Image default
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι δωρεάν επεμβάσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την αποσυμφόρηση της λίστας των περισσότερων από 100.000 χειρουργείων που είναι σε αναμονή, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για να καλυφθεί το ποσό (εκτιμάται σε 60 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός χειρουργείων να γίνει δωρεάν για τους πολίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η έγκριση του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη θετική έκβαση του αιτήματος να θεωρείται δεδομένη. Πηγές του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι είναι καθαρά διαδικαστικό το θέμα. Η εξαγγελία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων δεν παύει, ωστόσο, να ήταν εξαιρετικά σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών αναμένει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προκειμένου να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σήμερα, διενεργούνται κανονικά απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία και οι πολίτες καταβάλλουν το αντίτιμο που ορίζει για κάθε επέμβαση το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για μια επιλογή που προσφέρεται σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να μην περιμένουν στην αναμονή της πρωινής λίστας, αρκετά λιγότερα χρήματα, όμως, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικότερα, το κόστος των χειρουργείων ξεκινά από 300 ευρώ για μια πολύ μικρή επέμβαση και φτάνει έως 2.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά επέμβαση.

Το Υπουργείο Υγείας στα τέλη Ιουνίου 2023 ξεκίνησε την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την ευρύτερη λίστα χειρουργείων στο ΕΣΥ. Συλλέχθηκαν στοιχεία από 126 νοσοκομεία και έγιναν περισσότερες από 150.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στη λίστα κατά 38%. Έτσι, από 120.000 περιστατικά, έμειναν σε αναμονή 102.634 ( στοιχεία Φεβρουαρίου). Πιο συγκεκριμένα, περίπου 44.000 περιστατικά έχουν 0-4 μήνες αναμονή, σχεδόν 32.000 έχουν 4-12 μήνες αναμονή και περίπου 26.000 περιστατικά έχουν αναμονή περισσότερο από 12 μήνες.

Οι μεγαλύτερες αναμονές διαπιστώνονται στη βόρεια Ελλάδα. Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια έχει το 29% των περιστατικών που περιμένουν, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια το 24% και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής το 23%. Τονίζεται ότι δεν καταγράφονται αναμονές για ογκολογικά περιστατικά και βαριά χειρουργικά περιστατικά. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει το Υπουργείο Υγείας στις αρχές Μαρτίου, λίγο πριν την έναρξη των απογευματινών επεμβάσεων, όσοι πολίτες περιμένουν πάνω από 4 μήνες είναι και αυτοί που θα χειρουργηθούν δωρεάν το απόγευμα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Έτσι, είναι πολλοί όσοι περιμένουν να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διευκόλυνση. Στο μεταξύ, τα περισσότερα νοσοκομεία κάνουν απογευματινά χειρουργεία, συνήθως συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα και λίγα σε αριθμό λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων τους σε προσωπικό. Ωστόσο, οι πολίτες που επιθυμούν, συνεννοούνται με τον γιατρό τους και προχωρούν σε επέμβαση επί πληρωμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναμένεται η προσθήκη ακόμη μίας δυνατότητας στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στα χειρουργεία. Ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να «νοικιάζουν» χειρουργικές αίθουσες στα δημόσια νοσοκομεία και να κάνουν επεμβάσεις. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Οι λεπτομέρειες πώς θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη διαδικασία και τι θα σημαίνει για τους πολίτες δεν είναι ακόμη γνωστές, καθώς θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τις ρυθμίζει.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Καινοτομία ή λαϊκισμός;

Θεμιστοκλέους: Τον Μάιο τα απογευματινά χειρουργεία με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Απογευματινά χειρουργεία: Παρατυπίες στη λίστα αναμονής – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία – Νίκη Γεωργαντά

Σχετικές αναρτήσεις

Η δημοφιλής διατροφή που βελτιώνει την υγεία παιδιών και εφήβων

admin

ΕΣΥ με δύο πρόσωπα: Ευχαριστημένοι διευθυντές και δυσαρεστημένοι νοσηλευτές – Έρευνα αποκαλύπτει

admin

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ένας χρόνος χωρίς τη μεγάλη ευεργέτιδα

admin
Translate »