟΠΠΕΠ, όταν θα μας εισηγηθούν. Ακόμα υπάρχει χρόνος για την εισήγηση. Ο νόμος ορίζει τις 120 ημέρες από την ημέρα που πήραν οι δύο οργανισμοί τους φακέλους. Έληξε η προθεσμία 31 Μαρτίου. Σε μία εβδομάδα έφυγαν από το Υπουργείο προς τους δύο οργανισμούς. (…) Έχουν κάνει 12 ξένα πανεπιστήμια αίτηση εγκατάστασης και λειτουργίας. Όσα από αυτά ή ποια από αυτά θα την έχουν, όπως είπα και πριν, δεν γνωρίζω. Θα το μάθουμε όταν έχουμε την εισήγηση.
Τώρα λοιπόν παίρνουν την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας τα μητρικά ιδρύματα και στη συνέχεια θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο, το πολύ αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε και την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Θέλω να πιστεύω και είμαι σίγουρος, ότι με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει και που έχει γίνει, τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, αυτά που θα έχουν πάρει την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας θα λειτουργήσουν. Όλα; Κάποια από τα προγράμματα; Πάντως θα υπάρχει λειτουργία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς κατά πόσο προλαβαίνουν με βάση τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, να είναι έτοιμα τα τμήματα να λειτουργήσουν σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα μετά την άδεια που θα έχουν λάβει, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε «κάποια λοιπόν χτίζουν κτίρια και περιμένουμε να δούμε την πορεία της ανοικοδόμησης. Από κει και πέρα, για τον πρώτο χρόνο ή δύο χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούν ήδη υπάρχοντα κτίρια, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές δομές με συγκεκριμένες διαδικασίες και λειτουργικά χαρακτηριστικά και στην πορεία να αποκτήσουν τα αυτοδύναμα».
Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις και το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει πρόταση για ένα νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός Παιδείας, συνεχάρη τους νέους φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν στα πανεπιστήμια την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας «να συγχαρούμε βέβαια και τους γονείς αλλά και τους δασκάλους, τους καθηγητές τους. Όλοι αυτοί ανιδιοτελώς τα στήριξαν στην προσπάθειά τους. Επίσης όμως συγχαρητήρια και για τα παιδιά που έκαναν την προσπάθεια, δεν μπόρεσαν να εισαχθούν και προφανώς θα ανοίξουν ένα άλλο κεφάλαιο στη ζωή τους. Και όλοι να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν τελειώνει και τίποτα δεν είναι το τελευταίο σκαλί στην όλη πορεία. Για όλους είναι το πρώτο σκαλί».
Ως προς το ζήτημα του νέου συστήματος εισαγωγής που εξετάζει το υπουργείο, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε καταρχήν πως το σύστημα των πανελλαδικών είναι ένα εξεταστικοκεντρικό σύστημα.
«Είναι ένα σύστημα το οποίο παίζεται το μέλλον των παιδιών σε τέσσερα τρίωρα, όπως γινόταν και στις δικές μας εποχές παλιότερα, πανελλήνιες κτλ. Από κει και πέρα επίσης, είναι γνωστό ότι τα παιδιά από τη δευτέρα Λυκείου και μετά, ασχολούνται κατά κύριο λόγο, που δεν είναι σωστό, με τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν για να συνεχίσουν στην τρίτη Λυκείου με την κατεύθυνση που είναι. Και φυσικά μετά είναι και ολόκληρο αυτό το σύστημα το οποίο ενισχύει αυτή την λογική και την τακτική. Όμως πρέπει να πούμε ότι με όλα τα στραβά του αυτό το σύστημα είναι αδιάβλητο. Κανείς δεν υποστήριξε, δεν υποστηρίζει, δεν λέει ότι έστω και στο παραμικρό υπάρχει διαβλητότητα.
Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο η υπουργός Παιδείας, η Σοφία Ζαχαράκη, έχει εξαγγείλει ότι σε βάθος χρόνου περίπου το ’31-’32, αυτοί που ενδεχομένως είναι τώρα στην έκτη δημοτικού, γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα βάθος χρόνου, οπότε ό,τι αποφασιστεί να γίνει πράξη, με μια ειδική επιτροπή σοφών, εντός ή εκτός εισαγωγικών, ανθρώπων οι οποίοι έχουν δώσει τη ζωή τους και στα πανεπιστημιακά έδρανα αλλά και στα έδρανα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συζητήσουν και να δουν με ποιον άλλο τρόπο, τι άλλο πρέπει να συνεκτιμηθεί, να διατηρηθεί η αδιαβλητότητα, αλλά ποιες άλλες δεξιότητες των παιδιών πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά τη διάρκεια του Γυμνασίου, του Λυκείου, αυτοί θα δουν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Φαίνεται ότι η πρόταση καταλήγει στο Εθνικό Απολυτήριο σύμφωνα με τον υφυπουργό.
«Θα το δούμε το πώς θα δομηθεί. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο, όμως όλα όσα είπα είναι απόρροια 35 ετών στον ακαδημαϊκό χώρο, που βλέπεις τα παιδιά που μπαίνουν, τις αναγκαιότητες, τα άγχη τους, όπως επίσης και τα τελευταία χρόνια που βλέπω για κάθε σχολή ποια είναι πρώτη προτίμηση, ποια είναι δεύτερη προτίμηση, ποια είναι τρίτη. Ναι μεν μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια, το ερώτημα είναι σε ποια σειρά προτίμησης. Βλέπουμε δηλαδή ότι οι τρεις πρώτες προτιμήσεις που θεωρώ ότι είναι και οι πλέον ουσιαστικές, διότι από εκεί αντιλαμβάνεται κανένας το τι κατεύθυνση θέλει να πάρει το κάθε παιδί στην πορεία. Διότι νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι αν κάποιο παιδί δει τη ζωή του μετά από 10 χρόνια, εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι ούτε μόνον ένας σκληρός εργασιακός βίος, ούτε μόνον μια σκληρή κοινωνική ζωή. Χρειάζεται μια ισορροπία στην εργασία, στην προσωπική και στην κοινωνική ζωή, έτσι ώστε να υπάρχει αυτό που λέμε ευτυχία» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
Σε ό,τι αφορά στις σχολές που επιλέγουν οι μαθητές σήμερα και το κατά πόσο διαφοροποιούνται οι τάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως τα παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο στις μέρες μας «»είναι τόσο προηγμένα ηλεκτρονικά, έχουν τόσες δεξιότητες στο να ψάχνουν μέσα από το διαδίκτυο το τι προσφέρεται από κάθε σχολή, ποιο είναι το πρόγραμμα σπουδών, τι επαγγελματικά δικαιώματα έχει η κάθε σχολή όταν θα αποφοιτήσουν, που ο τρόπος που επιλέγουν είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση, όπου ένας παράγων είναι η επαγγελματική αποκατάσταση, δεύτερος παράγων είναι προφανώς το γεωγραφικό μέρος του τμήματος ή της σχολής που έχουν επιλέξει, είναι οπωσδήποτε και το πρόγραμμα σπουδών».
«Για να το πω πολύ απλά, στα χρόνια τα δικά μου, σχολές ή τμήματα όπως το Φυσικό, το Μαθηματικό και τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια, ήταν αδιανόητο να θεωρήσουμε ότι δεν γεμίζουν αυτά τα τμήματα. Διαπιστώνουμε όμως τώρα ότι υπάρχουν κενές θέσεις και δεν μπορεί κανένας να πει ότι η κενή θέση είναι γιατί το ΕΚΠΑ, το Εθνικό και Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο είναι κάπου μακριά από ένα αστικό κέντρο. Βλέποντας τα παιδιά και το πρόγραμμα σπουδών και το τι θέλουν, ενδεχομένως επιλέγουν κάτι πιο εξειδικευμένο. Ναι μεν η οικονομική επιστήμη, όμως βλέπουμε ότι στα διάφορα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια η οικονομική επιστήμη δίνεται και από προγράμματα σπουδών πολύ εξειδικευμένα. Οπότε σου λέει ο άλλος, αντί να σπουδάσω γενικά οικονομικά, πάω στα εξειδικευμένα οικονομικά» σημείωσε καταλήγοντας ο υφυπουργός.
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Δανάη Γραφάκου