Δείτε live: Webinar του Πανεπιστημίου Αθηνών με Δημόπουλο και Τσιόδρα για την Covid-19
Το δεύτερο Webinar από τη σειρά «Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας» πραγματοποιεί αυτή την ώρα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με θέμα τη «Θεραπεία των ασθενών με COVID-19», όπως και τιτλοφορείται.
Το διαδικτυακό σεμινάριο αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας του εκπαιδευτικού φορέα από την αρχή της πανδημίας ήδη, με στόχο την ενημέρωση του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού της χώρας σχετικά με τη βαθύτερη γνώση της βιολογίας της νόσου COVID-19 και την αντιμετώπισή της.
Την ψηφιακή εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο κ. Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεχή και διαρκή προσφορά του ΕΚΠΑ από τον Μάρτιο του 2020, οπότε η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση του κορωνοϊού, έργο που συχνά ήρθε αντιμέτωπο με πολλές δυσκολίες. To ΕΚΠΑ έχει πραγματοποιήσει 735 δημοσιεύσεις για την COVID-19.
Δείτε ζωντανά εδώ, κάνοντας εγγραφή
Την σκυτάλη έλαβε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του επικεντρώθηκε στη μετάλλαξη Omicron, που εντοπίζεται σε 28 κράτη στην ΕΕ και σε παγκοσμίως 95 και έχει κοστίσει 12 θανάτους.
Η τρίτη ενισχυτική δόση προσφέρει προστασία από τη νέα μετάλλαξη κατά 80%-85% σύμφωνα με ερευνητικά μοντέλα. «Έχουμε μια ελπίδα ότι δεν θα σχετίζεται με σοβαρή νόσο, ωστόσο υπάρχουν μεθοδολογικές ατέλειες στα διαθέσιμα δεδομένα» πρόσθεσε ο καθηγητής. Το ECDC χαρακτηρίζει την κατάσταση ως υψηλού κινδύνου.
«Οι Έλληνες ερευνητές έχουν συμβάλει στην εύρεση νέων φαρμάκων» ανέφερε. Είναι απαραίτητη η ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και στα εμβόλια, τόνισε ο καθηγητής, παραλληλίζοντας τη νόσο του κορωνοϊού με την εξάπλωση του HIV πριν χρόνια.
Ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στην ομιλία του με θέμα «Υποστηρικτική αγωγή στον ασθενή με COVID-19 όταν εισάγεται στο νοσοκομείο», αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τα πρώτα συμπτώματα έως την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. «Σιγα-σιγά γίναμε όλοι πιο προσεκτικοί με τα φάρμακα για την Covid-19» ανέφερε ο καθηγητής σχετικά με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου του κορωνοϊού.
«Πολλές φορές παραλαμβάνουμε αρρώστους για νοσηλεία, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη πολλά φάρμακα -κατά το πλείστον αποτελεσματικά, όπως πολλά αντιβιοτικά ή κορτιζόνη, η οποία στην αρχική φάση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ιικό φορτίο. Είναι φάρμακα που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην αντιμετώπιση της νόσου. Η αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει θερμόμετρο, οξύμετρο και σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων» ανέφερε ο καθηγητής.
Όπως είπε, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει: Οξυγονοθεραπεία για την αντιμετώπιση Υποξυγοναιμίας -«την αντιμετωπίσαμε κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι σιωπηλή και συχνά χωρίς νοσήματα από αιτίες όπως σχηματισμός μικραγγειακών θρόμβων. Μια βασική στρατηγική αποτελεί η χορήγηση υψηλής ροής οξυγόνου (high flow)».
Το πρόγραμμα:
18.00-18.15 – Εισαγωγή: Μελέτιος Α. Δημόπουλος
18.15-18.30 – Χαιρετισμός: Σωτήριος Τσιόδρας
18.30-19.00 – Υποστηρικτική αγωγή στον ασθενή με COVID-19 όταν εισάγεται στο νοσοκομείο: Στυλιανός Λουκίδης
19.00-19.30 – Ο ρόλος των αντιϊικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της COVID-19: Νικόλαος Σύψας
19.30-20.00 – Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση της COVID-19: Αναστασία Αντωνιάδου
20.00-20.30 – Η διαδρομή του ασθενή με COVID-19 στη ΜΕΘ: Αναστασία Κοτανίδου
20.30-21.00 – Το μέλλον στη θεραπεία της COVID-19: Γεώργιος Παυλάκης
21.00 – Λήξη webinar – Συζήτηση
Προεδρείο: Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Ευάγγελος Τέρπος
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team