ΒΙΝΤΕΟ

Ενέργεια – φυσικό αέριο: Το LNG, μια εναλλακτική για την μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία

Παραμένει ασταθής η αγορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μερική αποκλιμάκωση τιμών, που τροφοδοτείται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για πιθανή παύση των συγκρούσεων, αλλά και πάλι σε σχέση με ένα χρόνο πριν, βρίσκονται πάνω από πέντε φορές υψηλότερα. Κλειδί για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, προβάλλει το LNG.

Με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, παραμένει η αγορά του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με τις τιμές του τις τελευταίες ημέρες να παίρνουν μικρές ανάσες αποκλιμάκωσης, αλλά να παραμένουν ακόμη σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Νωρίτερα σήμερα η διαπραγμάτευση για το ολλανδικό φυσικό αέριο, που αποτελεί σημείο αναφοράς στις συναλλαγές στην Ευρώπη, άνοιξε στα 114,9 ευρώ η μεγαβατώρα για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Απριλίου και μέχρι στη μία το μεσημέρι, υποχωρούσε κατά 4,2%.

Τα πρώτα σημάδια μερικής αποκλιμάκωσης άρχισαν από τις 7 Μαρτίου, όταν σημειώθηκε peak της τιμής στα 227,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά από μια συνεχή ανοδική τάση η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο η αστάθεια παραμένει κυρίαρχο στοιχείο στη συμπεριφορά της αγοράς, διότι η Ρωσία είναι κορυφαίος προμηθευτής των ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάποιοι κερδοσκοπούν, αφού τα πραγματικά δεδομένα με τις ροές φυσικού αερίου δεν δικαιολογούν τα σημερινά επίπεδα τιμών. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το Μάιο του 2021, η τιμή του διαπραγματευόταν στα 19,29 ευρώ η μεγαβατώρα, πριν αρχίσει την ανοδική της πορεία από το φθινόπωρο του 2021.

Η μεταβλητότητα αυτή έχει εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος και στην Ελλάδα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τα δημοσιονομικά της χώρας, μέσα από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση.

Ως κλειδί για την ενεργειακή της ανεξαρτησία η Ευρώπη βλέπει το LNG. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο όμως, είναι ακριβότερο από το ρωσικό και παράλληλα απαιτεί εξειδικευμένες υποδομές, όπως ειδικά πλοία για τη μεταφορά του, εγκαταστάσεις για την μετατροπή του σε αέριo και την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών αποθήκευσης.

Επιπλέον στην παγκόσμια αγορά LNG το μεγαλύτερο μέρος της έχει αγοραστεί, με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, από χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα κι η Ιαπωνία, οπότε η Ευρώπη πρέπει να τις ανταγωνιστεί για να εξασφαλίσει αξιόπιστες προμήθειες.

Για το θέμα μιλάει στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Ακαδημαϊκός, Διευθυντής του Greek Energy Forum.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

You may also like

More in:ΒΙΝΤΕΟ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *