“Χαμόγελο του Παιδιού”: Τριάντα χρόνια προσφοράς στην κοινωνία

Με το Χαμόγελο του Παιδιού έναν εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που λειτουργεί εδώ και 29 χρόνια με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους, ασχολήθηκε σήμερα η εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3.
Η δράση του οργανισμού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τηλεφωνική υποστήριξή παιδιών σε κίνδυνο, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής τους, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. “Το Χαμόγελο του παιδιού” δημιουργήθηκε από τον Κώστα Γιαννόπουλο προσπαθώντας να εκπληρώσει το όνειρο του γιού του Ανδρέα, που έφυγε από τη ζωή από καρκίνο, σε ηλικία μόλις 10 ετών.
Ο οργανισμός έχει να επιδείξει πλήθος δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Βασισμένος στη δύναμη των εθελοντών του, καλύπτει βασικές και συνεχιζόμενες ανάγκες τόσο των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους που χρήζουν βοήθειας. Πιο συγκεκριμένα το χαμόγελο του παιδιού δραστηριοποιείται φροντίζοντας παιδιά σε νοσοκομεία, διατηρώντας κέντρα στήριξης παιδιού και οικογένειας, λειτουργώντας εθελοντικό δημιουργικό εργαστήριο, οργανώνοντας δράσεις όπως αυτή του «YouSmile», συμπεριλαμβανόμενων των Μαθητικών Βραβείων YouSmile Awards με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους σε διάφορα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, διατηρώντας την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα Παιδιά», το «Chat 1056» και το γνωστό Amber Alert Hellas.
“Το 1056 είναι γνωστό σε παιδιά και μεγάλους και μπορούν να το χρησιμοποιούν χωρίς τον φόβο της δημοσιοποίησης των γεγονότων που καταγγέλλονται”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Ιωάννα Μακρή Συντονίστρια Δράσεων Βόρειας Ελλάδας. “Εμείς αναφέρουμε τις καταγγελίες που γίνονται στον εισαγγελέα και από εκεί οι υποθέσεις παίρνουν το δρόμο τους”, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα τελευταία περιστατικά βίας εναντίον παιδιών ο πρόεδρος του ΔΣ του Χαμόγελου Κώστας Γιαννόπουλος, ζήτησε να γίνονται έστω και ανώνυμα οι καταγγελίες στον οργανισμό και από κει να προωθούνται στις αρχές. “Όμως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Χαμόγελο είναι ότι με την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας δεν μπορεί πλέον να φιλοξενεί κακοποιημένα παιδιά”, πρόσθεσε. “Σαν αποτέλεσμα οι οικογένειες χωρίζονται καθώς τα κρατικά ιδρύματα αρνούνται τη φιλοξενία ολόκληρων οικογενειών λόγω αδυναμίας. Έτσι τα παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν επ’ αόριστο σε νοσοκομεία και να ιδρυματοποιούνται”, τόνισε.
Η Φωτεινή Νικολαΐδου, κοινωνική λειτουργός του Χαμόγελου συμπλήρωσε ότι “το Χαμόγελο λειτουργεί τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, το 1056 για παιδιά, το 1017 για εξαφανίσεις ενηλίκων, το 116000 για αναφορά εξαφανισμένων παιδιών και το 116111 για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών”. “Οι γραμμές αυτές στελεχώνονται με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και λειτουργούν 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες την ημέρα. Όλα τα τηλεφωνήματα λαμβάνονται υπόψη σοβαρά και ερευνώνται από τα στελέχη του οργανισμού”, επισήμανε.
Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος. Επαφίεται μόνον σε δωρεές ιδιωτών και στη διάθεση προϊόντων από το εργαστήριό του. “Στο εργαστήριο του Χαμόγελου ετοιμάζονται από τους εθελοντές του Οργανισμού δωράκια όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα”, δήλωσε η Αντιγόνη Δέδε, υπεύθυνη του εργαστηρίου. “Όλα τα αντικείμενα που πωλούνται από το Χαμόγελο είναι προσφορά από τα καταστήματα που συνεργάζονται μαζί μας”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι “το εργαστήριο κατασκευάζει επίσης και όλα τα απαραίτητα για γάμους και βαφτίσεις (στέφανα, μπομπονιέρες, κλπ)”.
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΒασίλης Καραμπάσης