Αξιωματικός Πυροσβεστικής: «Δεν έχουμε τελειώσει με τις φωτιές»

Μπορεί ακόμα να μην έχουν σβήσει οι φωτιές στην Ελλάδα, παρόλα αυτά η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνη και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει και συνέχεια.
Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος είπε στο Sputnik ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν προειδοποιώντας ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τις πυρκαγιές».
«Αυτά που ακούστηκαν ότι “οι πυροσβέστες δεν κάναμε τίποτα για σβήσουν οι πυρκαγιές” με στεναχωρούν γιατί όλοι ήμασταν εκεί και δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας κάτω από ακραίες συνθήκες και συνεχίζουμε να είμαστε. Οι καύσωνες θα συνεχιστούν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, δεν τελειώσαμε με τις φωτιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου χαρακτηριστική ήταν και η περιγραφή του προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Ιωαννίδη, για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που σε συνδυασμό με το υψηλό θερμικό φορτίο έστελναν τους πυροσβέστες με αφυδάτωση στο νοσοκομείο.
Εκρηκτικό “κοκτέιλ” καιρού μέχρι τέλος Αυγούστου
Βάζοντας τον «αστερίσκο» ότι η πρόγνωση του καιρού άνω των 3-4 ημερών δεν είναι ασφαλής, ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας εκτιμά ότι ο καιρός αναμένεται να αλλάξει και να δροσίσει -ίσως και να βρέξει- στο τέλος Αυγούστου. Μέχρι τότε όμως, αναμένεται να έχουμε ένα… εκρηκτικό «κοκτέιλ» με υψηλές θερμοκρασίες, θερμά διαστήματα και ανομβρία.
«Φαίνεται ότι και μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες – πιθανόν και σε επίπεδα καύσωνα. Είναι πολύ πιθανό να είναι σε τέτοιο επίπεδο» δήλωσε ο κ. Σιούτας και πρόσθεσε ότι «κατά τις 25 Αυγούστου φαίνεται ότι έρχεται μια ψυχρή μάζα. Σχεδόν όμως μέχρι τα τέλη Αυγούστου περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες, θερμά διαστήματα και έχει αυξημένες πιθανότητες να έχουμε καύσωνα και ανομβρία».
Ο κ. Σιούτας βλέποντας τα μοντέλα πρόγνωσης και με την επιφύλαξη ότι τις επόμενες ημέρες η πρόγνωση θα είναι πιο ακριβής, χαρακτηρίζει τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν «και πάλι δύσκολες» σημειώνοντας ότι «θα παραταθεί και η ανομβρία (καθώς) δεν φαίνεται να έρχονται βροχές».
«Δείχνουν πολύ δυσμενείς οι συνθήκες με παρατεταμένο και διαρκή κίνδυνο πυρκαγιών. Πραγματικά δύσκολες συνθήκες κι όχι μόνο στην Ελλάδα – αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Έχουμε τις πιο αυξημένες δασικές πυρκαγιές που είχαμε ποτέ σε συνδυασμό με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ακραίο φαινόμενο και ακραία φαινόμενα συμβαίνουν. Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή μια φορά στα 30 ή στα 50 χρόνια μπορεί να συμβεί και κάτι ακραίο, αλλά δεν αποδίδονται όλα τα ακραία φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή γιατί ακραία φαινόμενα πάντα υπήρχαν στο κλίμα» συνοψίζει ο κ. Σιούτας.
Μετάβαση στην Πηγή
Author: PRONEWS