Από την κοινοβουλευτική στην εκλογική νίκη
Η εικόνα ήταν αδιανόητη πριν από τέσσερα χρόνια: η συμπρόεδρος του AfD, Αλις Βάιντελ, μία από τους τέσσερις υποψηφίους για την καγκελαρία της Γερμανίας, στο τηλεοπτικό πάνελ. Αν τα πήγε καλά ή άσχημα στην αναμέτρηση με τους άλλους τρεις υποψηφίους, Ολαφ Σολτς (SPD), Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), είναι δευτερεύον. Το σημαντικότερο για τη Βάιντελ και το AfD είναι η αποδοχή ως ισότιμου συνομιλητή έχοντας τον αέρα των δημοσκοπήσεων που δίνουν 20% συν παγγερμανικά, και εκλογικές νίκες με 30% στην Ανατολική Γερμανία. Αν επαληθευτούν την Κυριακή οι δημοσκοπήσεις, το AfD θα διπλασιάσει τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2021 και θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη Μπούντεσταγκ. Θα είναι μία μεγάλη νίκη για την εξτρεμιστική Ακροδεξιά με χορηγούς τον Ιλον Μασκ και τον αμερικανό αντιπρόεδρο Βανς, που βλέπουν στο AfD το εργαλείο αποσταθεροποίησης της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική νίκη πέτυχε το AfD ήδη πριν από τις εκλογές. Με τους δικούς του βουλευτές διασφάλισε την έγκριση με οριακή πλειοψηφία του ψηφίσματος για τη στροφή στο Μεταναστευτικό που θέλει ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος Φρίντριχ Μερτς. Ο Μερτς ορκίζεται ότι δεν συνεργάστηκε ούτε θα συνεργαστεί με το ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κόμμα. Αλλά το «τείχος προστασίας» των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ράγισε, εκείνο που το κρατάει ακόμα είναι το γεγονός ότι τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία που έχει στους κόλπους του το καθιστούν συστημικά ασύμβατο για κυβερνητικές συνεργασίες.
Ανοιχτός ρατσισμός
Ο ανοιχτός ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο αντισυστημισμός συνδυάζονται με την προβληματική σχέση με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, που δεν περιορίζεται στην άποψη ότι «ο Χίτλερ ήταν κομμουνιστής», όπως ισχυρίστηκε η Αλις Βάιντελ. «Αυτό δεν ισχύει, ο Χίτλερ εκτελούσε ή έστελνε τους κομμουνιστές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» είπε ο άλλοτε πάτρονάς της, επίτιμος πρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Αυτός χαρακτήριζε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων «κουτσουλιά της ιστορίας». Και ο Μπγιορν Χέκε, ηγέτης του AfD Θουριγγίας, χαρακτήριζε το μνημείο Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο «Μνημείο της ντροπής» που ο γερμανικός λαός «φύτεψε στην καρδιά της πρωτεύουσάς του».
Στο ίδιο κόμμα με τον Χέκε, που με δικαστική απόφαση μπορεί να χαρακτηρίζεται «φασίστας», είναι και ο Τίνο Κρουπάλα, που υποστηρίζει ότι «η κουλτούρα μνήμης δεν αμφισβητείται και θα συνεχιστεί στη σχολική εκπαίδευση. Ο συμπρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές (VAP) στο Βερολίνο, δήλωνε άγνοια για τις ελληνικές αξιώσεις πολεμικών αποζημιώσεων, γνωρίζει όμως τις αξιώσεις της Πολωνίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα, είπε ότι η Γερμανία και κυρίως η Ανατολική Γερμανία «έχουν πληρώσει πολλά» ως πολεμικές αποζημιώσεις. «Θεωρώ ότι δεν μπορεί συνέχεια να πληρώνονται πολεμικές αποζημιώσεις», είπε ο Κρουπάλα, «και ειδικά η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται τη στήριξη και βοήθεια από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ως εκ τούτου θεωρώ παράλογες περαιτέρω αξιώσεις αποζημιώσεων».
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΤΑ ΝΕΑ