Δ. Τεμπονέρας στο Πρώτο για Αλ. Τσίπρα: Απολύτως χρήσιμος για τη δημιουργία ενός άλλου πόλου απέναντι στον αυταρχισμό της ΝΔ (audio)

Θέματα που απασχολούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα κλήθηκε να σχολιάσει στον «αέρα» του ενημερωτικού ραδιοφώνου του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι απολύτως χρήσιμος για τη δημιουργία ενός άλλου πόλου απέναντι στον αυταρχισμό της ΝΔ»
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος με την εμπειρία του είναι απολύτως χρήσιμος σε μια κατεύθυνση που λέει ότι πρέπει να φύγουμε από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε, ως ευρύτερος δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αργότερο σε δύο χρόνια θα έχουμε εκλογές και είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει μια ανανέωση της λαϊκής εντολής για τη δεξιά, μια αυταρχική και νεοφιλελεύθερη δεξιά για άλλη μια τετραετία και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί. Νομίζω λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και να δώσει λύσεις σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας έτερος πόλος ο οποίος μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη Νέα Δημοκρατία».
Δεν αρκεί ο «μπαμπούλας» της δεξιάς
Και πρόσθεσε «Δεν αρκεί αυτό από μόνο του. Δεν αρκεί μονάχα να φύγει η δεξιά. Πρέπει να φύγουν οι δεξιές πολιτικές. Είναι το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση τουλάχιστον και να προταχθεί την ευρύτερη αριστερά, ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο που θα λύνει ζητήματα που αφορούν το κράτος, την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Αυτό που λείπει σε αυτή τη φάση δεν είναι η συζήτηση για τα πρόσωπα. Είναι να υπάρξει ένα αντίπαλο πολιτικό σχέδιο πάνω στους άξονες που περιέγραψα προηγουμένως».
Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αν η κυβέρνηση επιλέξει την εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ουσία προτείνει αμνήστευση και ασυλία για τους δύο πρώην υπουργούς»
Και συμπλήρωσε «(…) Πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να ελεγχθούν τα πολιτικά πρόσωπα πάνω στα οποία σκόνταψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αυτό της εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος που προβλέπει τη διεξαγωγή προανακριτικής επιτροπής. Διαφορετικά πηγαίνουμε σε αμνήστευση και ασυλία ξανά, όπως έγινε και με τον κ. Καραμανλή και για τον κ. Αυγενάκη και για τον κ. Βορίδη (…). Και επαναλαμβάνω, ότι η προανακριτική διεξάγει έρευνα, δεν αποδίδει ποινικές ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά του Ειδικού Δικαστηρίου, αν και εφόσον φτάσουμε ως εκεί. Αλλά το να αρνείται εκ προοιμίου κάποιος την έρευνα, όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά στοιχεία τα οποία αναγνώρισαν ακόμα και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι ξεπερνάει κάθε όριο αυτή τη στιγμή και ότι προφανώς πρόκειται για άλλη μία ακόμα μεθόδευση, προκειμένου να μη διερευνηθούν μία σειρά από σκάνδαλα της τελευταίας εξαετίας (…)».
1 δις θα είναι το πρόστιμο από την ΕΕ και όχι μόνο 415 εκατ.
«Το ότι θα χαθούν χρήματα είναι δεδομένο, διότι το πρόστιμο θα γιγαντωθεί. Τα 415 εκατομμύρια είναι μόνο η αρχή. Φαίνεται ότι το πρόστιμο θα φτάσει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο. Προφανώς αυτά τα χρήματα θα λείψουν από μελλοντικές επιδοτήσεις. Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι θα κλείσουν αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις και πολλοί αγρότες θα κλείσουν τη δραστηριότητά τους, θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο το να μην υπάρχει προσφορά σε αγροτικά προϊόντα, αλλά σε ανατιμήσεις τιμών και ούτω καθεξής. Το ένα βεβαίως, συμπαρασύρει το άλλο».
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Νικόλ Παπαδοπούλου