Clicky

Image default
ΥΓΕΙΑ

Brain gain: Οι καινοτομίες που φέρνουν τους επιστήμονες πίσω στην Ελλάδα

Ένα ισχυρό και συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη φέρνει πίσω τους Έλληνες επιστήμονες, που έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της κρίσης. Με 1.184 εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης και κορυφαίου επιστημονικού ταλέντου, από 51 συνολικά εθνικότητες, η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της επιστήμης και τεχνολογίας για να συνεχίσει τις «ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών» (Breakthroughs that change patients’ lives), τον βασικό της, δηλαδή, σκοπό της, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, περιγράφοντας την παρουσία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας στη συμπρωτεύουσα.

Οι 240 εν εξελίξει κλινικές δοκιμές, ένα Παγκόσμιο Κέντρο Μάθησης και Ανάπτυξης (Global Learning & Development Center, ένα κέντρο αριστείας) έως το 2026 και εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού -1.200 εργαζόμενοι μέχρι τα τέλη του 2024- δίνουν το ισχυρό αποτύπωμα της επένδυσης που σήμερα στεγάζει τέσσερις παγκόσμιους οργανισμούς -σε στενή συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer:

  • το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) από το 2020
  • το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρησιακών Λειτουργιών (Global Business Services – GBS) από το 2021 -ένα από τα έξι παγκόσμια και στρατηγικά κέντρα που έχει η Pfizer σε ολόκληρο τον κόσμο. (Θεσσαλονίκη, Δουβλίνο, Φλόριντα, Τενεσί, Κίνα, Κόστα Ρίκα).
  • την Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων και Φαρμακοεπαγρύπνησης (Safety Surveillance & Risk Management) από το 2022
  • το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών (Pfizer Research and Development – PRD) από το 2023.

«Και θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε» διαβεβαίωσε ο Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας Nico Gariboldi, στην ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες, Τρίτη, στις εγκαταστάσεις της Pfizer στη συμπρωτεύουσα.

240 κλινικές δοκιμές

Περί τις 240 κλινικές δοκιμές «τρέχει» σήμερα η Pfizer επί 24ώρου, σύμφωνα με τη Marge Bailanis, Ανώτερη Διευθύντρια και Επικεφαλής Επιστήμης και Κλινικών Δεδομένων στην Ελλάδα, και μάλιστα αδιαλείπτως· η χώρα μας, εξήγησε, έγινε κρίκος ώστε «όταν φεύγει η εργάσιμη ημέρα στην Ασία, να συνεχίζουμε στην Ευρώπη, και έπειτα να αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ». Πρόκειται για μελέτες επί πολλών θεραπευτικών τομέων (αντιλοιμώδη, φλεγμονή και ανοσολογία, ογκολογία, εμβόλια κ.α.) και ιδιαίτερο βάρος στη μάχη κατά του καρκίνου.

Από 19 άτομα σε junior θέσεις στις αρχές του 2023, το τμήμα κλινικών δοκιμών σήμερα απασχολεί πάνω από 230 άτομα, με περίπου 60 στην Αθήνα και την πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη, που έχουν εργαστεί και στις 300 μελέτες που έχουν τρέξει σε παγκόσμιο επίπεδο -ορισμένες διακόπηκαν. «Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα» τόνισε η κ. Bailanis για την ταχύτητα που η Pfizer ενσωματώνει, εκπαιδεύει και εξελίσσει ανθρώπους με μεγάλες δυνατότητες στην Ελλάδα, από τους υπεύθυνους για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη μελετών έως τους επιστήμονες που τις υλοποιούν και τους βιοστατιστικούς για τις τελικές αναλύσεις των δεδομένων.

