Image default
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κ.Μητσοτάκης: «Αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες θα συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες»

Μήνυμα ενόψει της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τις κοινές δηλώσεις τους.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πρόσφατο περιστατικό με τη Λευκορωσία. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τις «κατακτήσεις» της Ένωσης στο μέτωπο της πανδημίας, «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», οι οποίες στην Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στους «5 εκατ. εμβολιασμούς, σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη και στο ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες της ΕΕ να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ένωσης». 

«Η Ευρώπη απέδειξε και κάτι ακόμα, ότι έχει τη δύναμη να αλλάζει υπερβαίνοντας αγκυλώσεις μπροστά σε μεγάλα προβλήματα», συνέχισε λέγοντας ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Βαδίζει προς την επόμενη μέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο χρειάστηκαν πέντε μέρες διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο και η κατάλληλη καθοδήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να πετύχουμε κάτι τόσο σημαντικό. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη την αλλαγή για μια ψηφιακή, πράσινη και συνεκτική Ευρώπη».

«Ναι, υπάρχουν δύσκολες στιγμές στην ΕΕ», παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης, «αλλά οι επιτυχίες είναι πολύ πολύ περισσότερες και κάθε νεότερος απολογισμός είναι καλύτερος από τον προηγούμενο».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο κ. Μισέλ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισα για ακόμα μια φορά την καθοριστική συμβολή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα σε έναν χώρο που είναι ζωτικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ένωση συνολικά, έναν χώρο που είναι κομβικός για τη διεθνή νομιμότητα και ασφάλεια».

«Εμείς εμμένουμε στη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για να συνομιλήσουμε με την Άγκυρα -πράγμα που και εμείς επιθυμούμε- είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μόνο τα δικά της (σ.σ. της Τουρκίας) συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό έχουμε αποφασίσει στα ευρωπαϊκά συμβούλια».


 


Μετάβαση στην Πηγή
Author:

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός: Στα 2978 τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα – Σημειώθηκαν 22 θάνατοι

admin

Ληστεία στη Μητροπόλεως – Βίντεο: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τρέχουν να συλλάβουν τον 33χρονο αντιεξουσιαστή

admin

Σ.Μπένος: «Όσο θα είμαι εγώ στην Β.Εύβοια δεν θα τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια»

admin
EnglishGermanGreek