Clicky

Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειώθηκαν κατά 25% οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οσπρίων

Μείωση παρατηρείται την τελευταία τριετία στην καλλιέργεια και παραγωγή οσπρίων στην ελληνική επικράτεια, λόγω των εισαγόμενων από τρίτες χώρες, χωρίς σήμανση και έλεγχο ποιότητος.

Οι λαϊκές αγορές διαθέτουν πάγκους με εκατοντάδες κιλά οσπρίων, όλα υποτίθεται ελληνικής παραγωγής, τα σούπερ-μάρκετ προσφέρουν τόνους επίσης ελληνικών οσπρίων, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικά παραγόμενη ποσότητα.

«Μόνο το 40% είναι εγχώριας παραγωγής και το 60% είναι εισαγόμενο από τρίτες χώρες και η πλειονότητα των παραγωγών πουλά χύμα το προϊόν», ενημερώνει μέσω της ΕΡΤ3 ο Θωμάς Μάνος, παραγωγός οσπρίων.

Υπάρχουν 3.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις οσπρίων στην Δυτική Μακεδονία που καλύπτουν το 20% των συνολικών εκτάσεων της χώρας. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 25%. Οι λόγοι είναι οι χαμηλές τιμές εμπορίας των προϊόντων, οι ελληνοποιήσεις και η έλλειψη εργατών γης.

Οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων είναι τεράστιες. Περνούν τα σύνορα χιλιάδες τόνοι χωρίς έλεγχο και καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών.

Η υποχρεωτική σήμανση είναι αναγκαία, όπως συμβαίνει με όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Ακόμη και ένα μικρό παιχνίδι διαθέτει ταυτότητα προέλευσης, τονίζει ο κ. Μάνος. «Που πηγαίνουν όλα αυτά που εισάγονται από την Κιργισία, χώρες της Ασίας και της Αφρικής», διερωτάται. Ας αποκτήσουν ταυτότητα τα εισαγόμενα και ας αποφασίσει ο καταναλωτής εάν θα τα προτιμήσει, σημειώνει ο κ. Μάνος.

Οι εισαγωγές προέρχονται κυρίως από την Τουρκία, αλλά και χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Μαδαγασκάρη και η Ινδία. Κατά την διάρκεια των 65 τελευταίων ετών η παραγωγή της φακής μειώθηκε κατά περίπου 60%, των φασολιών περίπου κατά 56%, ενώ το ίδιο ισχύει για τα ρεβίθια, τη σόγια και τα κουκιά. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 95% των εγχώριων διατροφικών αναγκών φακής καλύπτονται από εισαγωγές, κυρίως από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Επίσης, το 55- 60% των φασολιών που καταναλώνονται στην Ελλάδα εισάγονται από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αλβανία, τον Καναδά και την Αργεντινή. Αντίστοιχα, μεγάλες εισαγωγές παρατηρούνται και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες οσπρίων.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ «Γιατί μου έκρυβες την αλήθεια;»

admin

18χρονος φυσικός μιλάει για τον Θεό τον Τέσλα και τα παράλληλα σύμπαντα

admin

Σερβία: Εντείνονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών και αντιπολίτευσης για την τραγωδία στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ.

admin
Translate »