Ανάπτυξη φαρμάκων μόνο από ακριβή και υψηλής ποιότητας δεδομένα, όπως τα εξασφαλίζουν οι προηγμένες τεχνολογίες, επεσήμανε η κ. Bailanis και έδωσε τον λόγο στον Giovanni Furlan, επικεφαλής του Κέντρου Ασφάλειας Φαρμάκων και Φαρμακοεπαγρύπνησης, όπου εργάζονται 19 εξειδικευμένοι ιατροί. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε έναν παγκόσμιο οργανισμό διαχείρισης κινδύνου εδώ στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κ. Furlan, εξηγώντας ότι η εκπαίδευση για την φαρμακοεπαγρύπνηση έφερε στην πόλη δεξιότητες που δεν προϋπήρχαν. Το Κέντρο υπάγεται στο Worldwide Safety της Pfizer για την ασφάλεια των φαρμάκων, με 1.700 συνολικά εργαζόμενους. «Επί του παρόντος διερευνούμε τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, στη διαχείριση κινδύνων και ανάπτυξη φαρμάκων» πρόσθεσε.

Παλιννοστούντες επιστήμονες

Αδιαμφισβήτητη είναι η συμβολή της εταιρείας στο brain gain της χώρας, με 1 περίπου στους 7 (15%) εργαζόμενους να βρίσκει στην Pfizer την επαγγελματική τύχη που αναζήτησε στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και όπου αλλού κατά τα χρόνια της κρίσης. Ανταγωνιστικοί μισθοί, μέριμνα για τη σωματική και ψυχική ευημερία των εργαζομένων αλλά και συμπερίληψη –γυναίκες το 55% των εργαζόμενων (σε πάνω από 20 τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναντι 43% στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας- διαμορφώνουν τις ιδανικές συνθήκες για την επιστροφή στην πατρίδα.

Σημειώνεται ότι, μέχρι το 2023, η εταιρεία απασχολούσε 1.419 άτομα (από 351 άτομα το 2020), ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 1.805 μέχρι το 2030. Παράλληλα, το ποσοστό των εργαζόμενων στη Pfizer με μεταπτυχιακές σπουδές είναι περίπου 7 φορές υψηλότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο στην ελληνική οικονομία.

«Λάβαμε 35.000 βιογραφικά και καταλήξαμε στους 1.000 καλύτερους» ανέφερε ο κ. Gariboldi για την αφρόκρεμα επιστημόνων από κάθε πεδίο που απασχολούνται σήμερα στη Pfizer, επί το πλείστον στις ψηφιακές τεχνολογίες (44%) και έπειτα στην έρευνα και ανάπτυξη (12,3%). «Όλους τους τύπους λύσεων που μπορεί να εξασφαλίσει η ψηφιακή τεχνολογία» τόνισε για τον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας ο επικεφαλής Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας με τους 430 απασχολούμενους από 45 εθνικότητες, που εργάζονται σε περισσότερα από 250 projects από 70 χώρες, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και του supercomputing στην έρευνα και ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Τη «συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις ικανότητες» ανέδειξε ως βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση του brain gain και τη βιωσιμότητα του μοντέλου ο κ. Gariboldi: «Βρήκαμε εξαιρετικά ταλέντα, αλλά επενδύουμε και στη δημιουργία μιας σταθερής “δεξαμενήςταλέντων. Είναι ο σημαντικός στρατηγικός μας στόχος. Για να το επιτύχουμε, ξεκινάμε με τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα που βασίζονται σε θεμελιώδεις ικανότητες και οργανωτικές ανάγκες. Το δεύτερο βήμα είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων μας για να αναπτύξουμε τις δεξιότητές τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ψηφιακές ικανότητες και στην τεχνολογία».

«Τι όμως σημαίνει η επιστροφή Ελλήνων που ζούσαν στο εξωτερικό ή η προσέλκυση ξένων επιστημόνων για να εργαστούν εδώ;» διερωτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας, ο οποίος έκανε λόγο για «συμπληρωματικότητες» και ανάδυση δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους τομείς της οικονομίας. Η προσέλκυση ανθρώπων από το εξωτερικό σε διάφορες θέσεις ενισχύει και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε στην Ελλάδα και συμβάλλει στην αύξηση των δεξιοτήτων της τοπικής αγοράς.

