ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χωρίς «ανάσα» επί 18 μήνες οι φορολογούμενοι – Ξεκινούν να πληρώνουν τον Ιούλιο και τελειώνουν το 2023!

Οι συνεχείς πληρωμές για τη φορολογία εισοδήματος του 2021 και τον ΕΝΦΙΑ του 2021, που ακολουθείται χωρίς καμία διακοπή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022 και το φόρο εισοδήματος της επόμενης χρονιάς αφήνουν χωρίς «ανάσα» τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα:

  • Ιούλιο 2021 ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για την τρέχουσα χρονιά, σε 8 δόσεις, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2022
  • Σεπτέμβριο του 2021 προστίθεται δεύτερη δόση στην καθημερινότητα των φορολογούμενων, για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2021 σε 6 δόσεις, επίσης ως τον Φεβρουάριο του 2022

Οι υπόχρεοι που θα πληρώνουν διπλή δόση επί έξι μήνες, αμέσως μετά:

  • Μάρτιο 2022 θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022, σε 10 δόσεις, ως τον Δεκέμβριο του 2022
  • και το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθεί η καταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2022, που εκτιμάται ότι θα φτάσει ως τους πρώτους μήνες του 2023

Η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για όσους δεν καταθέσουν άμεσα τις σχετικές δηλώσεις ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές δόσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση, η καθυστέρηση κάθε μήνα προσθέτει μία δόση στην υποχρέωση καταβολής του επόμενου, δηλαδή αν π.χ. η πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν ξεκινήσει τον Ιούλιο αλλά τον Αύγουστο, θα πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, οριστικοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 από τον επόμενο Μάρτιο. Παρότι προβάλλεται ως θετική η πληροφορία ότι μεσοσταθμικά θα υπάρχει μείωση του φόρου ακινήτων κατά 8%, αυτό δεν θα αφορά απαραίτητα όλους. Η εμπειρία του 2019 και των πρώτων ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έδειξε ότι η μείωση μπορεί να προκύπτει από τις τεράστιες ελαφρύνσεις στους μεγαλοϊδιοκτήτες, ενώ την ίδια ώρα οι αδύναμοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν δυσανάλογα.


Μετάβαση στην Πηγή
Author:

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *