Image default
ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αλέξης Τσίπρας για σεισμοπαθείς: Να μη γίνουν πρόσφυγες στον τόπο τους

Να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους της Κρήτης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Αλέξης Τσίπρας για σεισμοπαθείς: Να μη γίνουν πρόσφυγες στον τόπο τους

Το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αποκατάσταση των ζημιών, εντός ενός οικιστικού σχεδίου για την ανακατασκευή και ανοικοδόμηση τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα (13.10.2021) στην Κρήτη και επισκέφτηκε πληγείσες από τον πρόσφατο σεισμό περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.

«Η αγωνία αφορά το μέλλον του τόπου, να μην ερημώσουν τα χωριά και να μη γίνουν οι άνθρωποι πρόσφυγες στον τόπο τους. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι πολύς κόσμος στο Αρκαλοχώρι έχει μείνει χωρίς εισόδημα, καθώς περισσότερες από 200 επιχειρήσεις που απασχολούν και προσωπικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί χωριστά, ενώ πρότεινε τη χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης έως ότου αποκατασταθεί η κανονικότητα της εργασίας τους, αλλά και την καταβολή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ταυτόχρονα με τη δυνατότητα να μπουν σε προγράμματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της αναθεώρησης του ΦΕΚ, βάσει του οποίου οι πληγέντες θα λάμβαναν τις αποζημιώσεις τους.

«Ενώ αρχικά με βάση το νόμο θα υπήρχε αποκατάσταση στο 80% από την πλευρά της πολιτείας και κατά 20% άτοκο δάνειο για όλες τις ιδιοκτησίες, προχθές βγήκε ένα νέο ΦΕΚ που στην πραγματικότητα αναιρεί το προηγούμενο, λέγοντας ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για μια ιδιοκτησία για κάθε φυσικό πρόσωπο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος έχει ένα σπίτι, αλλά και έναν επαγγελματικό χώρο στην ιδιοκτησία του που έχουν καταστραφεί, και με βάση το πρώτο ΦΕΚ είχε πάρει αποζημίωση, τώρα του ζητούν να επιστρέψει πίσω χρήματα. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί σε καταστάσεις έκτακτων φαινομένων κατά τις οποίες η πολιτεία σπεύδει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό δείχνει το έλλειμα συντονισμού και ασυνέπειας της πολιτείας, που δεν θα σωθεί με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που είναι η διαφορά. Όπως επισήμανε, είναι αναγκαιότητα να αποκατασταθεί το ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, αναφέρθηκε στους μαθητές και τα σχολεία, χαρακτηρίζοντας απόλυτα εύλογο και δίκαιο το αίτημα των μαθητών που ζητούν να μην είναι για χρόνια σε τηλεκπαίδευση.

«Πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα να υπάρξει έστω και μέσα από προκάτ κατασκευές, η δυνατότητα δια ζώσης εκπαίδευσης» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου ζήτησε να ισχύσει ότι έχει ισχύσει μέχρι σήμερα για σεισμόπληκτες περιοχές, και να μοριοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, έκανε αναφορά και στην ανάγκη έγκαιρης εγκατάστασης των οικίσκων «για να μην υπάρχουν άνθρωποι που να συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές» προσθέτοντας ότι οι οικίσκοι θα πρέπει να τοποθετηθούν και σε σημεία κοντά στις οικίες των πληγέντων, οι οποίοι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να μετακινούνται.

Σχετικές αναρτήσεις

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε κοπελιά που τα «έτσουζε» σε μπαράκι με… δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού!

admin

Δήμος Αθηναίων: «Δίχτυ» προστασίας για τον ευάλωτο πληθυσμό της πόλης

admin

Κορονοϊός: 1.712 νέα κρούσματα σήμερα Κυριακή (17.10) – 27 νεκροί, 357 διασωληνωμένοι

admin

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

EnglishGermanGreek