Clicky

Image default
ΥΓΕΙΑ

Δυσαρεστημένοι 4 στους 10 πολίτες με τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Επιστροφή στην… κανονικότητα για το ΕΣΥ, ύστερα από την πανδημία, καταγράφουν τα στοιχεία ερευνών σε γενικό πληθυσμό, γιατρούς και νέους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). «Οι αρνητικές απόψεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόσο των γιατρών όσο και των πολιτών θυμίζουν εποχές προ covid19», όπως σημείωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας.

«H δυσαρέσκεια του γενικού πληθυσμού είναι η υψηλότερη των τελευταίων πέντε χρόνων και ο ένας στους δύο θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερέψει», πρόσθεσε. Οι δύο έρευνες -που έτρεξε για λογαριασμό του συλλόγου η εταιρεία To The Point – αναδεικνύουν τις απόψεις του γενικού πληθυσμού και των γιατρών για την συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας, τη θεσμοθέτηση απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και πολλά άλλα επιμέρους θέματα περίθαλψης. Ο κ. Νίτσας επεσήμανε ότι όλα τα ευρήματα των ερευνών παραδόθηκαν σε σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης σύσκεψης των επιστημονικών φορέων στο πλαίσιο της 88 ης φετινής ΔΕΘ πριν από λίγες ημέρες.

Η έρευνα κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκε σε 1.102 άτομα, άνω των 17 ετών, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το 43,9% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρέσκεια από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ το 33,4% δηλώνει ικανοποίηση. Μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας (50%) παρατηρούνται στις γυναίκες ενώ στα ποσοστά δυσαρέσκειας παρατηρείται μια καθοδική τάση ως το 2022 και μία… ανοδική τροχιά πέρυσι και φέτος.

Η έρευνα του ΙΣΘ στα μέλη του

Στη δεύτερη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το 61,6% αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας, 21,3% θετικά και 15% ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Τα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης είναι τα μεγαλύτερα των τελευταίων 5 ετών και τείνουν να προσεγγίσουν τα έτη 2015, 2016, 2017. Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Νίτσας «η χώρα προσπαθεί με στρεβλό τρόπο να κατακτήσει ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο θα αποτελεί και έναν φραγμό της μετακίνησης απλών περιστατικών προς τα νοσοκομεία. Δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, επειδή δεν έχουν μπει όλοι οι γιατροί στο σύστημα παρά μόνο οι συμβεβλημένοι γιατροί και αυτό κάνει το σύστημα αυτή τη στιγμή δυσλειτουργικό, καθώς δεν μπορεί να καλύψει αριθμητικά όλους τους πολίτες».

Με το ένα πόδι στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά τους, το 43,7% των γιατρών απάντησε πως έχουν μείνει ίδια τα τελευταία 3 χρόνια ενώ το 57,2% δηλώνει πως την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετεί. Το 52,4% των ερωτηθέντων γιατρών έχει αρνητική στάση για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και το 68,4% θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί. Όπως τόνισε ο κ Νίτσας, το 37,7% έχει σκεφτεί να συνεχίσει την εργασία του εκτός Ελλάδας ενώ το 12,3% έχει σκεφτεί να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα των ερευνών, πολιτών και γιατρών είναι στη διάθεση της πολιτείας καθώς και «οι προτάσεις και επισημάνσεις του ΙΣΘ οι οποίες παραμένουν επίκαιρες και αναπάντητες». Την ίδια ώρα οι νέοι γιατροί μέλη του ΙΣΘ με ειδικά ερωτηματολόγια του συλλόγου απαντούν ότι ετοιμάζουν βαλίτσες για το εξωτερικό. «Οι μισοί νέοι γιατροί δηλώνουν ότι θα φύγουν εκτός Ελλάδος, γεγονος που σημαίνει ότι θα μείνουμε χωρίς γιατρούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί ΕΣΥ: Οι λόγοι που παραιτούνται – Το αποτύπωμα στα νοσοκομεία

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς

Νοσοκομειακοί γιατροί: Τρία καυτά ζητήματα στο επίκεντρο της συνάντησης με το Υπουργείο Υγείας


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Μεταμοσχεύσεις: Οι εξελίξεις που έλυσαν το πρόβλημα της ασυμβατότητας

admin

Μεταμοσχεύσεις: Πώς θα γίνετε δωρητής οργάνων – Ενημερωθείτε για την απλή διαδικασία

admin

Κυστική Ίνωση: Στα τελικά στάδια της νόσου μόνη σωτηρία είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων ή και ήπατος

admin
Translate »