Image default
ΥΓΕΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία: Η προσφορά που σώζει ζωές – Πώς καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας μας

Η 14η Ιουνίου καθιερώθηκε 20 χρόνια πριν ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει θέσει την Αιμοδοσία στους κύριους τομείς δράσης του, θεωρώντας την εθελοντική προσφορά αίματος τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφαλή μετάγγιση. Η καθιέρωση αυτή έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την αιμοδοσία και να τονίσει τη σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς τόσο για την ασφάλεια όσο και την επάρκεια του αίματος.

Είναι η ημέρα, που εκφράζεται η ευγνωμοσύνη της κοινωνίας προς τους Αιμοδότες. Αποτελεί επίσης την ευκαιρία υπενθύμισης προς τις Κυβερνήσεις και τις Εθνικές Υγειονομικές Αρχές κάθε χώρας ότι πρέπει να παρέχουν επαρκείς πόρους για να αυξήσουν τη συλλογή αίματος από Εθελοντές, μη αμειβόμενους Αιμοδότες και να διαχειριστούν την πρόσβαση στο αίμα και τη μετάγγιση εκείνων που το χρειάζονται.

Η 20η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας συμπίπτει με την ψήφιση της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις «Ουσίες Ανθρώπινης Προέλευσης που προορίζονται για χρήση στον άνθρωπο – Substances of Human Origin (SoHO)», η οποία έχει υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταργεί τις προηγούμενες Ευρωπαϊκές οδηγίες και πρέπει να έχει εφαρμοστεί από τις χώρες έως το 2027. Βασικός πυλώνας και στη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία παραμένει η «Εθελοντική και μη Αμειβόμενη Δωρεά Αίματος», που συμβάλλει στην επίτευξη υψηλών προτύπων ασφαλείας της μετάγγισης και επομένως στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων της κοινωνίας.

Με αφορμή την ημέρα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) κα Ελισάβετ Γρουζή, δήλωσε: «Είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Η προφορά τους είναι πολύτιμη και αναμφισβήτητα σώζει ζωές. Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, στηρίζει διαχρονικά την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να επιτύχουμε να αυξήσουμε στην χώρα μας την κουλτούρα του “Τακτικού Εθελοντή Αιμοδότη”. Παράλληλα, συνομιλούμε με την Πολιτεία και τους φορείς ώστε να βρεθούν λύσεις και επαρκείς πόροι για να αυξηθεί η συλλογή αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες, αλλά και να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση της χρήσης ενός πολύτιμου προϊόντος που δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά, αλλά προσφέρεται αποκλειστικά από υγιείς Εθελοντές».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) για το έτος 2023 το ποσοστό του αίματος που προσφέρεται από συστηματικούς Εθελοντές Αιμοδότες αποτελεί το 68,7% της συνολικής συλλογής, σε σύγκριση με σχεδόν το 100% στις χώρες της Ευρώπης. Το υπόλοιπο καλύπτεται από Αιμοδότες του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών, οι οποίοι – όπως επισημαίνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία – με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσαν να γίνουν τακτικοί Εθελοντές Αιμοδότες, γεγονός που πρέπει να αποτελεί εθνική στρατηγική.

Η Αιματολογική Εταιρεία τονίζει πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός καθολικού συστήματος ποιότητας στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, και απαιτείται η δέσμευση της Πολιτείας αλλά και της Επιστημονικής Κοινότητας για την εφαρμογή των επικαιροποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών, για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Αιμοδοσίας προς όφελος της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Καινοτομία: Συνθετικά αιμοπετάλια σταματούν τη σοβαρή αιμορραγία

Αιμοδοσία: Οι ανάγκες της χώρας μας είναι διαρκείς, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός

Μεταγγίσεις αίματος: Πότε ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης για τον λήπτη


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Σχεδόν 300 φάρμακα σε έλλειψη για τον Ιούλιο – Η λίστα του ΕΟΦ

admin

Επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη στην Boehringer Ingelheim Ελλάς

admin

Τι αλλάζει τον Αύγουστο στη χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

admin
Translate »