Image default
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Deutsche Bank: Παγκόσμια ωρολογιακή βόμβα ο πληθωρισμός

Κόντρα στις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών και της Wall Street, οικονομολόγοι της Deutsche Bank προειδοποιούν ότι το πιθανότερο είναι πως ο πληθωρισμός δεν θα είναι προσωρινό φαινόμενο, αλλά θα διαρκέσει και θα οδηγήσει σε κρίση τα επόμενα χρόνια.

Η Deutsche τόνισε, ότι η εστίαση στα μέτρα στήριξης, με παράλληλη αγνόηση των πληθωριστικών κινδύνων, θα αποδειχθεί λάθος, αν όχι βραχυπρόθεσμα, τότε από το 2023 και μετά.

Η πολιτική της Fed για τον πληθωρισμό

Η ανάλυση της γερμανικής τράπεζας εστιάζει ιδιαίτερα στη Fed και το νέο πλαίσιό της, το οποίο επιτρέπει υψηλότερο πληθωρισμό χάρη της ανάκαμψης. Η Deutsche υποστηρίζει ότι η πρόθεση της Fed να μη συσφίξει την πολιτική της, έως ότου αυξηθεί σημαντικά ο πληθωρισμός θα έχει ζοφερές συνέπειες.

«Η συνέπεια της καθυστέρησης θα είναι μία μεγαλύτερη διαταραχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας απ’ ότι σε διαφορετική περίπτωση, όταν τελικά λάβει μέτρα η Fed», έγραψαν ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Folkerts-Landau, και άλλα στελέχη της. «Με της σειρά του, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία σημαντική ύφεση και να ξεκινήσει μία αλυσίδα χρηματοπιστωτικής πίεσης σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές».

Με βάση το νέο πλαίσιό της, η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια ή θα μειώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έως ότου δει «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» προς την κατεύθυνση των στόχων της.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών ειδών προσωπικής κατανάλωσης κινούνται πολύ πάνω από το 2%, που είναι ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και θα υποχωρήσει μόλις εκλείψουν οι διαταραχές της προσφοράς και τα αποτελέσματα βάσης από τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ομάδα της Deutsche διαφωνεί, λέγοντας ότι η επιθετική στήριξη και οι θεμελιώδεις οικονομικές μεταβολές θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, ενώ η Fed δεν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να τον αντιμετωπίσει.

«Μπορεί να πάρει έναν χρόνο περισσότερο, έως το 2023, αλλά ο πληθωρισμός θα εμφανισθεί ξανά. Αν και είναι αξιοθαύμαστο ότι αυτή η υπομονή οφείλεται στο γεγονός ότι οι προτεραιότητες της Fed στρέφονται προς τους κοινωνικούς στόχους, η αγνόηση του πληθωρισμού αφήνει τις οικονομίες να κάθονται σε μία ωρολογιακή βόμβα. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους», δήλωσε ο Folkerts-Landau.


Μετάβαση στην Πηγή
Author:

Σχετικές αναρτήσεις

Καβάλα: Ο δράστης έστειλε SMS από το κινητό της γυναίκας του, αφού τη δολοφόνησε

admin

Γιορτή της μητέρας και Κυριακή με ανοικτά καταστήματα – Τι ώρα κλείνουν

admin

Καλώς ήρθατε στην Athens International Jewellery Show 2022

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Αποχώρηση

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
EnglishGermanGreek
elGreek