ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Επεξεργασµένα Τρόφιµα – «Ελαφριά» προϊόντα (light)

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ της Μαριαλένας Χαραλαµποπούλου *

 

Aναψυκτικά, γαλακτοκοµικά, αλλαντικά, σάλτσες, µαγιονέζες, µπισκότα, ακόµη και µπύρες αποτελούν έναν µακρύ κατάλογο «ελαφρών» (light) προϊόντων που µπαίνουν στο καλάθι µας, πιστεύοντας ότι θα µας βοηθήσουν να βελτιώσουµε την υγεία µας και να αδυνατίσουµε.

Τι είναι όµως τα light προϊόντα και πόσο «ελαφριά» είναι στην πραγµατικότητα;

Ορισµός

Ένα προϊόν ονοµάζεται light, όταν οι θερµίδες που περιέχει είναι µειωµένες κατά 30% από το αντίστοιχο αρχικό προϊόν, χωρίς όµως να προκύπτει µείωση των πρωτεϊνών του. Επίσης, light χαρακτηρίζονται και τα προϊόντα τα οποία έχουν ένα συστατικό τους µειωµένο τουλάχιστον 50% από το αντίστοιχο κανονικό. Σύµφωνα µε τον ΕΦΕΤ, κάθε συσκευασία «light» προϊόντος πρέπει να διευκρινίζει σε ποιο από τα συστατικά του έχει γίνει µείωση (π.χ. λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι).

Αξίζει να αναρωτηθούµε όµως, µε τι αντικαταστάθηκε αυτό που αφαιρέθηκε από το αρχικό προϊόν και πώς µπορεί να επηρεάσει την υγεία µας.

Τεχνολογία των light προϊόντων

Από την δεκαετία του 1980, παρατηρείται µια άνθηση στα προϊόντα χαµηλών λιπαρών και πολλοί από εµάς πιστεύουµε ότι για να βελτιώσουµε την υγεία µας, πρέπει να µειώσουµε την ποσότητα κορεσµένων λιπαρών στην διατροφή µας.

Αυτό στοχοποίησε τα κορεσµένα λιπαρά στα γαλακτοκοµικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας και ορισµένα επεξεργασµένα τρόφιµα. Η βιοµηχανία τροφίµων λοιπόν, άρχισε να αντικαθιστά τα ζωικά λίπη µε ακόρεστα φυτικά έλαια.

Το αποτέλεσµα ήταν να δηµιουργηθούν τεχνητά τρανς λιπαρά που είναι φθηνά και σταθερά σε όλες τις θερµοκρασίες.

Τα τρανς λιπαρά, γνωστά και ως υδρογονωµένα λιπαρά, θεωρούνται το χειρότερο είδος λίπους και δεν έχουν οφέλη για την υγεία. Έχουν συνδεθεί µε υψηλή χοληστερόλη, αυξηµένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Χρειάζεται να ελέγχουµε την λίστα συστατικών στις ετικέτες και να προσπαθούµε να αποφεύγουµε εκείνα που περιέχουν υδρογονωµένα ή µερικώς υδρογονωµένα έλαια.

Εκτός από την τροποποίηση των ελαίων, οι κατασκευαστές αύξησαν την ποσότητα σακχάρων στα προϊόντα χαµηλών λιπαρών ώστε να συνεχίσουµε να απολαµβάνουµε την γεύση και την υφή τους. Όλα αυτά σηµαίνουν ότι ένα τυπικό προϊόν χαµηλών λιπαρών τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και µπορεί να περιέχει τρανς λιπαρά.

Για να επιτευχθεί παρόµοια γεύση, άρωµα και υφή µε το αρχικό προϊόν, χρησιµοποιούνται επίσης βελτιωτικά γεύσης, καθώς και άλλα πρόσθετα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήµονες αµφισβητούν τα οφέλη των light προϊόντων, δεδοµένου ότι έχουν υποστεί παραπάνω επεξεργασία από τα κανονικά και δεν αποτελούν «φυσική τροφή».

Σύµφωνα µε τον καθηγητή διατροφής και επιδηµιολογίας Δρ Hu, στην Σχολή Δηµόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η χαµηλή σε λιπαρά διατροφή απέτυχε.

«Το πρόβληµα δεν είναι το λίπος. Η αντίληψη ότι το λίπους στα τρόφιµα µετατρέπεται σε λίπος στο σώµα µας είναι λανθασµένη».

 Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, στις ΗΠΑ όπου υπάρχει πληθώρα light προϊόντων, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικες και παιδιά.

 

Η αξία του λίπους στη διατροφή µας

Όλα τα τελευταία επιστηµονικά δεδοµένα αποκαλύπτουν ότι το καλό λίπος έχει θέση σε µια υγιεινή διατροφή και δεν µας παχαίνει.

Το λίπος, όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, είναι ένα µακροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται ο οργανισµός µας για την κατασκευή κυτταρικών µεµβρανών, την παραγωγή νευρικού ιστού και ορµονών και την υποβοήθηση της απορρόφησης λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταµίνες Α και D.

Επίσης, τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα και στην απώλεια βάρους:

– Προωθούν την καύση του λίπους στο σώµα µας

– Δηµιουργούν κορεσµό όταν συνδυάζονται µε πρωτεΐνη

– Βελτιώνουν την γεύση των τροφίµων

– Σταµατούν την τάση να υπερκαταναλώνουµε τροφή.

Όταν βγάζουµε το λίπος από την διατροφή µας, αυτό οδηγεί σε αίσθηµα κόπωσης, κυκλοθυµία, διαρκή πείνα και επιθυµία για υδατάνθρακες και γλυκά.

Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν, ειδικά για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, να καταναλώνουν πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκοµικά προϊόντα.

Παχυσαρκία και light προϊόντα

Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα light προϊόντα δεν έχουν πλεονέκτηµα σε σχέση µε τα συµβατικά, όσον αφορά στην µείωση και την διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Αυτό συµβαίνει διότι, νοµίζοντας ότι τα light προϊόντα δεν παχαίνουν, έχουµε την τάση να καταναλώνουµε όλο και µεγαλύτερες ποσότητες από αυτά προϊόντα.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι, για να υποκατασταθεί το λίπος που έχει αφαιρεθεί από τα light προϊόντα, προστίθενται φυσικές ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (για λόγους γευστικότητας) µε αποτέλεσµα να αυξάνονται τα σάκχαρα στην διατροφή µας.

Αν επιλέγουµε τα light προϊόντα για να χάσουµε βάρος, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούµε.

Η λογική του light είναι µια λογική «µόνιµης δίαιτας» που δηµιουργεί έναν φαύλο κύκλο περιορισµών, ενοχών και µεγαλύτερης κατανάλωσης τροφής.

Σηµασία έχει η ποιότητα των θερµίδων που καταναλώνουµε και ένα «ολόκληρο» φυσικό προϊόν έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη στην υγεία µας, όταν καταναλώνεται µε µέτρο.

* Γεωπόνος,
Τεχνολόγος τροφίµων, Γ.Π.Α.

The post Επεξεργασµένα Τρόφιµα – «Ελαφριά» προϊόντα (light) appeared first on KontraNews.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Κατερίνα Λέκα

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.