Συνεχής επιστημονική «ζύμωση»

«Είχαμε τη χαρά και την τιμή να είμαστε από τους πρώτους ερευνητικούς οργανισμούς που συνεργάστηκαν με τη Pfizer, συμμετέχοντας σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα εξωστρέφειας» δήλωσε ο Δρ Ιωάννης Κομπατσιάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), Ερευνητής Α’, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), περιγράφοντας μια διαρκή επιστημονική «ζύμωση» και αμφίδρομα οφέλη από τη συνεργασία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας με το ΕΚΕΤΑ, που απασχολεί περίπου 1.800 ερευνητές. 

Ο Δρ Κομπατσιάρης μίλησε για μια σημαντική συνεργασία, τόσο για το ΕΚΕΤΑ όσο και για άλλους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες: την οικονομική υποστήριξη, την εφαρμογή της έρευνας σε πραγματικές ανάγκες και προβλήματα και την πολύτιμη παγκόσμια εμπειρία λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της Pfizer.

Το success story της Θεσσαλονίκης

«Η δικαίωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε» σχολίασε για την επιλογή της Θεσσαλονίκης ο κ. Ραγκούσης, εξηγώντας γιατί η πόλη αποτέλεσε ιδανική επιλογή τη στιγμή ακριβώς που η εταιρεία επεδίωξε να εισέλθει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή. «Το πρώτο που χρειάζεσαι είναι οι ικανότητες» είπε ο κ. Ραγκούσης για την υψηλή εξειδίκευση που υπήρχε στην πόλη. Μαζί με την πολιτική και τοπική στήριξη και το ανθηρό οικοσύστημα πανεπιστημίων και ιδρυμάτων της περιοχής, αποτέλεσαν το τρίπτυχο που καθόρισε την απόφαση. «Με την επιτυχή αυτή επένδυση, το ενδιαφέρον για την περιοχή έχει αυξηθεί. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Pfizer είναι πλέον πιο απλή, καθώς βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Η προσέλκυση ταλέντων και η ανάπτυξη νέων τμημάτων είναι ευκολότερη, καθώς έχουμε ήδη χτίσει ένα ισχυρό υπόβαθρο εδώ στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, Svet Danchev, παρουσίασε τη μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με τη συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα σημειώνει καλές επιδόσεις σε δείκτες όπως η καινοτομία στις επιχειρήσεις και η απασχόληση σε καινοτόμους κλάδους, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι υστερεί σε τομείς όπως οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η εξαγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Η Pfizer, με τη δραστηριοποίησή της στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, συμβάλλει θετικά σε αυτούς τους δείκτες. Με την προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια ενισχύει την έρευνα και την ανάπτυξη και βοηθά νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις, ενώ οι συνεργασίες σε κλινικές έρευνες ενισχύουν το ελληνικό οικοσύστημα υγείας, εξήγησε.

Με την επένδυσή της, ο φαρμακευτικός κολοσσός αποτελεί πρότυπο για την καινοτομία στην Ελλάδα και προωθεί την ανάπτυξη στους τομείς της τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των επιδόσεων της χώρας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Με τα λόγια του κ. Danchev: «Μια Pfizer δε φέρνει την άνοιξη, αλλά μας δείχνει πώς είναι η άνοιξη, δείχνει τον δρόμο».

Βρείτε εδώ την έκθεση του ΙΟΒΕ «H συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία»

 

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Ξέφυγε και το 2024 – Οι αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας και οι υποσχέσεις του Άδωνι

Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Σημαντικά τα οφέλη για τους ασθενείς, την επιστήμη και την κοινωνία

Φαρμακευτική πολιτική: Ταμείο Καινοτομίας και Σάρωση Ορίζοντα αποτελούν το μέλλον – Πώς ωφελούνται οι ασθενείς


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μάριος Οικονόμου

Σχετικές αναρτήσεις

Καμπανάκι για τη γρίπη κρούει ο ΕΟΔΥ – Ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 10%

admin

Επίσκεψη του Δ. Βαρτζόπουλου στην Κύπρο: «Ουσιαστική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της Ψυχικής Υγείας»

admin

Συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή για τον Αυτισμό στην Ελλάδα – Ποιος ο ρόλος της

admin
Translate »