1 / 3
Κάνετε κλίκ
2 / 3
Κάνετε κλίκ
3 / 3
Κάνετε κλίκ

Image default
ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αγώνας του 1821 σε έκθεση στο Ναύπλιο

Μια έκθεση με μοναδικά έγγραφα, κειμήλια, και πίνακες ζωγραφικής που ανατρέχει στην προετοιμασία και την εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα το 1821 λειτουργεί στο Ναύπλιο και θα είναι ανοικτή στους επισκέπτες καθημερινά πλήν Τρίτης όλο τον χρόνο.

Ο Απόστολος Μπότσος, πρόεδρος του Δ.Σ της εθνικής πινακοθήκης επισημαίνει την διαχρονική σημασία της επαναστάσεως ως έκφραση του δικαιώματος για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η έκθεση που φιλοξενείται σε ένα νεοκλασσικό κτήριο της πόλεως, όπου στεγάζεται παράρτημα της εθνικής πινακοθήκης αποτελεί φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν το 1821. Πρόκειται για μια σφαιρική απεικόνιση του αγώνα, με έμφαση στα γεγονότα της Πελοποννήσου, επισημαίνει η Λαμπρινή Καρακούρτη, υπεύθυνη της έκθεσης. Παρουσιάζεται το πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό πλαίσιο, στο οποίο γεννήθηκε η αγώνας. Μέσα από έναν χάρτη του Ρήγα ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί πως λειτούργησε ο Ελληνικός διαφωτισμός, ενώ εκτίθενται έργα του Κοραή και των Ελλήνων διανοητών. Υπάρχει αφιέρωμα στον Τύπο της εποχής, αφιέρωμα  στο κύμα φιλελληνισμού, και πίνακες ζωγραφικής μεγάλων καλλιτεχνών, που έδωσαν την ρομαντική απεικόνιση του αγώνα. Όλα αυτά συνέβαλαν στην εκπλήρωση του οράματος των επαναστατών για την Ελευθερία.

 

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Ευμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Λύκοι εμφανίστηκαν και στο Νεοχώρι Ημαθίας

admin

Διαμαρτυρία κατοίκων στο Τυχερό Έβρου για την ιατρική περίθαλψη

admin

Υποχωρεί η Όμικρον αλλά επιμένουν οι δείκτες της πανδημίας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Αποχώρηση

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
EnglishGermanGreek
elGreek