Εντάσσοντας με μέτρο το κρέας στη διατροφή σας
Η λέξη “διατροφή” προέρχεται από τη λατινική λέξη nutritio, που σημαίνει “διατροφή” ή “σίτιση”. Η διατροφή είναι η επιστήμη που ασχολείται με την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση των τροφίμων.
Το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, καθώς και βιταμινών Α, D και Β12. Το κρέας περιέχει επίσης ψευδάργυρο και φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση και ανάπτυξη των οστών στα παιδιά.
Ωστόσο, το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις εάν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επιλέγετε άπαχα κομμάτια κρέατος, όπως φιλέτο στήθους κοτόπουλου, μοσχάρι ή φιλέτα ψαριού, αντί για λιπαρά κομμάτια, όπως χοιρινή κοιλιά, χοιρινό κοντοσούβλι ή αρνίσια παϊδάκια.
Το κρέας είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, αλλά ορισμένα είδη κρέατος είναι πιο υγιεινά από άλλα. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη σας πόσα λιπαρά περιέχει το κρέας που τρώτε, τα οποία εξαρτώνται από τη φυλή και τον τρόπο που έχει τραφεί.
Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επισκευή του σώματος. Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει πρωτεΐνη, επομένως πρέπει να την τρώτε καθημερινά. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα όσπρια (φασόλια). Η πρωτεΐνη συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών σας, καθώς και των μυών, του δέρματος και των μαλλιών.
Λίπος
Το λίπος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό επειδή βοηθά στην παροχή ενέργειας καθώς και απαραίτητων λιπαρών οξέων που απαιτούνται για πολλές βιολογικές διεργασίες στο σώμα, όπως η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ από τα φυτά της διατροφής. Ωστόσο, το πολύ λίπος μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2. Η ποσότητα του λίπους που καταναλώνεται εξαρτάται από το είδος της τροφής από την οποία προέρχεται, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες δεν χρειάζονται περισσότερα από 70 γρ. την ημέρα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% – 35% της θερμιδικής τους πρόσληψης, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας.
Το κρέας αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου. Ωστόσο, είναι επίσης πηγή λίπους και κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι σημαντικό να επιλέγετε άπαχα κομμάτια βοδινού, χοιρινού ή κοτόπουλου και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη.